VIDEO „Ceauşescu din deşert“, pus pe fugă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele tunisian s-a refugiat în Arabia Saudită. Presa germană compară fuga lui Zine Ben Ali cu aceea a dictatorului român, în 1989. Câteva sute de români care trăiesc în Tunisia au fost martorii revoltelor care au răsturnat regimul lui Ben Ali, numit de „Sueddeutsche Zeitung“ „Ceauşescu din deşert“.

O serie de jafuri şi acte de vandalism au avut loc în principalele oraşe din ţara nord-africană, în ciuda stării de urgenţă decretate încă de vineri. Potrivit unor martori, hoţii care au distrus mai multe magazine şi imobile purtau cagule, presa lansând informaţia că aceştia sunt de fapt susţinători ai preşedintelui Ben Ali.

Dragoş Gros este unul dintre cei peste 300 de români (aflaţi în evidenţa MAE) care trăiesc în Tunisia şi care au fost martorii prăbuşirii dictatorului. Românul în vârstă de 46 de ani este patronul unei firme de turism în Sousse, oraş situat în estul Tunisiei.

Prin ochii unui român

„Noaptea de vineri spre sâmbătă nu a fost un sfetnic bun pentru toată lumea. S-au auzit schimburi de focuri şi mai multe imobile au fost incendiate", povesteşte bărbatul. În ciuda instabilităţii de moment, Dragoş Gros spune că nu ar părăsi ţara nici în ruptul capului.

„Eu şi soţia nu avem niciun motiv să ne fie teamă. Doar dacă m-ar lua cu forţa. Locuiesc aici de trei ani şi aici este munca mea", povesteşte românul. „Am mai trecut prin revoluţie şi acum 21 de ani, acasă, în România", adaugă el.

„Şi aici există zvonuri că oamenii loiali dictatorului au otrăvit apa. Oamenii s-au înghesuit în magazine să cumpere mâncare şi apă minerală", spune Dragoş Gros. El susţine că regimul lui Ben Ali semăna destul de bine cu cel al lui Nicolae Ceauşescu.

„În România parcă era un pic mai bine. În ultimii ani ai dictaturii lui Ceauşescu, măcar nu te mai sălta miliţia pe stradă, fără să te acuze, măcar formal. Aici, în Tunisia, chiar şi un prieten al meu a fost arestat şi condamnat la închisoare pentru nu se ştie ce", mai spune românul.

Mituiţi cu ieftinirea mâncării

Violenţele de stradă au continuat şi după fuga preşedintelui

Preşedintele ţării, adaugă Gros, a făcut o serie de abuzuri, iar poliţia tunisiană (la fel ca în timpul regimului comunist din România) era doar un instrument al puterii politice.

Ultimele declaraţii ale lui Ben Ali amintesc de Nicolae Ceauşescu. În ziua fugii, într-o cuvântare televizată, fostul lider a anunţat o serie de reforme. El a promis populaţiei că va creşte salariile şi că va ieftini zahărul, laptele şi pâinea. „Am hotărât ca presa să aibă libertate deplină şi ca nicio pagină de internet să nu mai fie cenzurată", a declarat Ben Ali adăugând că se va retrage de la conducerea ţării în 2014, când i se termină mandatul.

Liderul tunisian a folosit în această ultimă cuvântare, aşa cum nu a mai făcut-o niciodată până acum, dialectul local în locul limbii arabe clasice. Presa germană relatează că Ben Ali şi-ar fi acuzat apropiaţii că l-au trădat.

Refuzat de Sarkozy

Potrivit presei tunisiene, inclusiv armata ar fi refuzat să-l ajute să fugă pe preşedinte. „Îi înţeleg pe tunisieni, le înţeleg şi cererile. Îmi pare nespus de rău că după 50 de ani în slujba ţării s-a ajuns la o asemenea situaţie", a declarat fostul lider. După câteva momente de euforie provocate de promisiunile liderului, în care pe străzile din Tunis s-au auzit aplauze şi mulţumiri adresate conducătorului, au reizbucnit revoltele. A fost decretată starea de urgenţă, iar tancurile armatei au preluat controlul.

Zine Ben Ali, care a condus ţara nord-africană cu mână de fier timp de 23 de ani, s-a refugiat în Arabia Saudită. Presa franceză relatează că fostul lider a solicitat mai întâi azil în Franţa, însă preşedintele Nicolas Sarkozy i-a refuzat cererea.

Între timp, în Tunisia, funcţia de şef al statului a fost declarată vacantă, iar şeful parlamentului a preluat funcţia de preşedinte interimar. Ţara din nordul Africii cu o populaţie de aproximativ 10 milioane de locuitori îşi va alege un nou lider în maximum două luni. Prăbuşirea lui Ben Ali riscă să tragă după ea regimurile dictatoriale din Egipt până-n Kuwait, scrie „Der Spiegel".

Comunitate

În Tunisia trăiesc aproximativ 300 de români. Dintre aceştia, niciunul nu a solicitat ajutor consulatului român din Tunis pentru repatriere, a declarat Doris Mircea, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

"Noaptea s-au auzit tiruri de foc. Au fost incendiate magazine de alimente. Şi acum se mai vede fum."
Dragoş Gros
om de afaceri român
în Tunisia


Prima revoluţie provocată de dezvăluirile WikiLeaks

image
image

Tancurile armatei fac parte din peisajul capitalei tunisiene, unde s-a decretat starea de urgenţă



Sfârşitul regimului lui Ben Ali (74 de ani) scoate la iveală o serie de orori petrecute în statul tunisian. Militar de carieră, director al serviciilor militare, fostul lider a umplut închisorile cu deţinuţi politici. Potrivit „Amnesty International", el a decis înfiinţarea unor centre de detenţie în deşert, unde puşcăriaşii erau torturaţi, nu primeau îngrijire medicală şi erau ţinuţi la temperaturi şi de 50 de grade Celsius.

În afara închisorilor, tunisienii erau supuşi unui regim de supraveghere de tip „Big Brother", fiind obligaţi să aibă o carte de identitate electronică în care erau trecute inclusiv detalii compromiţătoare din viaţa lor privată. Poliţia tunisiană este coruptă, iar modelul este chiar familia fostului dictator.

WikiLeaks a publicat recent telegrame diplomatice în care se vorbeşte de corupţia la nivel înalt, fără margini, din ţara africană. Soţia lui Ben Ali era implicată în tot felul de afaceri oneroase care au îmbogăţit-o peste noapte. Presa britanică vorbeşte despre revoltele din Tunisia ca fiind de fapt prima revoluţie provocată de dezvăluirile WikiLeaks.

Cert este că luptele de stradă din Tunisia, care s-au soldat deja cu 23 de morţi, ar putea avea consecinţe grave asupra turismului, pilonul economiei acestei ţări. Anual, peste şase milioane de străini vizitează statul african. Din cauza instabilităţii politice numărul lor riscă să scadă în următoarea perioadă.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite