În lume

articolul anterior articolul urmator

Venezuela va avea o monedă virtuală

2
4 Dec 2017 11:18:40
Autor: Ion Gaidau
Nicolas Maduro FOTO EPA
Nicolas Maduro FOTO EPA

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro speră să rezolve problemele socio-economice ale ţării sale cu o nouă monedă virtuală, „petro“.

Nicolas Maduro a anunţat duminică crearea unei monede virtuale bazate pe rezervele de petrol ale ţării sale.

„Venezulea va crea o criptomonedă, petro, pentru a progresa în materie de suveranitate monetară şi a face tranzacţii în pofida blocadei financiare“, a declarat preşedintele socialist venezuelean, citat de AFP.

În afară de petrol, noua monedă virtuală va fi bazată pe gaz şi stocurile de aur şi diamante ale Venezuelei, a precizat Maduro.

„Aceasta ne va permite să avansăm spre noi forme de finanţare internaţională pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării“, a declarat liderul de la Caracas.

Venezuela şi compania sa petrolieră PDVSA sunt considerate în faliment parţial. Datoria externă a acestei ţări din America de Sud se ridică la 150 de miliarde de dolari.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

freeson freeson4
4.12.2017, 16:35:35

Deci Venezuela intră în încetare de plăți. :) Cum ar veni, că să cumperi petrol din Venezuela, trebuie să cumperi mai întâi "Petro". :) Cu dolari, desigur. Acum, e interesant cine va stabili cotația noii monede. Dacă e vorba de banca națională, nu e nicio sfârâială. E ca și cum ar folosi moneda actuală, care e în cădere liberă tocmai pentru că nimeni nu o dorește ca mijloc de plată. Dacă, însă, lasă liberă cotația noii monede, cursul ei va urma cursul petrolului pe plan internațional, deoarece nu doar Maduro vinde petrol în lumea asta. Soluția ar fi ca noua monedă să fie utilizată și în alte scopuri, așa cum se întâmplă azi cu bitcoin. Asta e puțin probabil, deoarece ar scoate la iveală toate bubele văzute și nevăzute din economia țării aceleia, devenind practic o monedă paralelă, cu care în niciun caz nu vor fi plătite salariile și pensiile populației.

Marcel Cristea
4.12.2017, 17:22:19

Nothing can save Venezuelan's inevitable civil war.

Modifică Setările