Viaţa în Afganistan după un an de conducere a talibanilor: colaps economic şi violenţe domestice nejustificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă / AFP
FOTO Arhivă / AFP

Luni, 15 august, s-a împlinit un an de când talibanii au preluat puterea în Afganistan. Cu toate că liderii au promis stabilitate şi pace, ţara este într-un colaps economic, femeile sunt bătute pentru motive nejustificate, iar accesul la educaţie şi locuri de muncă le este restricţionat.

Fetelor li s-a interzis accesul la şcolile secundare, iar femeilor li s-a interzis să parcurgă o distanţă semnificativă faţă de casă fără să fie însoţite de o rudă de sex masculin. 

Promisiunile repetate ale talibanilor de a permite fetelor să se întoarcă la şcoală nu au fost încă onorate. La sfârşitul lunii iunie, liderul suprem al talibanilor, Haibatullah Akhundzada, a respins presiunile internaţionale, spunând că Afganistanul îşi va face propriile reguli.

În prezent, muzica este interzisă oficial, iar ştirile şi emisiunile TV străine au fost eliminate de pe canalele publice de televiziune.

Femeile, bătute că poartă pantaloni prea strâmţi

Pentru mulţi afgani, în special pentru femeile de la oraşe,  sentimentul de pierdere a drepturilor a fost devastator. Înainte ca talibanii să preia din nou puterea, unii tineri aveau ambiţii de a deveni medici, avocaţi sau oficiali guvernamentali şi explorau, de asemenea, oportunităţi internaţionale.

Femeile sunt pedepsite de poliţie şi bătute dacă nu au corpul acoperit cu vestimentaţia cunoscută drept „burka”.

„De trei ori am văzut femei bătute în piaţă. Purtau pantaloni pe care i-au talibanii i-au considerat prea strâmţi”, a declarat, pentru The Guardian, Farkhunda, 16 ani, care a trebuit să renunţe la şcoală şi se luptă cu depresia.

Tănăra a spus că familia sa nu are bani să-i cumpere vestimentaţia cerută de guvern şi că a ales să nu mai studieze pentru a nu da „peste aceste animale”.

fete afganistan foto twitter

În cadrul universităţilor, femeile sunt victime ale talibanilor, care au introdus reguli de conduită şi vestimentare. Nu au oportunităţi educaţionale, nu beneficiază de locuri de muncă, iar în aceste condiţii, numărul căsătoriilor forţate a crescut.

Mii de femei care au lucrat ca avocaţi, judecători, soldaţi şi ofiţeri de poliţie nu mai sunt la posturile lor. Majoritatea femeilor care lucrează acum au fost limitate la locuri de muncă în educaţie sau asistenţă medicală.  Analiştii occidentali spun că ceea ce se întâmplă acum în Afganistan cu drepturile femeilor indică faptul că vieţile pe care acestea le-au construit în ultimii 20 de ani par să dispară tot mai mult pe zi ce trece.

Odată cu restricţiile asupra femeilor, represiunea asupra libertăţii de exprimare şi elaborarea noilor politici ale guvernului taliban, majoritatea afganilor şi-au pierdut orice speranţă de a contribui la modelarea viitorului ţării lor. „Mulţi oameni şi-au pierdut sentimentul de siguranţă, capacitatea de a se exprima”, a declarat Heather Barr, director asociat al Diviziei pentru Drepturile Femeii în cadrul organizaţiei internaţionale Human Rights Watch. „Şi-au pierdut vocea şi orice sentiment că ar putea face parte din construirea unei ţări care arată aşa cum îşi doresc ei”, a ţinut să precizeze Barr, scrie New York Times.

Un jurnalist afgan, citat de raportul Amnesty International, spune că ceea ce se întâmplă cu femeile este „o moarte cu încetinitorul”.

O fetiţă de 9 ani a fost vândută din cauza sărăciei

Colaps economic

ONU a arătat că aproape jumătate din populaţia din Afganistan se confruntă cu o foamete acută. Potrivit unui raport din luna mai al Comitetului Internaţional de Salvare (IRC), 43% din populaţia ţării trăieşte cu mai puţin de o masă pe zi, iar 90% dintre afganii chestionaţi spun că hrana este nevoia lor principală.

După un an de la preluare puterii, fondurile internaţionale încă sunt îngheţate. Ţările oocidentale şi-au justificat decizia prin faptul că talibanii marginalizează minorităţile şi femeile.

Economia s-a prăbuşit cu cel puţin o treime, după ce sancţiunile internaţionale împotriva talibanilor au redus comerţul, ajutorul care susţinuse ultimul regim s-a terminat şi un grup militant slab pregătit a fost obligat să treacă de la insurgenţă la conducerea unui guvern.

În oraşele mari, pieţele informale care vând bunurile casnice ale oamenilor disperaţi au ocupat străzi întregi. Tarabele improvizate sunt pline cu perdele strălucitoare albastre şi roz, dulapuri subţiri, televizoare, frigidere şi mai multe grămezi de covoare afgane roşii.

„Adevărul rămâne că Statele Unite încearcă să găsească justificări morale pentru pedeapsa colectivă a poporului din Afganistan, prin îngheţarea activelor şi prin aplicarea de sancţiuni asupra Afganistanului în ansamblu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Abdul Qahar Balkhi pentru CNN. 

Tabara de refugiati in Afganistan FOTO EPA-EFE

Oamenii care înainte lucrau în instituţii importante ale statului, acum învaţă să trăiască cu 2 dolari pe zi. Sadar şi soţia lui au avut slujbe guvernamentale în forţele de securitate şi au avut posibilitatea să strângă bani şi să-şi cumpere pământ şi să-şi construiască o casă. 

Când talibanii au venit la putere, cei doi au fost concediaţi. Ea acum este casnică, iar el face muncă de zilier pentru 2 dolari.

La pieţele din Kabul, tarabele sunt pline cu fructe şi produse proaspete. Problema, spun vânzătorii, este că majoritatea oamenilor nu îşi permit să le cumpere. „Preţul făinii s-a dublat. Preţul uleiului de gătit s-a dublat cu mult”, spune un vânzător.

„Ajutorul umanitar doar câştigă timp. Nu se dezvoltă, nu creşte veniturile, nu creează locuri de muncă", spune Anthony Cordesman, preşedinte emerit pentru strategie la organizaţia bipartizană de cercetare, Centrul de Studii Strategice şi Internaţionale din Washington.

Pe măsură ce nopţile din Kabul încep să se răcorească şi zilele să se scurteze, teama în rândul oamenilor este că iarna aceasta va fi şi mai rea decât cea precedentă. „Criza umanitară rămâne gravă şi îngrozitoare”, spune un localnic.

În prezent, generaţiile tinere de afgani educaţi încearcă să fugă şi să îşi construiască un viitor în afara ţării. Astfel arată Afganistanul după un an de concucere a talibanilor. Războiul din Ucraina a ajutat actualul guvern să ăşi intensifice politicile extremiste şi să facă din această ţară un loc unde nimeni nu şi-ar mai dori să trăiască.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite