Venezuela, disperare pentru mâncare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia devine disperată în Venezuela, unde a fost declarată acum două săptămâni starea de urgenţă economică. Sute de oameni stau la coadă în faţa magazinelor care rar au mâncare pe rafturi. Grav este că şi farmaciile sunt goale.Opozantul Henrique Capriles cere plecarea preşedintelui Maduro.

Autorităţile au decretat starea de urgenţă economică pentru 60 de zile ca să poată apela la companiile private pentru a furniza produse de primă necesitate.

Situaţia nu este deloc roz, iar cozile din faţa magazinelor şi rafturile aproape goale sunt cea mai bună dovadă, iar tensiunile s-au transformat în bătăi între populaţie şi forţele de ordine.

Într-un material video apărut pe internet se poate observa cum oamenii care fac cozi lungi în faţa unui supermarket au rupt barierele şi au intrat în clădire pentru a obţine produsele de care au nevoie pentru a trăi.

Ziarul La Nación scria zilele trecută că situaţia economică a revenit în prim-plan datorită răspândirii virusului Zika. Situaţia economică este complicată şi de încâlceala politică. Venezuela are un Parlament de dreapta şi un preşedinte de extremă-stânga, ce acuză opoziţia şi Statele Unite de conspiraţie economică pentru a-l îndepărta de la putere.

Unul dintre liderii opoziţiei venezuelene, Henrique Capriles, a lansat un apel la convocarea cât mai rapid a unui referendum pentru revocarea preşedintelui socialist Nicolas Maduro sau pentru revizuirea Constituţiei cu scopul de a reduce durata mandatului şi a grăbi plecarea acestuia, transmite AFP.

"Sau există soluţii (aduse de guvernul Maduro), sau noi, venezuelenii, trebuie să ne întrebăm care vor fi căile schimbării (...) A sosit vremea referendumului revocator sau a reformei constituţionale", a declarat în cursul unei conferinţe presă Henrique Capriles, actual guvernator al statului Miranda (nord). 

Potrivit lui Henrique Capriles, fost candidat la prezidenţialele din 2013, soluţia crizei "nu este revolta militară", pentru că "singura modalitate trebuie să fie constituţională, paşnică şi democratică". 

Liderul aripii moderate a opoziţiei antichaviste, reunită sub numele Masa Unităţii Democratice (MUD), este de părere că guvernul lui Nicolas Maduro este pe cale de "a miza pe o explozie socială" pentru "a se oxigena". 

Conform legii venezuelene, un referendum revocator poate fi convocat începând cu a doua jumătate a mandatului preşedintelui în exerciţiu. Nicolas Maduro, ales în 2013 pentru şase ani, se va afla pe 19 aprilie la jumătatea mandatului. 

Pe de altă parte, o reformă a Constituţiei venezuelene trebuie să fie aprobată de două treimi dintre deputaţi, înainte de a fi validată prin referendum. 

Venezuela se confruntă în prezent cu o criză instituţională, după victoria opoziţiei la alegerile legislative din decembrie, o premieră din 1999. 

Blocajul politic, între un guvern condus de socialistul Nicolas Maduro şi un parlament dominat de opoziţie, este dublat de o criză economică profundă, în această ţară producătoare de petrol afectată de prăbuşirea barilului de ţiţei. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite