În lume

articolul anterior articolul urmator

Varianta sud-africană, descoperită în Israel. OMS anunţă că sunt necesare mai multe săptămâni pentru a înţelege această nouă mutaţie

4
26 Nov 2021 15:05:08
Autor: Maria Ţaga
Pfizer şi BioNTech s-au pregătit, în urmă cu mai multe luni, să-şi ajusteze vaccinul în mai puţin de şase săptămâni şi să livreze primele doze în 100 de zile.
Pfizer şi BioNTech s-au pregătit, în urmă cu mai multe luni, să-şi ajusteze vaccinul în mai puţin de şase săptămâni şi să livreze primele doze în 100 de zile.

Varianta B.1.1.529 a coronavirusului, provenită din Africa de Sud, a fost descoperită la trei persoane din Israel, una fiind întoarsă din Malawi, a scris vineri Jerusalem Post, citând Ministerul Sănătăţii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că sunt necesare mai multe săptămâni în vederea unei înţelegeri a nivelului de transmitere a noii variante, relatează AFP. Pfizer şi BioNTech a anunţat că au început deja studiile asupra noii mutaţii.

În toate cele trei cazuri, este vorba de persoane vaccinate care s-au întors din străinătate. Autorităţile verifică detaliile privind stadiul vaccinării, potrivit JP.

Varianta B.1.1.529 atrage o preocupare deosebită, deoarece are peste 30 de mutaţii la proteina Spike, a explicat prof. Nadav Davidovitch, directorul Şcolii de Sănătate Publică de la Universitatea Ben-Gurion.

El a mai spus că această variantă s-a răspândit foarte repede în Africa de Sud, chiar mai repede decât varianta Delta, şi există îngrijorări că ar putea cauza o formă mai gravă a bolii. 

Premierul israelian Naftali Bennett a anunţat joi seara că Africa de Sud şi câteva ţări vecine au fost adăugate pe lista ţărilor din zona roşie, interzicând practic israelienilor să călătorească în şi din aceste ţări. Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia şi Eswatini au fost plasate pe lista „roşie”, alături de Africa de Sud. Oricine vine din oricare dintre aceste ţări şi nu este cetăţean sau rezident israelian nu va avea voie să intre în ţară.

O înţelegere a noii variante SARS-CoV-2 B.1.1.529 necesită „mai multe săptămâni”, anunţă OMS

Experţi de la OMS, însărcinaţi să urmărească evoluţia virului SARS-CoV-2 care provoacă boala Covid-19, se reunesc însă începând de vineri, cu scopul de a stabili dacă este necesar ca această nouă variantă să fie clasificată drept „îngrijorătoare” sau „de urmărit”, a precizat într-o conferinţă de presă obişnuită a OMS Christian Lindmeier.

 Pfizer şi BioNTech studiază deja noua variantă

Compania germană în domenul biotehnologiei BioNTech, care a încheiat o alianţă cu laboratorul farmaceutic american Pfizer, aşteaptă ”cel mai târziu în două săptămâni” prmele rezultate ale unor studii care urmează să permită să se stabilească dacă această nouă variantă a SARS-CoV-2 descoperită în Africa de Sud scapă protecţiei oferite de vaccinul său, a anunţat o purtătoare de cuvânt.

„Am lansat imediat studii cu privire la varianta B.1.1.529”, care ”diferă în mod clar de variantele cunoscute, deoarece prezintă mutaţii suplimentare la nivelul proteinei spike”, caracteristica virsului SARS-CoV-2, declară AFP purtătoarea de cuvânt.

„Pfizer şi BioNTech s-au pregătit, în urmă cu mai multe luni, să-şi ajusteze vaccinul în mai puţin de şase săptămâni şi să livreze primele doze în 100 de zile”, în cazul în care o variantă dovedeşte rezistenţă la vaccinul lor anticovid.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

AltGr PrtScr
26.11.2021, 15:30:48

Aoleo, fix in Israel, nu inteleg ce ghinion au israelienii astia zau asa! Hai cu dozele 5+, sa vedem si noi la al catelea buster crapa un om pe loc.

-16 (18 voturi)
Pisicul Tunetului
26.11.2021, 15:39:15

Exista un mare procent din populatia Africii de Sud infectata cu HIV, netratata deci cu sistemul imunitar aproape distrus.....au mai avut ei o varianta care a facut ravagii in zona dar nu a contat la nivel mondial...iar vaccinarea e foarte redusa acolo.....sa speram ca nici aceasta varianta nu va deveni un pericol la nivel mondial....nu sunt prea ingrijorat, prefer sa fiu optimist...

T. Timisorean
26.11.2021, 16:39:51

Eu as propune sa se asambleze o delegatie la Senat cu doamna Sosoaca si alti negativisti si sa fie trimisa aceasta delegatie pentru vreo doua saptamani in Africa de Sud. Sa fie plimbata delegatia peste tot, sa analizeze toate stirile "false" despre noua tulpina fara nici un mijloc de protectie, fara masca. Ca si contribuabil cred ca ar fi o cheltuire judicioasa a banului public, as fi de acord ca taxele mele sa contribuie la deplasarea asta.

-12 (18 voturi)
Pisicul Tunetului
26.11.2021, 17:16:02

Ar fi o idee...cu toate ca e foarte posibil ca Sosoaca si alti mari negativisti sa se fi vaccinat in secret...

Modifică Setările