VIDEO Fenomenul refugiaţilor nu a început ieri şi nu se va termina mâine

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Privind la rece reacţiile autorităţilor unor state vecine faţă de numărul mare de migranţi, ar trebui să mulţumim refugiaţilor pentru că au probat iluzia numită arealul Schengen, au trimis în viitor ceea ce părea a fi un proiect promiţător, precum Statele Unite ale Europei, au forţat pe Cancelarul Europei să redevină doar al Germaniei şi au făcut să cadă măştile de pe chipurile unor oficiali occidentali, deveniţi brusc şefi de amenzi ipotetice.

Fenomenul refugiaţilor nu a început ieri şi nu se va termina mâine.

Prin absenţa informaţiilor obiective, furnizate oportun, de pildă din ianuarie încoace, s-a creat o bulversare a multor europeni de bună credinţă.

Germania şi-a dorit întinerirea forţei sale de muncă, dar de la acest obiectiv, până la constatarea faptului că printre refugiaţi se află şi migranţi din Kosovo, unde nu mai există război, nu a fost decât o chestiune de relativă uluire a celor care una şi-au propus şi cu o altă realitate, şocantă, se confruntă acum guvernul de la Berlin.

Sigur, Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de solidaritate cu refugiaţii, dar rămâne de văzut dacă tocmai principiile europene clamate mai până ieri, nu vor fi cumva amendate mâine, fie şi pentru faptul că, de pildă, şeful executivului austriac mai confundă veacul 21, cu secolul 19. Memoria bat-o vina...

Uniunea Europeană, în general, dar şi partenerul strategic, de peste Ocean, ar trebui să reflecteze şi la ipoteza conform căreia Rusia îşi întăreşte dispozitivul militar din Siria - care include acum 200 de infanterişti marini (din cei 1500 preconizaţi a fi acolo) dislocaţi, pe calea aerului, la Latakia, care beneficiază, deocamdată, de sprijinul a 7 tancuri T90 şi de prezenţa a 6 obuziere, la care se adaugă noi transporturi de echipamente militare la Tartus - nu doar pentru a susţine adecvat armata siriană, care, tot mai probabil, va derula o ofensivă antiteroristă împotriva combatanţilor ISIL, ci şi pentru a arăta ulterior Europei că Siria a fost eliberată, refugiaţii din această ţară se pot întoarce acasă, dar...Crimeea rămâne definitiv parte a Rusiei, Donbas va avea autorităţi ce vor funcţiona după principiul "stat în stat", iar Ucraina va deveni un stat federal, neutru, cu teritoriul amputat.

Dincolo de această variantă, ce nu poate fi exclusă din ecuaţia pragmatică a viitorului, rămâne starea de disconfort a diplomaţiei ruse, ce nu îi poate oferi preşedintelui Vladimir Putin - care va vorbi la New York, în faţa Adunării Generale a ONU, cu prilejul aniversării a şapte decenii de la înfiinţare - nici cel mai mic semn că omologul american ar intenţiona să aibă cu el o întrevedere, fie şi pentru o simplă fotografie protocolară.

Pentru această aproape implorată întâlnire, Rusia este gata să rezolve conflictul intern sirian, unde, dacă va fi dialogul dorit la nivel înalt, Kremlinul va ţine cont de părerea Casei Albe, fie şi parţial.

Ce vrea Moscova în Siria este simplu.

Bashar al-Assad să rămână la putere, dar cu un nou guvern, care va include toate partidele politice siriene, cu excepţia islamiştilor radicali.

Vice-cancelarul german Sigmar Gabriel a sărit şi el în ajutor, marţi 15 septembrie, cu afirmaţia că Rusia şi Statele Unite deţin cheia conflictului sirian, reuşita în dosarul nuclear iranian fiind o pildă de conlucrare viitoare. 

Rusia eins, SUA zwei, Iran drei...

Într-un asemenea context general, invitaţii emisiunii "VALORI EUROATLANTICE", cu tema FURTUNĂ ÎN EUROPA au fost contramiral (r.) dr. Eugen Laurian şi contraamiral de flotilă (r.) dr. Marius Hanganu, membri ai Clubului Militar Român de Reflecţie Euroatlantică.

image

Contramiral (r.) dr. Eugen Laurian:

