Venezuela: goana după hârtie igienică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aproape doi ani de la moartea lui Hugo Chavez (1998-2013), Venezuela sub preşedenţia lui Nicolas Maduro se află într-o situaţie economică problematică. Deşi are cele mai importante resurse de petrol evaluate, Venezuela are cetăţeni care trăiesc din ce în ce mai prost şi care îşi petrec (ca în Cuba) mare parte din zi stând la cozi.

Presa din Venezuela arată două versiuni ale acestei realităţi. Criza produselor de bază în Venezuela este pentru regimul lui Nicolas Maduro rezultatul unui ”complot imperialist” şi dovada unui război economic, iar pentru cei din opoziţie rezultatul proastei administrări din timpul regimului chavist şi continuată de actualul preşedinte. Astfel, mai ales pe canalul înfiinţat de Chavez, Telesur, Maduro apare însoţit de alţi reprezentanţi ai guvernului pentru a denunţa abuzurile, pentru a prezenta reuşitele, pentru a clama conspiraţia strângând în mănă o sticlă de ulei sau o pungă de orez.

Un rezervor plin cu benzină cu mai puţin de 1 dolar

Preţul petrolului a scăzut vertiginos în ultimele luni şi acest lucru are efecte directe asupra economiei din Venezuela depedentă de exportul de petrol, piaţa principală fiind cea a Statelor Unite ale Americii. Dacă în septembrie 2014 barilul de petrol costa 96 de dolari, el se vinde în prezent cu doar 38 de dolari.

În Venezuela, preţul benzinei este fix de 15 ani, subvenţionat de stat prin compania naţionalizată de Chavez, Petroleos de Venezuela (PDVsA). Venezuela are în prezent cea mai ieftină benzină din lume cu doar 2 cenţi pentru 1 litru, deci un plin costă mai puţin de 1 dolar depinzând de cursul de schimb (pentru că sunt mai multe în Venezuela). De altfel, posibilitatea de a creşte preţul benzinei este greu de luat în calcul căci memoria socială a unei decizii de acest tip este traumatică: în februarie 1989 au avut loc revolte urbane în Caracas cunoscute cu numele de ”Caracazo” după ce a fost mărit preţul benzinei şi câteva sute de cetăţeni au murit.

Coada ca stil de viaţă

Menţinerea unor astfel de facilităţi pentru cetăţeni are costurile sale. În Venezuela au apărut noi ocupaţii, precum cea de a sta la coadă în schimbul unei sume destul de importante. De asemenea, în momentul cel mai penibil în care hârtia igienică devenise un produs de lux, au apărut şi inovaţii precum aplicaţia pentru telefon ca să găseşti cât mai repede într-un magazin apropiat un sul de hârtie igienică. Recent, guvernul Maduro a propus amprentarea celor care cumpără produse la preţurile preferenţiale pentru a împiedica abuzul.

Pentru că guvernul chavist a investit surplusul obţinut din vânzarea de petrol (în jur de 100 de dolari pentru un baril în timpul regimului Chavez) în programe sociale pentru electoratul său destul de stabil, în jur de 50-55%, au apărut dificultăţi în a menţine atât modelul pieţei libere, cât şi programe de economie centralizată şi redistribuţie pe criterii sociale. După naţionalizarea PDVsA, Chavez a creat şi cu ajutor cubanez programe pentru cei mai defavorizaţi printre care linia de magazine cu preţuri fixe MERCAL[1].

Din 2003 guvernul Chavez a introdus şi o rată fixă pentru schimbul valutar pentru a opri posesia de valută şi a controla preţurile. Această decizie a fost urmată de creşterea traficului spre Columbia a produselor ieftine, în principal benzină, dar şi produse vândute la preţ redus în magazinele naţionalizate.

Pentru a ocoli limitele impuse de guvern cetăţenii au adoptat tot felul de strategii precum cea a ”falselor” călătorii în străinătate pentru a avea acces la valută, dar şi acest tip de strategie a fost limitată căci companiile străine de aviaţie au început să renunţe să deservească aeroporturi din Venezuela tot aşteptănd bani din partea agenţiei guvernamentale şi cu o inflaţie galopantă, estimată în prezent la 64%!

Nicolas Maduro şi declinul revoluţiei chaviste

Nicolas Maduro, actualul preşedinte este fost şofer de autobuz, apărând de altfel în urmă cu o lună, la volanul unui autobuz pe drumul de la aeroport. El se reîntorcea dintr-un turneu mondial menit să-i mai ofere puţină legitimitate externă, dar demersul său a eşuat căci el este doar o copie foarte palidă a fostului preşedinte, carismaticul Hugo Chavez. La începutul anului trecut, Venezuela s-a confruntat cu proteste foarte importante provocate în principal de foarte proasta administrare pe care o coordonează din martie 2013 Maduro. În cadrul acelor proteste, unul din liderii coaliţiei de opoziţie, Leopoldo Lopez a fost de altfel arestat şi incarcerat acuzat fiind de terorism. Acesta se află încă în închisoare.

E drept şi că, atât Lopez, cât şi celălalt lider important al opoziţiei Henrique Capriles au participat în mod direct la lovitura de stat eşuată împotriva lui Chavez din aprilie 2002. E adevărat şi că, în 1972-1973 preşedintele chilian socialist Salvador Allende a fost înlăturat de la putere şi printr-o presiune economică artificială precum cea pe care o vedem astăzi în Venezuela. E adevărat însă şi că, proasta administrare este principala vinovată în criza pe care o vede Venezuela astăzi şi că, a sta la coadă ore întregi pentru a găsi hârtie igienică te face să-ţi piară cheful de revoluţie socialistă sau de alt fel.


[1] Vezi site-ul internet al programului cu noutăţi despre produse şi magazine http://www.mercal.gob.ve/

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite