În lume

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Cum arată oraşul plutitor pentru refugiaţii climatici, care rezistă la inundaţii şi uragane

3
9 Apr 2019 14:37:29
Autor: Ion Gaidau
Oceanix City
Oceanix City

ONU a dezvăluit cum arată oraşul plutitor pe care îl vede ca o soluţie la găzduirea refugiaţilor climatici, care ar putea ajunge până la 140.000 de milioane în următorii 30 de ani.

Imaginile par desprinse dintr-un film science-fiction. Sau dintr-un remake al „Waterworld“ („Lumea apelor“), un film post apocaliptic în care lumea apare sub forma unui ocean uriaş cu oraşe plutitoare. Dar „Oceanix City“ este un proiect real, conceput de un birou de arhitectură din Danemarca şi susţinut de ONU, scrie cotidianul francez „Le Point“.

„Oceanix City“ este prevăzut a fi o soluţie la găzduirea refugiaţilor climatici. Ori, potrivit unui raport al Băncii Mondiale dat publicităţii în 2018, aproape 140 de milioane de persoane ar putea fi constrânse să emigreze până în 2050 din cauza consecinţelor încălzirii globale, cum ar fi creşterea nivelului apelor, ariditatea etc.

Ridicat pe o platformă hexagonală cu o suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi, un oraş „Oceanix City“ poate adăposti până la 10.000 de persoane, asigurându-le hrană, apă şi curent electric. Clădirile unui astfel de oraş pot fi construite din lemn sau din bambus şi ar fi destul de solide pentru a rezista la inundaţii, tsunami sau uragane, dă asigurări ONU-Habitat, programul Naţiunilor Unite pentru Aşezări Umane.

Autorul acestui proiect este arhitectul danez Bjarke Ingels, iar sponsorul este Marc Collins Chen, un fost ministru al Turismului în Polinezia Franceză.

„Există mii de case de acest tip în Olanda şi în alte comunităţi din lume. Acum vorbim de o chestiune mai amplă, cu crearea unor sisteme şi comunităţi integrate“, explică Collins Chen pentru BBC.

Mai multe detalii au nevoie de o soluţie, mai ales pe plan financiar, notează „Le Point“. Potrivit Reuters, un prototip al acestui oraş flotant ar putea vedea lumina zilei în următoarele luni pe East River, în apropierea sediului ONU din New York.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

. UnOarecare
9.04.2019, 16:53:56

Iarasi fantezii,intre timp din ce in ce mai mult din SUA incepe sa arate ca Detroit. In special California si astia viseaza orase plutitoare.

+1 (3 voturi)
stefan andrei
9.04.2019, 17:26:43

pina atunci dispare onu cu tot cu leprele canceroide care o compun.

+1 (3 voturi)
Stefan din Nord
9.04.2019, 17:49:55

Nu vad eu bine ? 140.000 de milioane ???

+3 (3 voturi)
Modifică Setările