Varianta sud-africană, descoperită în Israel. OMS anunţă că sunt necesare mai multe săptămâni pentru a înţelege această nouă mutaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pfizer şi BioNTech s-au pregătit, în urmă cu mai multe luni, să-şi ajusteze vaccinul în mai puţin de şase săptămâni şi să livreze primele doze în 100 de zile.
Pfizer şi BioNTech s-au pregătit, în urmă cu mai multe luni, să-şi ajusteze vaccinul în mai puţin de şase săptămâni şi să livreze primele doze în 100 de zile.

Varianta B.1.1.529 a coronavirusului, provenită din Africa de Sud, a fost descoperită la trei persoane din Israel, una fiind întoarsă din Malawi, a scris vineri Jerusalem Post, citând Ministerul Sănătăţii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că sunt necesare mai multe săptămâni în vederea unei înţelegeri a nivelului de transmitere a noii variante, relatează AFP. Pfizer şi BioNTech a anunţat că au început deja studiile asupra noii mutaţii.

În toate cele trei cazuri, este vorba de persoane vaccinate care s-au întors din străinătate. Autorităţile verifică detaliile privind stadiul vaccinării, potrivit JP.

Varianta B.1.1.529 atrage o preocupare deosebită, deoarece are peste 30 de mutaţii la proteina Spike, a explicat prof. Nadav Davidovitch, directorul Şcolii de Sănătate Publică de la Universitatea Ben-Gurion.

El a mai spus că această variantă s-a răspândit foarte repede în Africa de Sud, chiar mai repede decât varianta Delta, şi există îngrijorări că ar putea cauza o formă mai gravă a bolii. 

Premierul israelian Naftali Bennett a anunţat joi seara că Africa de Sud şi câteva ţări vecine au fost adăugate pe lista ţărilor din zona roşie, interzicând practic israelienilor să călătorească în şi din aceste ţări. Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia şi Eswatini au fost plasate pe lista „roşie”, alături de Africa de Sud. Oricine vine din oricare dintre aceste ţări şi nu este cetăţean sau rezident israelian nu va avea voie să intre în ţară.

O înţelegere a noii variante SARS-CoV-2 B.1.1.529 necesită „mai multe săptămâni”, anunţă OMS

Experţi de la OMS, însărcinaţi să urmărească evoluţia virului SARS-CoV-2 care provoacă boala Covid-19, se reunesc însă începând de vineri, cu scopul de a stabili dacă este necesar ca această nouă variantă să fie clasificată drept „îngrijorătoare” sau „de urmărit”, a precizat într-o conferinţă de presă obişnuită a OMS Christian Lindmeier.

 Pfizer şi BioNTech studiază deja noua variantă

Compania germană în domenul biotehnologiei BioNTech, care a încheiat o alianţă cu laboratorul farmaceutic american Pfizer, aşteaptă ”cel mai târziu în două săptămâni” prmele rezultate ale unor studii care urmează să permită să se stabilească dacă această nouă variantă a SARS-CoV-2 descoperită în Africa de Sud scapă protecţiei oferite de vaccinul său, a anunţat o purtătoare de cuvânt.

„Am lansat imediat studii cu privire la varianta B.1.1.529”, care ”diferă în mod clar de variantele cunoscute, deoarece prezintă mutaţii suplimentare la nivelul proteinei spike”, caracteristica virsului SARS-CoV-2, declară AFP purtătoarea de cuvânt.

„Pfizer şi BioNTech s-au pregătit, în urmă cu mai multe luni, să-şi ajusteze vaccinul în mai puţin de şase săptămâni şi să livreze primele doze în 100 de zile”, în cazul în care o variantă dovedeşte rezistenţă la vaccinul lor anticovid.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite