Update pandemic: pe cine credem până nu e (iar) prea târziu?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Iarăşi se suprapun criteriile şi s-ar putea ca din entuziasmul atât de mult doritei relaxări, decidenţii să fi anunţat mult prea rapid măsuri de anulare a măsurilor de protecţie.

Ce anume se suprapune?

Se suprapun criteriile care stau la baza acestor decizii. Pe de o parte, evident, politicienii îşi doresc cu disperare să anunţe cât mai rapid măsurile de relaxare pentru a încheia - dacă şi cât se mai poate - procesul masiv de erodare electorală a partidelor aflate la guvernare, încheind astfel discuţia "negativă" despre pandemie şi modul în care a fost ea incompetent gestionată şi pentru a intra cât se poate de rapid în nivelul salvator în care toată lumea pleacă în vacanţă, cu gândul la miliardele care vin de-a moaca de la atât de înjuratele instituţii europene. De cealaltă parte, a apărut din nou gândirea reflex a practicilor magice de nivel inferior care spune că dacă nu te gândeşti sau vorbeşti de un rău, reuşeşti oarecum să ţii energia negativă departe de tine.

Dar e ceva de rău?

Nu toată lumea e convinsă şi există şi un motiv extremd e solid, anume faptul că, pe plan mondial, numărul de cazuri a scăzut continuu, astfel încât OMS spune că, începând cu luna febraurie, s-a înregistrat o curbă descendentă continuă atât la infectări cât şi la decese. Dar, spunea directorul general al OMS, trebuie să fim deosebit de atenţi la evoluţiile foarte recente ale variantei Delta, "cel mai rapid transmisibil virus identificat până acum şi pe acre am identificat-o în cel puţin 85 de ţări şi care se împrăştie rapid la nivelul populaţiilor non-vaccinate. Pe măsură ce unele ţări relaxează măsurile sanitarare şi de protecţie socială, începem să observăm creşterea transmisibilităţii".

Cazuile sunt acum în creştere în UK, Rusia, Israel, Africa de Sud şi în cel puţin 14 ţări africane printre care Congo, Uganda. În UK, spre exemplu, cazurile de infectare cu varianta Delta au depăşit rapid cele de infectare cu varianta anterior predominantă (Alfa) şi reprezintă acum nu mai puţin de 95% din cazurile de infectare cu coronavirus confirmate în UK. Foarte grav, deoarec varianta Delata pare să fie mai contagioasă decât Alfa în proporţie de 40-60%. Iar Centrul european de control al maladiilor estimează că, la nivel european, 90% dintre îmbolnăvirile înregistrate în această lună sunt cu varianta Delta.

Alerta este cu atât mai serioasă cu cât există deja multe confirmări medicale că doar o singură doză de vaccin nu oferă un nivel suficient de protecţie. Problema este că nici măcar ţările care sunt acum cele mai avansate în programul de vaccinare nu au ajuns să aibă ajungă la un procent de 80% de vaccinări cu două doze care, teoretic, este considerat optim. Sunt enorm de mult ţări care nici nu au început procesul de vaccinare din cauza penuriei de oferte, programul de ajutor internaţional COVAX rămâne în general o promisiune frumoasă. În plus, există încă prea multe persoane care nu au fost vaccinate decât cu o singură doză - protecţie 35%-, totalmente insuficientă în faţa variantei Delta a virusului. În Africa, spre exemplu, sa atins un plafon de vaccinare de doar 1% , ceea ce reprezintă o problemă uriaşo de securitate pentru întreaga lume deoarece s-au deschis deja  - sau este anunţată ca iminientă - reluarea circuitelor turistice către destinaţiile de vacanţă tradiţionale, inclusiv circuitele tip safari sau sfari-foto. Cu şansele asociate de infectare?

Da. Din nefericire, răspunsul este pozitiv, sau cel puţin aşa anunţă dr. Samuel Alizon, biolog specialist în boli infecţioase care spune că "din acest moment, nu ne maiputem baza pe imunitatea naturală...o problemă suplimentară creată de varianta Delta este că reuşeşte să depăşească cu mult imunitatea conferită de o infectare anterioasă". Ceea ce, dacă se confirmă, nu mai este doar o problemă teoretică, ci un factor de risc pe plan mondial.

