VIDEO Un activist african, în proces cu statul francez după ce a vrut să plece cu un stâlp funerar dintr-un muzeu din Paris: „Suntem moştenitori legitimi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un grup de activişti africani condus de Emery Mwazulu Diyabanza a scos un stâlp funerar din suportul său la muzeul Quai Branly din Paris Foto captură
Un grup de activişti africani condus de Emery Mwazulu Diyabanza a scos un stâlp funerar din suportul său la muzeul Quai Branly din Paris Foto captură

Cinci activişti africani sunt judecaţi pentru tentativă de furt după ce au scos de pe suport un stâlp funerar african expus într-un muzeu de artă africană din Paris, relatează Associated Press şi the Guardian. Aceştia militează pentru restituirea pieselor de artă africană fostelor colonii franceze.

Emery Mwazulu Diyabanza, un activist originar din Congo, a condus în iunie o acţiune de protest la muzeul Quai Branly din Paris transmisă live pe Facebook în care a scos de pe suport un stâlp funerar african din secolul 19. El susţine că nu a dorit să fure exponatul, ci doar să atragă atenţia asupra originilor sale.

 Diyabanza a mai condus acţiuni de protest şi la muzee din Marsilia şi Olanda. El condamnă „prădarea Africii”. În clipul din iunie el spune: „Îl luăm acasă”.

„N-am avut nicio intenţie să sustragem această operă , dar nu ne vom opri până când injustiţia jefuirii Africii nu va fi remediată”, a declarat el pentru AFP înaintea procesului.

VIDEO

Arestat după acţiunea sa, a dat la rândul său în judecată statul francez pentru „furt şi primire de bunuri furate” care alcătuiesc o colecţie uriaşă de opere native din era colonială, relatează The Guardian.

Înfăţişarea care a avut loc miercuri a fost marcată de accese emoţionale din partea celor prezenţi şi chiar a avocaţilor. „Este a noastră!”, a strigat o femeie de culoare în timpul pledoariei avocatului muzeului care a subliniat că colecţiile - care cuprind mii de piese de artă a fostelor colonii - aparţin statului francez.

Oficialii francezi au denunţat incidentul de muzeul din Quai Branly motivând că pune în pericol negocierilor în curs cu ţările africane privind restituiri ale operelor de artă africană, în cadrul unei iniţiative lansate în 2018 de preşedintele francez Emmanuel Macron.

Pedeapsa pentru tentativa de furt a unei piese de muzeu este de regulă de până la 10 ani de închisoare şi o amendă de 150.000 de euro. Avocatul care reprezintă muzeul nu a cerut însă închisoare cu executare, ci doar amenzi modeste pentru cei cinci activişti -1.000 de euro pentru lider, respectiv 500 de euro pentru ceilalţi.Un verdict este aşteptat pe 14 octombrie.

De cealaltă parte, Diyabanza a apărat ceea ce el a numit „act politic” argumentând că a venit momentul ca africanii, latino-americanii şi alte comunităţi colonizate să-şi ia înapoi comorile însuşite necinstit. El a denunţat faptul că muzeele europene obţin milioane de euro din opere de artă luate de la ţări sărace precum Congo şi că stâlpul funerar, care provine din actualul teritoriu al Ciadului, ar trebui să fie restituit Africii.

„Suntem moştenitorii legitimi ai acestor opere”, a spus el precizând că scopul său nu a fost să fure piesa ci „să marcheze simbolismul eliberării conţinut de aceste piese”.

Judecătorul i-a întrebat pe activişti de ce consideră că au dreptul să-şi facă singuri dreptate. Acesta a subliniat că procesul ar trebui să se axeze pe incidentul de muzeu şi nu pe chestiuni precum nedreptăţile coloniale cu privire la care instanţa în cauză nu are competenţă.

„Suntem aici să judecăm o infracţiune, nu istoria”, a spus el.

Emmanuel Kasarherou, directorul muzeului care e parte civilă în acţiunea împotriva activiştilor este membru al poporului indigen Kanak din Noua Caledonie franceză şi primul băştinaş aflat la conducerea unui muzeu important din Franţa.

Yvon Goutal, avocatul muzeului Quai Branly, a argumentat că „acest act politic nu e necesar” ţinând cont că Franţa se află în discuţii cu guvernele africane şi statul francez „este foarte angajat în această acţiune şi serios” în a merge până la capăt. Acesta s-a emoţionat când a dat exemplul craniilor luptătorilor în rezistenţa algeriană din secolul 19- acestea au fost returnate Algeriei anula acesta.

„Un sentiment al frustrării se acumulează în populaţie şi el creşte şi creşte”, a  spus acesta numind înfăţişarea de miercuri „un proces pentru continuumul colonial”.

Un grup de suporteri a protestat în faţa tribunalului faţă de faptul că nu au fost lăsat în sală - una de mici dimensiuni, în care s-au luat şi măsuri de distanţare socială.

Muzeul Quai Branly, situat pe malurile Senei în apropiere de turnul Eiffel, a fost construit în timpul preşedintelui Jacques Chirac şi expune artă non-europeană, în special din fostele colonii franceze.

Un studiu comandat de Macron în 2018 a oferit recomandarea ca muzeele franceze să returneze operele de artă apropriate fără aprobare, în măsura în care ţările africane vor solicita acest lucru. În prezent, Franţa se află pe punctul de a înapoia 26 de piese de artă africană din circa 90.000 aflate în muzeele franceze, majoritatea la Quai Branly.

„Macron a recunoscut jafurile, dar el este cel care decide câte opere sunt returnate şi dacă ar trebui să fie un transfer de proprietate - e insultător”, crede Diyabanza.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite