În lume

articolul anterior articolul urmator

„Urgenţă climatică“: Antarctica a pierdut 15% din gheaţă într-o singură zi, în Ajunul Crăciunului!

37
29 Dec 2019 13:54:54
Autor: Viorica Marin
Topirea accelerată a gheţii în Antarctica îngrijorează oamenii de ştiinţăii
Topirea accelerată a gheţii în Antarctica îngrijorează oamenii de ştiinţăii

Într-o singură zi, în ajunul Crăciunului, 15% din gheaţa Antarcticii s-a topit, a constatat sistemul global de prognoză, Global Forecast System. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Liege consideră că este „o situaţie de urgenţă climatică”, adăugând acesta este un record din 1979, când a început măsurătoarea.

Un record de topire a gheţii în Antarctica a fost depăşit în Ajunul Crăciunului, au anunţat climatologii de la Universitatea din Lieja, referindu-se la calculele sistemului de prognoză global colectate de Centrul Naţional pentru Predicţia Mediului.

15% din suprafaţa continentului alb s-a topit într-o singură zi, conform datelor din modelul Mar folosit din 1990 pentru realizarea studiilor climatice şi meteorologice.
 
Raportul pus pe Twitter de cercetătorul Xavier Feittweis arată că aceasta este cea mai rapid  fenomen de topire a gheţii din Antarctica din 1979. Deşi sezonul cald încă nu s-a terminat, volumele de apă topită au ajuns deja la 230%, depăşind cifrele medii, a spus omul de ştiinţă. Planeta se află astfel într-o „urgenţă climatică”, a anunţat Éric Holthaus, cercetător la aceeaşi instituţie.
 
Acest sezon a fost vizibil mai cald decât media, a declarat Fettweis pentru Newsweek, menţionând că datele citate provin din model şi nu dintr-o observaţie la faţa locului. Pentru a putea stabili factorii responsabili de această topire accelerată, cercetătorii vor trebui să aştepte două sau trei sezoane pentru a-şi verifica ipotezele.
 
Anterior, Antarctica fusese parţial protejată de încălzirea globală de un vortex polar, dar acum nu mai este cazul, a spus Fettweis.
 
Sezonul topirii Antarcticii începe la mijlocul lunii noiembrie şi se încheie în februarie. Sfârşitul lui decembrie şi începutul lunii ianuarie marchează apogeul. În medie, doar 8% din suprafaţa Antarcticii se topeşte în această perioadă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

37 Comentarii

gmbplay
29.12.2019, 14:11:29

Daca intr-o zi am pierdut 15 % din gheata , de atunci au mai trecut aproape 5 zile , deci miine mai avem 10 % , iar de marti incolo avem Saint Tropez .Greu cu stiinta asta !

+6 (14 voturi)
Utilizator Adevărul
29.12.2019, 15:09:57

Comentariu considerat abuziv.

Stefan din Nord
29.12.2019, 14:25:29

Pai ce credeati ,ca Biblia minte ? Se vad semnele Apocalipsei Si mai scrie in cartea Apocalipsei ceva Cu cat semnele vor fi mai evidente catastrofele mai dese si mai periculoase cu atat majoritatea omenirii va deveni mai rea mai indaratnica refuzand sa se caiasca . Pana la marea judecata

+1 (3 voturi)
protector
29.12.2019, 14:44:57

Stefan din Nord "Cu cat semnele vor fi mai evidente catastrofele mai dese si mai periculoase cu atat majoritatea omenirii va deveni mai rea mai indaratnica refuzand sa se caiasca ." Si o sa refuze sa creada in Hristos si Ortodoxie . O sa creada in Alah si Yehova Vechii legi.

-5 (5 voturi)
Nicu_4
29.12.2019, 15:11:18

da si la iarna ingheata cu 30% mai mult si inseamna ca vine glaciatiunea ,sa fim seriosi traim pe pamant de 200-300000 de ani si deabia stim sa prevedem pe o saptamana vremea cu abateri majore de temperatura si precipitatii ,si stim ca gata vine potopul acum

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (37)

Modifică Setările