În lume

articolul anterior articolul urmator

Venezuela: preşedintele Nicolas Maduro cere puteri sporite în lupta împotriva corupţiei

0
13 Aug 2013 20:51:25
Autor: Bianca Andrieş
Nicolas Maduro a câştigat la limită alegerile prezidenţiale în aprilie, la patru luni după decesul fostului preşedinte. FOTO: Reuters
Nicolas Maduro a câştigat la limită alegerile prezidenţiale în aprilie, la patru luni după decesul fostului preşedinte. FOTO: Reuters

Preşedintele venezuelelan Nicolas Maduro a declarat luni că va cere dreptul de a-şi spori puterile printr-un decret, asemenea predecesorului său Hugo Chavez, pentru a lupta împotriva corupţiei. Maduro depune eforturi pentru a recâştiga sprijinul politic pierdut în ultimele luni.

De la alegerea sa, şeful statului s-a luptat cu încetinirea creşterii economiei şi accentuarea inflaţiei, în timp ce încerca să controleze coaliţia fragilă alcătuită dintr-un spectru larg de membri, de la ofiţeri ai armatei, până la oameni de afaceri, adepţi ai stângii şi militanţi înarmaţi.

Printr-un discurs televizat, Maduro a anunţat că va cere Adunării Naţionale să-i acorde puteri sporite printr-un decret, astfel încât să-şi continue lupta împotriva corupţiei. „Dacă va trebui să schimb toate legile pentru a combate corupţia, atunci aşa voi face”, a asigurat preşedintele, citat de agenţia de ştiri Reuters.

O campanie anticorupţie la ordinul lui Maduro, extrem de mediatizată în ţară, a dus la arestarea unor oficiali importanţi din instituţiile şi din companiile de stat. Însă popularitatea noului preşedinte a avut de suferit, întrucât nu a reuşit să contrazică părerea generală potrivit căreia adevăraţii infractori au fost ocoliţi de justiţia venezueleană.

Pentru a obţine semnarea decretului, Maduro are nevoie de votul a trei sferturi din membrii Adunării Naţionale, respectiv 99 de deputaţi. Partidul său Socialist, aflat la guvernarea ţării, deţine 98 de locuri, astfel încât preşedintele trebuie să mai asigure un singur vot „pro”.

Nicolas Maduro, care a fost ministru de Externe şi vicepreşedinte în timpul lui Hugo Chavez, a câştigat la limită alegerile prezidenţiale în aprilie, la patru luni după decesul fostului preşedinte.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările