În lume

articolul anterior articolul urmator

Venezuela. Preşedintele Maduro raţionalizează energia şi interzice protestele

0
1 Apr 2019 09:34:26
Autor: Viorica Marin
Venezuelenii, fără curent electric, apă şi alimente
Venezuelenii, fără curent electric, apă şi alimente

Preşedintele contestat al Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunţat că guvernul său va reduce lungimea zilei de muncă, iar şcolile vor rămâne închise aşa încât ţara latino-americană să poată face faţă întreruperii curentului electric.

Căderea reţelelor electrice a mai afectat livrarea apei şi comunicaţiile. Într-un discurs televizat de duminică, socialistul Madoro a spus că măsurile anunţat sunt valabile pentru următoarele 30 de zile, iar revoltele nu vor fi tolerate.

Curentul va fi raţionalizat pentru a asigura un echilibru între producţia, transportul şi distribuţia de energie, "cu o atenţie deosebită pentru garantarea distribuţiei de apă", a declarat Maduro la posturile naţionale de radio şi televiziune, fără a preciza măsurile concrete planificate.

Însoţit de membrii guvernului şi de înaltul comandament al forţelor armate, liderul de la Caracas a arătat că mulţi venezueleni nu îi pot recepţiona mesajul, deoarece duminică seara unii nu dispuneau de electricitate.

Raţionalizarea este deja în vigoare în statul Zulia din vestul Venezuelei, unde penuria de energie electrică se manifestă de mai mulţi ani.

Puterea de la Caracas acuză opoziţia susţinută de Statele Unite că sabotează sistemul energetic naţional, mai exact centrala hidroelectrică de la Guri, care asigură 80% din producţia de energie. "Trebuie să gestionăm o situaţie foarte gravă", a spus Maduro, care a insistat că este vorba de "atacuri teroriste" în cadrul unui "război electric cu scopul de a înnebuni ţara".

Proteste lângă palatul prezidenţial

Un grup de venezueleni furioşi au format baricade lângă palatul prezidenţial din Caracas şi în alte părţi ale ţării duminică. Protestatarii spun că panele constante de curent şi lipsa apei potabile a transformat Venezuela într-un loc în care este imposibil să trăieşti, informează Reuters.

Situaţia precară din Venezuela a alimentat frustrarea populaţiei faţă de guvernul preşedintelui Nicolas Maduro. Comerţul ţării a fost întrerupt de problemele cu care se confruntă serviciile publice de aproape trei săptămâni.

Protestatarii au ars cauciucuri şi alte obiecte lângă palatul prezidenţial din Caracas şi au cerut ca Maduro să acţioneze imediat pentru a remedia situaţia.

„Ne-am luptat pentru apă şi electricitate, au trecut douăzeci şi ceva de zile de când nu mai avem apă”, spune un protestatar. ,,Avem electricitate două ore, după care o opresc noaptea, revine a doua zi pentru jumătate de oră, apoi rămânem iar fără- ne-am săturat de asta.”

Demonstranţii susţin că o femeie a fost rănită de focurile trase de grupurile pro-guvernamentale. Reuters nu a putut confirma cine a tras asupra femeii.

Grupul pentru drepturile omului Forumul penal susţine că 12 persoane au fost arestate ieri în toată ţara în timpul protestelor.

 Liderul opoziţiei, Juan Guaido, şi-a îndemnat însă suporterii la noi proteste faţă de incapacitatea autorităţilor de a presta servicii esenţiale.

La începutul anului, Guiado a fost recunoscut preşedinte interimar de Statele Unite şi alte peste 50 de ţări, care au cerut alegeri prezidenţiale anticipate pentru a pune capăt îndelungatei crize politice, sociale şi economice din Venezuela. Rusia şi China sprijină în continuare regimul Maduro.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările