În lume

articolul anterior articolul urmator

Venezuela: goana după hârtie igienică

10
10 Feb 2015 13:39:30
Caterina Preda
Presedintele Venezuelei Nicolas Maduro. Sursa: Telesur.
Presedintele Venezuelei Nicolas Maduro. Sursa: Telesur.

La aproape doi ani de la moartea lui Hugo Chavez (1998-2013), Venezuela sub preşedenţia lui Nicolas Maduro se află într-o situaţie economică problematică. Deşi are cele mai importante resurse de petrol evaluate, Venezuela are cetăţeni care trăiesc din ce în ce mai prost şi care îşi petrec (ca în Cuba) mare parte din zi stând la cozi.


Presa din Venezuela arată două versiuni ale acestei realităţi. Criza produselor de bază în Venezuela este pentru regimul lui Nicolas Maduro rezultatul unui ”complot imperialist” şi dovada unui război economic, iar pentru cei din opoziţie rezultatul proastei administrări din timpul regimului chavist şi continuată de actualul preşedinte. Astfel, mai ales pe canalul înfiinţat de Chavez, Telesur, Maduro apare însoţit de alţi reprezentanţi ai guvernului pentru a denunţa abuzurile, pentru a prezenta reuşitele, pentru a clama conspiraţia strângând în mănă o sticlă de ulei sau o pungă de orez.

Un rezervor plin cu benzină cu mai puţin de 1 dolar

Preţul petrolului a scăzut vertiginos în ultimele luni şi acest lucru are efecte directe asupra economiei din Venezuela depedentă de exportul de petrol, piaţa principală fiind cea a Statelor Unite ale Americii. Dacă în septembrie 2014 barilul de petrol costa 96 de dolari, el se vinde în prezent cu doar 38 de dolari.

În Venezuela, preţul benzinei este fix de 15 ani, subvenţionat de stat prin compania naţionalizată de Chavez, Petroleos de Venezuela (PDVsA). Venezuela are în prezent cea mai ieftină benzină din lume cu doar 2 cenţi pentru 1 litru, deci un plin costă mai puţin de 1 dolar depinzând de cursul de schimb (pentru că sunt mai multe în Venezuela). De altfel, posibilitatea de a creşte preţul benzinei este greu de luat în calcul căci memoria socială a unei decizii de acest tip este traumatică: în februarie 1989 au avut loc revolte urbane în Caracas cunoscute cu numele de ”Caracazo” după ce a fost mărit preţul benzinei şi câteva sute de cetăţeni au murit.

Coada ca stil de viaţă

Menţinerea unor astfel de facilităţi pentru cetăţeni are costurile sale. În Venezuela au apărut noi ocupaţii, precum cea de a sta la coadă în schimbul unei sume destul de importante. De asemenea, în momentul cel mai penibil în care hârtia igienică devenise un produs de lux, au apărut şi inovaţii precum aplicaţia pentru telefon ca să găseşti cât mai repede într-un magazin apropiat un sul de hârtie igienică. Recent, guvernul Maduro a propus amprentarea celor care cumpără produse la preţurile preferenţiale pentru a împiedica abuzul.

Pentru că guvernul chavist a investit surplusul obţinut din vânzarea de petrol (în jur de 100 de dolari pentru un baril în timpul regimului Chavez) în programe sociale pentru electoratul său destul de stabil, în jur de 50-55%, au apărut dificultăţi în a menţine atât modelul pieţei libere, cât şi programe de economie centralizată şi redistribuţie pe criterii sociale. După naţionalizarea PDVsA, Chavez a creat şi cu ajutor cubanez programe pentru cei mai defavorizaţi printre care linia de magazine cu preţuri fixe MERCAL[1].

Din 2003 guvernul Chavez a introdus şi o rată fixă pentru schimbul valutar pentru a opri posesia de valută şi a controla preţurile. Această decizie a fost urmată de creşterea traficului spre Columbia a produselor ieftine, în principal benzină, dar şi produse vândute la preţ redus în magazinele naţionalizate.

Pentru a ocoli limitele impuse de guvern cetăţenii au adoptat tot felul de strategii precum cea a ”falselor” călătorii în străinătate pentru a avea acces la valută, dar şi acest tip de strategie a fost limitată căci companiile străine de aviaţie au început să renunţe să deservească aeroporturi din Venezuela tot aşteptănd bani din partea agenţiei guvernamentale şi cu o inflaţie galopantă, estimată în prezent la 64%!

Nicolas Maduro şi declinul revoluţiei chaviste

Nicolas Maduro, actualul preşedinte este fost şofer de autobuz, apărând de altfel în urmă cu o lună, la volanul unui autobuz pe drumul de la aeroport. El se reîntorcea dintr-un turneu mondial menit să-i mai ofere puţină legitimitate externă, dar demersul său a eşuat căci el este doar o copie foarte palidă a fostului preşedinte, carismaticul Hugo Chavez. La începutul anului trecut, Venezuela s-a confruntat cu proteste foarte importante provocate în principal de foarte proasta administrare pe care o coordonează din martie 2013 Maduro. În cadrul acelor proteste, unul din liderii coaliţiei de opoziţie, Leopoldo Lopez a fost de altfel arestat şi incarcerat acuzat fiind de terorism. Acesta se află încă în închisoare.

E drept şi că, atât Lopez, cât şi celălalt lider important al opoziţiei Henrique Capriles au participat în mod direct la lovitura de stat eşuată împotriva lui Chavez din aprilie 2002. E adevărat şi că, în 1972-1973 preşedintele chilian socialist Salvador Allende a fost înlăturat de la putere şi printr-o presiune economică artificială precum cea pe care o vedem astăzi în Venezuela. E adevărat însă şi că, proasta administrare este principala vinovată în criza pe care o vede Venezuela astăzi şi că, a sta la coadă ore întregi pentru a găsi hârtie igienică te face să-ţi piară cheful de revoluţie socialistă sau de alt fel.


[1] Vezi site-ul internet al programului cu noutăţi despre produse şi magazine http://www.mercal.gob.ve/

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Canadezul
11.02.2015, 05:23:38

Aici nu sint comentarii. Desi articolul este o dovada (daca mai era nevoie) a falimentului pe care il aduce o societate socialista. Pentru cei care au trait in Romania lui Ceausescu, este "deja vu". Mizerie generalizata pe fond de populism. Una din cele mai bogate tari din America Latina redusa la cozi pentru produsele de baza, desi sta pe rezerve imense de petrol. Un semnal de trezire la realitate a tuturor celor care lupta impotriva capitalismului, societatii de consum si, in general, valorilor democratiei occidentale.

+1 (7 voturi)
vbuntv
11.02.2015, 06:16:47

@Caterina Preda Hace tiempo que no había leído semejante muestra propagandística disfrazada de "periodismo de especialidad"... He tenido el placer de visitar Venezuela en varias ocasiones desde 1998 hasta la fecha. Invitado por la Universidad de Barquisimeto empecé a dar clases a partir del pasado mes de Octubre 2014, por una duración de 2 años. En el tiempo que llevo en el país puedo atestiguar que muy poco de lo descrito aquí arriba se acerca a la realidad. Mientras que indudablemente hay un elemento de mala gestión por parte del gobierno no es menos cierto que la razón principal de tal despelote es la actitud antagónica de los sectores privados venezolanos en particular en conjunto con la dinámica económica a nivel global manejada por las grandes corporaciones transnacionales. Afirmar lo contrario es mal periodismo. Obviamente el país se enfrenta a serios problemas cuyas causas son, reitero, mucho mas complejas de lo que aparentan ser a la primera vista. El continente pasa por una transición notable hacia la izquierda con múltiples ramificaciones. Bolivia, Ecuador, Uruguay, Venezuela y en menor medida Peru, Colombia, Brasil, Chile y Argentina han ido desarrollando nuevas políticas mas acordes a la realidad socioeconómica de sus respectivos países. En la vorágine que se crea es normal que las energías desatadas generen a veces unos fenómenos difícilmente evitables y con éso un cierto descontento. Son consecuencias del intento de estos nuevos gobernantes de remediar males que vienen arrastrados por décadas de injusticia social. Comparar la situación actual de Venezuela con las vísperas del golpe militar de estado sin precedentes ocurrido en Chile en 1973, es en lo mas mínimo un desafortunado desatino. De no ser así sería una ofensa imperdonable a la memoria de unas de las mas grandes personalidades de la historia suramericana en general y la chilena en particular. Dicho golpe fue ideado por la Administración Nixon y llevado a cabo por la oligarquía chilena con el apoyo de agentes CIA infiltrados en el país y los sectores mas reaccionarios del Ejército y de la sociedad civil chilena. Es una falta de respeto hacia la memoria colectiva de todo un pueblo y de sus desaparecidos, asesinados, torturados, encarcelados y exilados como resultado del sanguinario golpe de estado. Me despido no antes de asegurar a la joven "especialista en Latino America" que acabo de comprar un rollo de papel higiénico en la tienda de ultramarinos del barrio. Quizás a ella le convenga hacer lo mismo.. Atentamente, VV

+2 (4 voturi)
Cristian Saileanu
11.02.2015, 07:49:57

idiota, callete la boca... mentiroso, vendido, inutil

-3 (3 voturi)
Cristian Saileanu
11.02.2015, 07:48:49

draga caterina, cand ai comunism, nu ai nimic... De ce sa mergem in cuba pt exemple... Romania comunista era la fel. Intre timp, Maduro vorbeste cu pasarele (care ii spun ce fericit e Chavez in rai!!!) E adevarat ca pretul benzinei e mic, dar nu multa lume isi poate cumpara masina, iar cand te sui la volan risti sa ti se dea in cap la primul colt... Violkenta in venezuela este ajunsa la apogeu. Dar - alegerile au consecinte...

+3 (5 voturi)
radu bradeanu
11.02.2015, 08:59:37

Venezuela este scufundată-n mafia comunistă.La cât petrol au ar trebui să ia exemplu Norvegiei care folosește câștigurile din petrol pt. dezvoltarea țării în prezent și mai ales în viitor când nu vor mai avea petrol și gaze.Venezuela prăpădit banii pe populisme ieftine,în loc să investească în economie ca să o diversifice,că să scadă dependența exclusivă față de petrol.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (10)