Reacţii au început să se producă. Iată doar câteva.

În urmă cu câteva ore a început reuniunea de urgenţă a cabinetului israelian, după ce oficialii au comunicat că, în ultimele săptămâni, a fost înregistrată o creştere a cazurilor de îmbolnăvire. De vineri a fost decisă purtare obligatorie de măşti în interor, iar numărul de cazuri se de infectare se dublează în fiecare zi.

Compania aeriana South Korean Airline a transmis că a oprit temporar zborurile pe destinaţiile China, Japonia şi ţările din Asia de sud-vest. La recentul Summit european, atât Macron cât şi Merkel şi-au exprimat îngrijorarea că Grecia şi alte state europene premit intrarea celor care au fost inoculaţi cu vaccinurile ruseşti şi chinezeşti care nu sunte aprobate de UE. Noua Zeelandă a anulat zona liberă de turism pe care o stabilise cu Australia, iar autorităţile australiene au reintrodus lockdown la Sydney şi în câteva zone din New South Wales. Săptămâna viitoare urmează şi o reuniune specială a cabinelui de la Dublin care trebuie să decidă dacă măsurile de restricţie care urmau să dispară pe 5 iulie vor rămâne totuşi în vigoare datorită apariţiei de cazuri de Delta  care, în Iralnada de Nord, aşa cum afirmă dr.Tom Black, a infectat din ce în ce mai mulţi copii.

Nu e vorba de panică, ci despre un avertisment adresat cetăţenilor şi decidenţilor politici, rezumat de directorul ECDC în urmă cu patru zile:

Diverse variante de SARS-COV-2 apr pe plan global cu o viteză semnificativă. EDSC analizează în mod constant caracteristicile acestor variante pentru a informat rapid publicul şi autorităţile din UE. Dar unele dintre aceste cazuri pot să reprezinte un risc pentru ceea ce sunt eforturile noastre de a controla pandemia şi cer acţiune imediată

Pe baza datelor medicale de care dispunem, varianta Delta este mai transmisibilă decât celel existente până acum şi estimăm că până la finele lunii august va reprezenta a80% din viruşii Sars-Cov-2 care vor cirula a nivelul UE.

Din nefericire, datele preliminare arată că varianta Delta poate infecta şi persoanele care au primit dar o singură doză de vaccin. Este foarte probabil că varianta Delta va circula extensiv în decursul verii, mai ales printre tinerii nevaccinaţi. Aceasta poate provoca riscul ca cei mai vulnerabili să fie infectaţi şi să capete o boală gravă sau chiar să moară dacă nu sunt pe deplin vaccinaţi.

Ştirea bună este dă două doze din vaccinurile existete acum pot oferi o protecţie înaltă împotriva acestei variante de virus şi consecinţelor sale. Cu toate acestea, aproximativ 30% dintre oamenii de peste 80 de ani şi apoximativ 40% dintre cei cu vârsta de peste 60 de ani nu aun primit încă, la nivelul UE, cele două doze de vaccin.

Dr. Andrea Ammon, director ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control)

Sigur, astea sunt chestiuni şi avertismente globale, interesante în măsura în care turismul se animă şi se speră în reluarea circuitelor normale. Dar, la fel de bine, avertismentele acestea pot să aibă şi o valoare particulară în cazul unor oraşe lăsate, cu inconştienţă criminală, pe caniculă, pradă unei invazii fără precedent de gândaci, şobolani, ţânţari, gunoaie politic motivate de incompetenţa administraţiei, etc. Cu guvernanţi cărora puţin le pasă, în credinţa lor totală într-o totală impunitate.

Am dat doar câteva exemple care arată că în multe ţări ale lumii se reintră în zodia măsurilor dure de carantinare - vezi Marea Britanie.  Vaccinarea de la noi a fost un scces, dar poate fi anihilată de nepăsare, inconştienţă şi pandemia de mizerie. De asta, poate de ruşine, nu vrea să vorbească nimeni de aceste teme

S-ar putea să fie strict necesar s-o facă, căci uitaţiaţi cât de aproape este riscul..  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite