În lume

articolul anterior articolul urmator

Vicepreşedintele Venezuelei: „Hugo Chavez a început o cură de chimioterapie, dar are moralul bun“

0
2 Mar 2013 12:25:12
Autor: Adina Vlad
Preşedintele venezuelean, Hugo Chavez (58 de ani), s-a întors din Cuba la 18 februarie, după ce a petrecut 70 de zile la Havana unde a fost operat la 11 decembrie
Preşedintele venezuelean, Hugo Chavez (58 de ani), s-a întors din Cuba la 18 februarie, după ce a petrecut 70 de zile la Havana unde a fost operat la 11 decembrie

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez urmează o cură de chimioterapie pentru cancerul de care suferă şi are un „moral bun“, a declarat vicepreşedintele Nicolas Maduro vineri seara, potrivit AFP. Declaraţia vine la numai o zi după ce vicepreşedintele Venezuelei anunţase că Hugo Chavez se zbate între viaţă şi moarte.

 

Vicepreşedintele, succesorul desemnat de Chavez, a dezvăluit pentru prima dată că preşedintele, care primeşte îngrijiri la spitalul militar din Caracas, a început o cură de chimioterapie, după ce a fost operat pentru a patra oară în decembrie în Cuba de cancer, şi că a decis în urmă cu o săptămână să urmeze în această instituţie un tratament "intensiv".
 
"Forţele sale îi permit la ora actuală să suporte acest tratament şi are un moral bun, pentru a lupta şi a primi tratament", le-a spus Maduro jurnaliştilor, după slujba oficiată pentru Chavez în noua capelă a spitalului.
 
Liderul de stânga şi medicii cubanezi au decis să înceapă chimioterapia şi radioterapia după o ameliorare a stării sale de sănătate în ianuarie, a declarat vicepreşedintele.
 
Preşedintele a suferit o traheotomie şi a fost intubat pentru a putea respira, în urma unei infecţii respiratorii suferite în urma operaţiei.
 
Maduro a amintit că Chavez a decis să se întoarcă în Venezuela în februarie, spunându-le colaboratorilor săi: "Voi intra într-o nouă fază cu tratamente complementare, mai intensive şi foarte dificile, şi vreau să fiu la Caracas, prin urmare faceţi tot ce trebuie făcut pentru întoarcerea mea în bune condiţii la Caracas".
 
Cu doar o zi înainte, vicepreşedintele Nicolas Maduro anunţa că Hugo Chavez se zbate între viaţă şi moarte. Mai mult, fostul ambasador al statului Panama pe lângă Organizaţia Statelor Americane a declarat cu câteva zile în urmă că Hugo Chavez a intrat în moarte cerebrală pe 30 decembrie şi a fost deconectat de la aparate în urmă cu patru zile.
 
Oficialul susţinea că Chavez a fost mutat de la Havana la Caracas, ca să nu fie deconectat de la aparate în ţară străină. Guvernul de la Caracas a dezminţit aceste informaţii. Hugo Chavez nu a mai fost văzut în public de aproape două luni. Reales în octombrie pentru un al treilea mandat, el nu a putut depune jurământul pe 10 ianuarie, dar a fost confirmat în funcţie.
 
Preşedintele venezuelean, în vârstă de 58, s-a întors din Cuba la 18 februarie, după ce a petrecut 70 de zile la Havana unde a fost operat la 11 decembrie.
 
Maduro a explicat că Chavez a suferit alte trei intervenţii chirurgicale "cu certitudinea că va ieşi din această" situaţie, dar la ultima ştia că "există posibilitatea să nu mai scape".
 
Vicepreşedintele, zeci de miniştri şi una dintre fiicele preşedintelui Chavez, Maria Gabriela, au asistat împreună, vineri, la o slujbă "pentru sănătatea preşedintelui venezuelean" cu ocazia inaugurării unei "capele a speranţei", instalate în apropierea intrării în spitalul militar din Caracas.
 
"La intrarea în acest spital emblematic, (noi inaugurăm) un loc pentru a-l pune în mâinile Domnului pentru iubitul nostru preşedinte Chavez, precum şi pe toţi bolnavii care sunt aici, în această instituţie spitalicească", a declarat părintele Numa Molina, care a oficiat slujba transmisă de televiziunea publică VTV.
 
Anterior, Maduro şi alţi oficiali de rang înalt venzueleni au dezminţit zvonurile potrivit cărora Chavez a murit sau că este pe moarte. Maduro a cerut încetarea zvonurilor privind starea de sănătate a lui Hugo Chavez, "pacientul cel mai hărţuit din istoria" Venezuelei. El a acuzat presa internaţională că desfăşoară "o campanie pentru destabilizarea ţării, minţind pentru Chavez".
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii