În lume

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Corpul neînsufleţit al generalul Qassem Soleimani a ajuns acasă. Iranienii au ieşit în masă să-i aducă un omagiu

17
5 Jan 2020 12:26:17
Autor: Viorica Marin
Iranienii îi aduc un omagiu generalului Qassem Soleimani
Iranienii îi aduc un omagiu generalului Qassem Soleimani

O mare de oameni a umplut străzile oraşului Ahvaz din sud-vestul Iranului, astăzi, pentru a aduce un omagiu generalului iranian Qassem Soleimani, ucis vineri, la Bagdad, într-un raid iranian.

Ceremoniile în memoria generalului ucis vineri, 3 ianuarie, într-un atac american în Irak, au debutat în cursul dimineţii de duminică la Ahvaz. Televiziunea de stat a început înainte de ora locală 08:00 un program în direct, arătând o mulţime îmbrăcată în negru, adunată în acest oraş din sud-vestul ţării, transmite postul de radio francez RTL.
 
Această mulţime compactă şi adunată în piaţa Mollavi arborează drapele roşii (culoarea sângelui "martirilor"), verzi (culoarea islamului) şi albe ornate cu sloganuri religioase, precum şi portrete ale generalului care comanda forţa Al-Quds, unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice.
 
Conform televiziunilor locale, bărbaţi şi femei plâng lovindu-se cu pumnii în piept în sunetele unei melopei şiite. Alte imagini aeriene arată o maree umană îndreptându-se spre locul adunării, conform RTL.
 
Obişnuitele sloganuri "Moarte Americii!" sunt de asemenea reluate cu vehemenţă.
 
Corpul neînsufleţit al înaltului comandant iranian a fost adus cu un avion pe aeroportul acestui oraş din sud-vestul Iranului, locuit de o importantă minoritate arabă, conform agenţiei Isna.
 
Manifestările de comemorare în acest oraş, capitala Khuzestan, provincie declarată martir în războiul Iran-Irak (1980-1988) în timpul căruia generalul a început să se afirme, marchează debutul a trei zile de ceremonii în onoarea sa în Iran, după cele care au avut loc deja sâmbătă în Irak, potrivit AFP.
 
Omagiul naţional urmează să continue la Teheran, Mashhad (nord-est) şi Qom (centru) până la înhumarea rămăşiţelor pământeşti ale înaltului ofiţer, prevăzută pentru marţi în oraşul său natal Kerman (sud-est).
 
Isna descrie o mulţime de "nenumărat", agenţia Mehr, apropiată ultraconservatorilor, invocă un "număr incredibil" de participanţi, iar televiziunea de stat vorbeşte de o "mulţime glorioasă".
 
Soleimani, şeful aripii Gardienilor responsabile cu operaţiuni externe ale Iranului şi arhitect al strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, a fost ucis vineri în cursul unui atac aerian american în apropierea aeroportului internaţional din Bagdad.
 
Moartea generalului Soleimani, pe care Iranul a promis să o răzbune, a şocat Republica Islamică şi suscită temeri de un nou război în Orientul Mijlociu, notează AFP.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Pitrea Piron
5.01.2020, 12:45:48

'Marele general' a gasit ce a cautat in Irak. Cand te joci cu focul, nu te plange ce te mai si arzi. Riscul meseriei! Putea de exemplu sa fie gestionar de materiale de constructie sau gradinar.

+4 (6 voturi)
Necula Mario
5.01.2020, 13:15:34

@ Pitrea... Iti spun weu ce cauta.. Planificase faza a doua. de data aceasta , americanii din ambasada americana din Bagdad , trebuia masacrati iar ambasada distrusa. .. Calculele islamo fascistilor au fost ca Trump , un neinterventionist , precum Bush si Obama , va incihide ace amabasada si va pleca. Iar Iraqul va deveni de facto o colonie Iraniana... Evident islamo fascistii , nu exceleaza la calcule. In special cand vine vorba sa rezolve ecuatia Trump.. Daca era Obama astazi , in Orificul Oval , nu numai ca inchidea imediat ambasada americana din Iraq , dar isi cerea scuze islamo fascistilor de fosta ei lrezenta acolo, si dadea vina pe criminalul de presedinte american , care a venit cu ideea oribila de a deschide o ambasa in colonia Iraniana... Daca crezi ca ce scriu este o fantezie , vezki ce s-a intamplat cu ambasada americana din yemen , pe timpul lui Obama... Dar cam nimeni , nu a adflata ceasta , ptr. ca Media de Indobitocire si Asmutire in Masa , a musamalizat dezastru , dupa dezastru in Decada Pierduta a americii , cunoscuta si sub numele de Ragimul Obama...

+2 (8 voturi)
Utilizator Adevărul
5.01.2020, 12:46:12

Comentariu considerat abuziv.

Necula Mario
5.01.2020, 13:03:57

Parca era un amalgam de cenusa si o suspiciune de organe umane...Am vazut impactul rachetei. Metalul automobilului se topise... "Corpul neansufletit " behaie Media...Care "corp" ?.. Fake News Daca doreau sa-i faca funeralii trebuiau sa aduca bucata de asfalt din iraq , in iran...Corp nu mai exista. Numai o pata pe asfalt. Atat... In plus, teroristul islamo fascist , camuflat ca general , se afla , de vreo patru zile , cu virginele . Mulahii din Iran ar trebui sa-i multumeasca Presedintelui Trump... Nu este asta scopul universal al islamo fascistilor ?...Fac tot ce pot sa ajunga la virgine ?...Trump , este amiabil si doreste sa faciliteze aceste intalniri fericite unde si cand poate... Din fericire ptr. islamo fascisti Trump nu numai care are facilitati , dar are si inclinarea si dorinta, sa ii transfere pe aderentii religiei pacii , de pe aceasta planeta , pe cea a virginelor...

+3 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
5.01.2020, 13:09:23

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările