Maduro a redeschis graniţa cu Columbia după 4 luni: mii de venezueleni au trecut frontiera pentru a cumpăra alimente şi medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de venezueleni au trecut graniţa Columbiei pentru a-şi procura alimente, medicamente şi alte lucruri necesare după ce sâmbătă frontiera dintre cele două ţări a fost redeschisă, relatează BBC.

Graniţa a fost închisă în februarie la solicitarea preşedintelui Nicolás Maduro, în contextul în care liderul opoziţiei Juan Guaidó se pregătea să primească ajutoarele umanitare oferite cu sprijinul SUA.

Graniţele cu Brazilia şi Antilele Olandeze au fost închise în acelaşi context al livrării ajutoarelor umanitare internaţionale, Maduro susţinând că reprezintă un mijloc de a-l îndepărta de la conducerea ţării. 

Luna trecută, Maduro a anunţat redeschiderea graniţelor cu Brazilia şi Însula Aruba- însă autorităţile acesteia din urmă au comunicat că graniţa rămâne îmchisă .

Oraşele situate de-a lungul frontierei cu Columbia au fost printre cele mai afectate întrucât depindeau de bunuri şi servicii de strictă necesitate din oraşele columbiene, astfel că au avut loc multe traversări ilegale, mulţi locuitori fiind chiar nevoiţi să plătească taxe rutiere impuse de contrabandişti.

Maduro a anunţat pe Twitter redeschiderea graniţelor: „Suntem un popor paşnic care îşi apără independenţa şi autodeterminarea”, a scris el în spaniolă.

Imagine indisponibilă

FOTO EPA-EFE

După tentativa eşuată a lui Guaidó din aprilie de a convinge armata să se întoarcă împotriva lui Maduro, un număr de aliaţi apropiaţi ai liderului opoziţiei au fost arestaţi. Deşi l-a lăsat fără imunitate parlamentară, Maduro nu a dispus încă arestarea principalului său oponent.

Intre timp, actriţa Angelina Jolie, trimisul special al agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR), a spus că comunitatea internaţională trebuie să acţioneze de urgenţă în vederea acordării unui sprijin mai consistent Columbiei, Ecuadorului şi Perului - ţările către care s-au îndreptat cei mai mulţi refugiaţi venezueleni.

După întâlnirea de la Cartagena cu preşedintele columbian Ivan Duque, actriţa a atras atenţia că peste 20.000 de copii venezueleni născuţi peste graniţe în familii dislocate riscă să devină apatrizi în condiţiile în care părinţii lor se luptă pentru obţinerea documentelor necesare.

Imagine indisponibilă

FOTO EPA-EFE

Vineri, UNHCR şi Organizaţia Internaţională pentru Migrare (IOM) au declarat că în urma numărului mare de venezueleni care au părăsit ţara Venezuela a devenit ţara cu cea mai mare parte a populaţiei dislocată.

Peste 4 milioane de venezueleni ar fi părăsi Venezuela din 2015 pănă în prezent, conform datelor agenţiilor ONU.

Cei mai mulţi migranţi şi refugiaţi sunt găzduiţi de ţările latini-americane. Columbia adăposteşte cel mai mare număr, 1,3 milioane, fiind urmată de Peru, cu 768.000. 

„Ţările latino-americane şi cele din Caraibe îşi fac partea lor în această criză fără precedent, dar nu ne putem aştepta să continue să o facă în lipsa ajutorului internaţional”, a spus Eduardo Stein, reprezentantul special pentru migranţi şi refugiaţi din parte UNHCR şi IOM

.

Imagine indisponibilă

Venezueleni în greva foamei la Caracas, 6 iunie 2019 FOTO EPA-EFE

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite