VIDEO 960 milioane de euro plătesc canadienii pentru organizarea celor două summituri la Toronto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii lumii au început luni să se strângă la Toronto, pentru summitul G8, care are loc vineri şi sâmbătă, urmat de summitul G20, sâmbătă seara şi duminică, scrie presa internaţională. Discuţiile lor de la Toronto ar urma să se concentreze pe efectele crizei economice şi financiare globale şi pe eforturile de a o contracara.

Canada este de-a dreptul revoltată din cauza cheltuielilor foarte ridicate pe care le implică organizarea celor două întâlniri la nivel înalt, ce urmează a fi achitate din banii contribuabililor canadieni. Dat fiind faptul că centrul metropolei canadiene va rămâne închis timp de cinci zile, ceea ce presupune o scădere a activităţii economice aici.

Costul organizării celor două summituri: 960 de milioane de euro

Presa locală a catalogat această sumă drept "exorbitantă".

Canada, membră a G8, cât şi al G20, este gazda acestor două întâlniri la nivel înalt, care vor fi prezidate de premierul Stephen Harper.

Summitul G20:

Va aborda în primul rând probleme economice şi reforma financiară.

Mesajul Uniunii Europene pentru cele două summituri din Canada este clar: nu trebuie să permitem ca hotărârea de a acţiona global, coordonat, să scadă, a declarat la Toronto preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Barroso şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, au ajuns la Toronto joi după-amiază. Preşedinţii Franţei, Rusiei şi Statelor Unite, precum şi premierii Marii Britanii, Japoniei şi Italiei şi cancelarul Germaniei li s-au alăturat tot în cursul zilei de joi.

Un alt subiect care va figura pe agenda G20 va fi introducerea unei taxe mondiale pe bănci şi pe tranzacţii financiare, dar şi încălzirea globală.

Înainte de summit, au apărut diviziuni între statele europene, care au început să îşi reducă cheltuielile pentru a face faţă crizei, şi Statele Unite, care cere G20 să nu taie prea devreme.

Summitul G8:

Summitul G8 de vineri, ce va avea loc în staţiunea Deerhurst, la circa 300 de kilometri nord de Toronto, ar urma să se concentreze pe ajutorul pentru dezvoltare în general, şi pe un apel canadian privind o intensificare a eforturilor pentru reducerea mortalităţii infantile şi maternale, în special în statele sărace.

Membrii G8 şi-au luat angajamentul să îşi sporească semnificativ ajutorul pentru statele sărace până în 2015, în cadrul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), dar sumele alocate de fapt sunt cu miliarde de dolari mai mici decât cele promise.

Mi-ar plăcea să văd un semnal puternic al liderilor G8 privind modalităţile de accelerare a eforturilor pentru îndeplinirea ODM... Contribuţia UE şi a statelor membre va fi substanţială, a spus Barroso.

Liderii G8 ar urma şi să dezbată relaţiile cu puterile emergente, precum China, dar şi punctele fierbinţi din lume, printre care Afganistanul, Iranul, Orientul Mijlociu şi Peninsula Coreea.

Preşedintele UE a avertizat joi voalat China în legătură cu politica sa comercială şi de afaceri, pe care oficialii europeni o acuză că favorizează companiile chineze.

Nu se poate ca unele ţări să beneficieze de pe comerţului internaţional, dar în acelaşi timp regulile privind investiţiile şi proprietatea intelectuală să fie manipulate, a spus Van Rompuy.

Liderilor G8 li se vor alătura, sâmbătă, omologii lor din Argentina, Australia, Brazilia, China, India, Indonezia, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania şi Turcia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite