În lume

articolul anterior articolul urmator

Vaticanul a anunţat când va avea loc canonizarea lui Paul al VI-lea

2
7 Mar 2018 18:10:46
Autor: Ion Gaidau
FOTO Guliver/ Getty Images/ Franco Origlia
FOTO Guliver/ Getty Images/ Franco Origlia

Conform unui anunţ al Vaticanului, Papa Francisc a semnat decretele cu privire la canonizarea fostului Suveran Pontif Paul al VI-lea şi fostului arhiepiscop salvadorian Oscar Romero, asasinat în 1980.

Paul al VI-lea şi Oscar Romero, care au fost beatificaţi în 2014, respectiv 2015, vor fi canonizaţi în octombrie anul curent, potrivit unor decrete semnate marţi de Papa Francisc.

Slujba de canonizare va avea loc cu prilejul încheierii sinodului conscrat tinerilor şi alegerilor pe care aceştia le fac în viaţă.

Născut în 1917, Oscar Romero a fost asasinat în 1980 în timpul oficierii unei slujbe. A fost un apărător al ţăranilor fără pământ şi a rămas în amintirile multora ca un om simplu. Uciderea sa a produs un puternic impact emoţional în America Latină şi a generat un război civil, care a durat până în 1992 şi s-a soldat cu aproximativ 75.000 de morţi. Aripa conservatoare din cadrul Bisericii Catolice din San Salvador a încercat să-l şteargă din memoria colectivă, dar Papa Francisc l-a recunoscut drept „martir“ şi l-a beatificat în mai 2015 în faţa a 200.000 de credincioşi catolici.

Portretul lui Oscar Romero purtat în timpul beatificării lui FOTO EPA-EFE

Născut Giovanni Battista Montini în 1987, Paul al VI-lea a fost liderul Bisericii Catolice în perioada 1963-1978 şi s-a remarcat pentru încheierea Conciliului Vatican II, care a abordat relaţiile dintre Biserica Romano-Catolică şi lumea modernă. Potrivit Vatican Insider, miracolul care permite canonizarea lui Paul al VI-lea este legat de naşterea foarte prematură, la 25 decembrie 2014, a unei fetiţe pentru care medicii recomandau avortul. Ori criticii i-au reproşat lui Paul al VI-lea încăpăţânarea sa împotriva pilulei contraceptive.

Papa Paul al VI-lea FOTO CNS

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Lombardi Antonio
8.03.2018, 05:00:16

Vaticanul mai este crestin ? Mai avem vreun Papa ... crestin ? hmmm :)))))))))

Ciprian Ciprian
12.03.2018, 15:30:19

Ieremia 17 5 Asa vorbeste Domnul: „Blestemat* sa fie omul care se încrede în om, care se sprijina pe un muritor** si îsi abate inima de la Domnul! Deuteronomul 5 8. Sa nu-ti faci chip cioplit, NICI VREO INFATISARE A LUCRURILOR CARE SUNT SUS IN CERURI SAU JOS PE PAMANT SAU IN APE SUB PAMANT. 9. Sa nu te inchini inaintea lor si sa nu le slujesti, caci Eu, Domnul Dumnezeul tau, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc faradelegea parintilor in copii pana la al treilea si la al patrulea neam al celor ce Ma urasc; 10. si Ma indur pana la al miilea neam de cei ce Ma iubesc si pazesc poruncile Mele Deuteronomul 4 15. Fiindca n-ati vazut niciun chip in ziua cand v-a vorbit Domnul din mijlocul focului, la Horeb, vegheati cu luare aminte asupra sufletelor voastre, 16. ca nu cumva sa va stricati si sa va faceti un chip cioplit sau o infatisare a vreunui idol sau chipul vreunui om sau chipul vreunei femei, Romani 1 22. S-au falit ca sunt intelepti, si au innebunit; 23. si au schimbat slava Dumnezeului nemuritor intr-o icoana care seamana cu omul muritor, pasari, dobitoace cu patru picioare si taratoare. 24. De aceea, Dumnezeu i-a lasat prada necuratiei, sa urmeze poftele inimilor lor; asa ca isi necinstesc singuri trupurile; 25. caci au schimbat in minciuna adevarul lui Dumnezeu si au slujit si s-au inchinat fapturii in locul Facatorului, care este binecuvantat in veci! Amin. 26. Din pricina aceasta, Dumnezeu i-a lasat in voia unor patimi scarboase; caci femeile lor au schimbat intrebuintarea fireasca a lor in una care este impotriva firii; 27. tot astfel, si barbatii au parasit intrebuintarea fireasca a femeii, s-au aprins in poftele lor unii pentru altii, au savarsit parte barbateasca cu parte barbateasca lucruri scarboase si au primit in ei insisi plata cuvenita pentru ratacirea lor. 28. Fiindca n-au cautat sa pastreze pe Dumnezeu in cunostinta lor, Dumnezeu i-a lasat in voia mintii lor blestemate, ca sa faca lucruri neingaduite. 29. Astfel, au ajuns plini de orice fel de nelegiuire, de curvie, de viclenie, de lacomie, de rautate; plini de pizma, de ucidere, de cearta, de inselaciune, de porniri rautacioase; sunt soptitori, 30. barfitori, uratori de Dumnezeu, obraznici, trufasi, laudarosi, nascocitori de rele, neascultatori de parinti, 31. fara pricepere, calcatori de cuvant, fara dragoste fireasca, neinduplecati, fara mila. 32. Si, macar ca stiu hotararea lui Dumnezeu, ca cei ce fac asemenea lucruri sunt vrednici de moarte, totusi, ei nu numai ca le fac, dar si gasesc de buni pe cei ce le fac. 1 Corinteni 2 2. Caci n-am avut de gand sa stiu intre voi altceva decat pe Isus Hristos, si pe El rastignit.

Modifică Setările