* Dobrogea, ca şi toată România, nu a fost bine apărată, nici înainte de 1989, şi s-a văzut asta…, nu a fost bine apărată nici după 1989, în etape sau subetape şi nici acum nu este bine apărată. * Acum eu cred că până sosesc alţii să ne apere, va trebui să ne apărăm noi, iar dacă noi nu o vom face, cei care vor trebui să vină, nu vor mai veni. * America dă o apreciere deosebită Turciei, pentru că deţine cheile intrării flotei internaţionale, în Marea Neagră, dar şi României, pentru că deţine cheile intrării resurselor de hidrocarburi, dar nu numai, din Marea Neagră către centrul Europei. * Rusia are în plan mult mai mult, decât Noua Rusie. Oficialii Moscovei au anunţat că până în 2016 va fi dotată Flota din Marea Neagră cu şase noi submarine, cu tehnologii de ultimă oră. * Crimeea a devenit un loc de relocare a principalului armament rusesc, inclusiv rachete strategice. * Rusia a anunţat limpede că în exerciţiul financiar de până în anul 2020, va suplimenta tehnologic şi militar, Crimeea, pe baza unei alocări de peste 150 de miliarde de dolari. Aceasta înseamnă nave noi, submarine noi, mijloace de luptă radioelectronice, în principal aviaţie şi rachete. * Asistăm, în această zonă, la un dialog de verificare, de control şi de interzicere...Pe de o parte control din partea NATO, şi de interdicţie a prezenţei ruse. * Ruşii sunt campioni şi în această zonă a diplomaţiei şi a strategiei. Ei au gândit extraordinar de bine pasul pe care l-au făcut în Ucraina şi care a surprins opinia publică, mai mult sau mai puţin. Acum fac săritura calului, de la şah, în Siria. *Refugiaţii vin în Europa pentru că se trăieşte mai bine, decât în ţările lor de origine. Îi acceptăm, pentru că este umanitar să facem treaba aceasta.* Europa, în opinia mea, Germania şi Franţa în primul rând, care conduc destinele Europei în această perioadă, vor trebui să decidă ce se vrea cu Uniunea Europeană, deoarece s-ar putea ca acest aflux puternic, de imigranţi să devină o piatră de moară în anii care vin. * Le dăm o mână de ajutor refugiaţilor, este de datoria noastră ca oameni. * Vor trebui luate nişte decizii la nivel european. * Problema integrării refugiaţilor va trebui pusă în toată Europa, pe aceleaşi principii. Şi aplicate după regulile umanităţii. * Nu cumva şi Europa are o vină în generarea fluxului de migranţi? * S-a făcut totul pentru a stopa necazul refugiaţilor acolo, la ei acasă?...

image

Contraamiral de flotilă (r.) dr. Marius Hanganu:

*Crimeea poate fi socotită un avanpost al Rusiei, întrucât este teritoriul care se apropie cel mai mult de ţărmul turc. * Dobrogea este importantă pentru noi, dar, din punct de vedere strategic, în Marea Neagră nu poate fi considerată un portavion. * Europa nu îşi doreşte să aibă o criză majoră cu Rusia, nici ca aceasta să fie scoasă în afara contextului general european. * În Marea Neagră sunt trei mari zone, care pot genera crize: 1. Crimeea, care s-a dovedit că este zonă de criză şi va continua să fie un măr al discordiei; 2. Convenţia de la Montreux - cu privire la statutul strâmtorilor, un acord din 1936, încheiat la Montreux în Elveţia, prin care Turcia obţine controlul asupra strâmtorilor Bosfor şi Dardanele; 3. Hidrocarburile, atât cele care se află în Marea Neagră, cât şi cele transportate pe aici. * Raportul actual de forţe este net favorabil Rusiei, dar acesta poate fi echilibrat dacă ar acţiona mai multe nave ale NATO, în Marea Neagră. * Rusia a avut un contract de închiriere a peninsulei Crimeea până în anul 2042. Deci, Moscova ar fi trebuit să dea bani mulţi Ucrainei, pentru staţionarea Flotei Rusiei din Marea Neagră, în Sevastopol. * Flota Turciei este considerată a fi cea mai puternică, din Europa, numeric şi din perspectiva potenţialului de foc. * Turcii construiesc nave militare, deci au o flotă foarte puternică, care este concentrată în Bosfor şi în Marea Egee. În Marea Neagră au o bază mai importantă şi nave mai puţine, întrucât consideră, din punctul meu de vedere, că această mare poate rămâne controlată de Rusia, întrucât nu îi afectează, preocuparea autorităţilor turce fiind pentru zona Orientului Mijlociu. *Referitor la criza refugiaţilor trebuie să spunem că aceasta se suprapune peste criza generată de dezvoltarea puterii Rusiei în zona Mării Negre, dar şi în alte zone, şi peste criza generată de terorism. * Eu ştiu că în România sunt foarte mulţi oameni veniţi din zona Orientului Mijlociu, din Iran, din Irak etc. Au magazine, sunt căsătoriţi cu românce ş.a.md. Sunt convins că trăiesc în România mai mult de 10.000 de persoane venite din zona menţionată. * Cei stabiliţi anterior, în România, sunt bine mersi, oameni care se bucură de respectul nostru. * Părerea mea este că refugiaţii fug din ţările lor de nevoie. * Această migraţie poate fi considerată şi o problemă a globalizării. * Scenariile conform cărora serviciile secrete ale Rusiei sau ale altui stat ar fi influenţat, ar fi pus umărul la această migraţie, ca să destabilizeze anumite zone din Europa, deoarece sunt anumite interese, mie nu mi se par credibile.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite