VIDEO Criză în Tunisia: Ben Ali, refugiat în Arabia Saudită, a fost înlăturat definitiv de la putere. Liderul Parlamentului preia interimatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul ministru tunisian a preluat puterea după ce preşedintele Zine El Abidine Ben Ali a fugit din ţară vineri după-amiază.

Citeşte şi:

Tunisienilor le-a ajuns cuţitul la os

UPDATE 13:00 Liderul Parlamentului tunisian a fost proclamat preşedinte interimar

Zine El Abidine Ben Ali a fost înlăturat definitiv, sâmbătă, de la preşedinţia Tunisiei, după ce Consiliul Constituţional a declarat funcţia vacantă şi l-a numit pe liderul Parlamentului tunisian, Foued Mebazaa,  şef de stat interimar

"Postul de preşedinte este vacant. Conform Constituţiei, preşedintele Parlamentului îşi asumă conducerea interimară a ţării",. potrivit unui comunicat.

Această răsturnare bruscă de situaţie se sprijină pe articolul 57 din Constituţie şi s-a produs la cererea lui Mohammed Ghannouchi, premierul în exerciţiu, care a fost numit preşedinte interimar după plecarea din ţară a lui Zine El Abidine Ben Ali.

UPDATE 11:00 Violenţele nu s-au oprit

Tunisia a fost marcată de violenţe şi vineri noapte, după plecarea din ţară a preşedintelui Zine el-Abidine Ben Ali, potrivit agenţiei germane DPA.

Martori oculari spun că gara centrală din Tunis a fost incendiată, în pofida restricţiilor de circulaţie. Totodată, centre comerciale şi clădiri rezidenţiale au fost incendiate sau jefuite, iar un spital a fost atacat.

Sute de turişti europeni au plecat deja din Tunisia, iar tur operatorii germani şi-au anulat toate cursele spre această ţară.

UPDATE 10:40 ONU face apel la o "soluţionare democratică" a crizei

"Secretarul general face apel la respectarea integrală a libertăţii de exprimare şi de asociere şi presează toate părţile implicate să încerce să rezolve problemele în mod paşnic şi legal, răspunzând revendicărilor, dar lucrând în acelaşi timp în vederea unei soluţionări democratice care să răspundă aspiraţiilor poporului tunisian", se precizează într-un comunicat al biroului de presă al secretarului general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon.

UPDATE 10:20 Rusia îşi va evacua turiştii din Tunisia

Ministerul rus al Turismului a anunţat că toţi turiştii ruşi din Tunisia vor fi evacuaţi duminică. "Acum avem circa 200 de turişti ruşi în Tunisia. Dacă se deschide un coridor aerian lângă Tunis, atunci cu toţii vor pleca duminică", a spus un responsabil, citat de Ria Novosti.

UPDATE 9:00 Zine El Abidine Ben Ali a sosit în Arabia Saudită

Preşedintele tunisian fugar Zine El Abidine Ben Ali a sosit în noaptea de vineri spre sâmbătă la Jeddah, în Arabia Saudită, informează AFP, citând o sursă saudită.

Avionul său survolase anterior spaţiul aerian maltez, îndreptându-se spre nord, dar în urma refuzului Franţei şi al Italiei de a-l primi, s-a îndreptat spre Arabia Saudită, aterizând la Jeddah.

Aflat la putere 23 de ani, preşedintele Ben Ali a părăsit Tunisia în grabă vineri după manifestaţii de protest fără precedent împotriva regimului său pe care a încercat să le reprime cu duritate.

După fuga preşedintelui din ţară, armata tunisiană a preluat controlul asupra principalului aeroport internaţional din Tunis, iar potrivit unor informaţii, deocamdată neoficiale, spaţiul aerian al ţării ar fi închis.

"Pot să confirm că armata este la aeroport. Vehicule blindate încojoară aeroportul", a declarat o sursă citată de The Telegraph.

Franţa nu-i acordă azil

Iniţial se credea că preşedintele a fugit în Franţa, însă zvonurile au fost infirmate când preşedintele Nicolas Sarkozy a anunţat că i-a refuzat permisiunea de a intra în ţară, potrivit The Telegraph.

Vineri noapte, un avion în care se presupune că ar fi fost Zine El Abidine Ben Ali, a aterizat în Sardinia pentru alimentare. Există speculaţii că se îndreaptă spre Golf.

Armata tunisiană a intrat în capitală şi a cucerit poziţii cheie din oraş, inclusiv palatul prezidenţial, clădirile ministerelor şi aeroportul internaţional, după ce ţara a fost afectată de proteste ample ce durează încă de la jumătatea lunii decembrie.

Tunisienii au ieşit pe străzi în număr mare pentru a protesta împotriva politicilor economice ale guvernului, iar protestele au degenerat în violenţă odată cu sinuciderea unui protestatar căruia autorităţile i-au retras autorizaţia de a vinde legume.

Revoltele au continuat şi după ce preşedintele a demis guvernul şi a anunţat alegeri anticipate, protestatarii cerând demisia preşedintelui, care deţine puterea încă din 1987.

În noaptea de joi Ben Ali a recunoscut că nu a ştiut să asculte poporul, însă această afirmaţie nu a făcut decât să motiveze protestatarii. Preşedintele s-a adresat joi, pentru ultima dată, tunisienilor: "Fac un apel la tunisieni, indiferent de convingerile politice şi de regiune din care fac parte, să dea dovadă de unitate şi patriotism."

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite