În lume

articolul anterior articolul urmator

VIDEO FOTO UPDATE S-a pus recompensă pe capul lui Gaddafi: 1,7 milioane de dolari, viu sau mort

0
24 Aug 2011 15:00:00
Autor: adevarul
Confruntările armate continuă în cartierul Bab al-Aziziya
Confruntările armate continuă în cartierul Bab al-Aziziya

Colonelul libian Muammar Gaddafi susţine că s-a plimbat prin Tripoli, deghizat, după ce rebelii au cucerit capitala şi că retragerea sa de la baza Bab al-Azizia din Tripoli a fost o "mişcare tactică". Fostul dictator a promis "martiriu sau victorie". Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al guvernului libian, Moussa Ibrahim, a ieşit marţi spre miercuri noapte cu noi declaraţii în ceea ce priveşte războiul din ţara sa. El i-a ata

21.30 Patru jurnalişti italieni, de la Corriere della Sera, L'Avvenire şi La Stampa, au fost sechestraţi la Tripoli

20.55 Doi jurnalişti francezi au fost răniţi în Libia

Doi jurnalişti francezi, un cameraman de la France 2 şi un fotoreporter al Paris Match, au fost răniţi prin împuşcare, la Tripoli, în apropierea reşedinţei lui Gaddafi. Ei au primit îngrijiri medicale în capitala Libiei şi urmează să fie repatriaţi.

20.00 Jafuri în cartierul general al lui Gaddafi

Rebelii libieni s-au dedat la jafuri după ce au intrat în cartierul general al lui Muammar Gaddafi.

Astfel, ei au sustras vehiculul preferat al lui Gaddafi, o maşinuţă de golf verde pe care liderul libian o utiliza în călătoriile sale din împrejurimile capitalei libiene.

19.30 Moştenitorul tronului fostului regat libian este pregătit să îşi "servească poporul"

 Mohammed al-Senoussi, moştenitorul tronului fostului regat libian, aflat în exil de 23 de ani, s-a declarat "pregătit să servească" ţara dacă şi poporul vrea acest lucru.

"Poporul trebuie să hotărască", a declarat Mohammed al-Senoussi, în vârstă de 49 de ani, cerând un "stat democratic" în acest interviu care urmează să apară în ediţia de joi a săptămânalului german Die Zeit, citat de AFP.

FOTO Imagini cu jurnaliştii străini sechestraţi de trupele lui Gaddafi

UPDATE 19.00 Jurnaliştii străini captivi în hotelul Rixos au fost eliberaţi


Cei aproximativ treizeci de jurnalişti străini reţinuţi începând de duminică în incinta hotelului Rixos din centrul Tripoli de bărbaţi înarmaţi loiali lui Muammar Gaddafi au fost eliberaţi . Jurnaliştilor li s-a permis să părăsească hotelul în jurul orei 15:00 GMT şi au fost transportaţi la hotelul Corinthia, tot în capitala libiană.

17.00 S-a pus recompensă pe capul lui Gaddafi: viu sau mort - 1,7 milioane de dolari

Liderul Consiliului de tranziţie libian, Mustafa Abdel Jalil, a spus că oamenii de afaceri oferă 1,7 milioane de dolari pentru colonelul Muammar Gaddafi - viu sau mort.

15.17 Un membru al guvernului de tranziţie crede că dictatorul Gaddafi se va sinucide

Ibrahim Dabbashi, reprezentant al Consiliului Naţional de Tranziţie din Libia, crede că fostul lider libian se va sinucide.

Get Adobe Flash player

Cred că Muammar Gaddafi se va sinucide când va vedea că nu poate scăpa, a afirmat Ibrahim Dabbashi.

Gaddafi are o mentalitate de insurgent. Crede permanent că este trădat, înţelege înfrângerea doar ca pe o trădare, explică profesorul Benjamin Barber de la Universitatea Rutgers, potrivit BBC.

14.28 Confruntările armate continuă în cartierul Bab al-Aziziya

O coloană de fum se ridică în zona complexului liderului libian, de unde se aud focuri de armă şi sunt lansate obuze de mortieră. Luptele s-au extins până în cartierul vecin Abu Slim. Numeroase străzi din centrul capitalei libiene sunt pustii, de teama zecilor de lunetişti loiali regimului.

13.52 Baza lui Gaddafi din Tripoli este atacată de tancuri. Se crede că oameni loiali lui sunt ascunşi acolo

Potrivit Al Jazeera, baza Bab al-Azizia este lovită de focuri trase de tancuri din zona Abu Selim, aflată în apropiere.

În complex se aud focuri de armă, notează BBC.

Se pare că Muammar Gaddafi a ascuns numeroase arme în tunelurile şi buncărele din Bab al-Azizia, iar oameni loiali lui ar fi ascunşi în continuare acolo.

Imagine din satelit cartierul lui Gaddafi

13.40 Rebelii şi-au intensificat controalele în Tripoli. Vor să-l găsească mai repede pe Gaddafi

"Verificăm fiecare vehicul care trece", au declarat rebelii, care şi-au consolidat controlul asupra Tripoli miercuri. Ei încearcă să deconspire soldaţii regimului şi să îl captureze pe liderul Gaddafi.

13.04 Contractele încheiate de Gaddafi vor fi onorate, asigură rebelii

Un nou guvern libian instalat de rebeli "va onora contractele" încheiate de colonelul Muammar Gaddafi, a asigurat Guma Al-Gamaty, coordonator în Marea Britanie pentru Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), organismul politic al rebelilor.

12.50 O bandă de hoţi cu arme a atacat reşedinţa ambasadorului sud-coreean din Tripoli şi a furat televizoare şi alte aparate electronice.

12.39 Rebelii libieni vor alegeri în 8 luni şi cer ca Gaddafi să fie judecat în Libia

"Opinia CNT este ca liderul să fie judecat în Libia, în cadrul unui proces echitabil. Vrem ca Gaddafi şi apropiaţii săi să fie prinşi în viaţă şi trataţi diferit de modul în care colonelul îşi trata adversarii", a declarat liderul CNT Mustafa Abdel Jalil, într-un interviu acordat La Repubblica.

Mustafa Abdeljalil a mai anunţat că în Libia vor fi organizate alegeri în opt luni.

(Click pe imagini pentru FOTOGALERIE)

12.23 Donald Trump vrea ca SUA să ia jumătate din petrolul din Libia

12.03 Cel puţin 400 de persoane au murit şi 2.000 au fost rănite în luptele din Tripoli, a anunţat liderul rebelilor, Mustafa Abdel-Jalil, conform France 24.

11.30 Gaddafi susţine că a circulat prin Tripoli deghizat, după ce rebelii au cucerit capitala

M-am plimbat puţin prin Tripoli, fără să mă vadă cineva. Nu am simţit că aş fi în pericol, a declarat Gaddafi într-un alt mesaj audio, al doilea transmis miercuri, relatează Al Arabiya.

În mesajul difuzat de Al Rai, liderul libian spune: "Toţi libienii ar trebui să fie acum în Tripoli pentru a elimina trădătorii".

11.10 Jurnaliştii străini, cazaţi la hotelul Rixos din Tripoli, sunt prizonieri ai trupelor guvernamentale. Ei nu pot să iasă afară, nu mai au curent electric, iar proviziile de apă şi alimente sunt pe sfârşite.

10.50 Reprezentanţi ai Consiliului Naţional de Tranziţie vor să obţină 2,5 miliarde de dolari

Liderul CNT, Mahmoud Jibril, se va întâlni cu reprezentanţi ai Statelor Unite, UE şi ţărilor din Golf. El a precizat că rebelii au nevoie de aceşti bani înainte de încheierea Ramadanului, ce durează o lună, "pentru a le plăti salarii libienilor, care să poată cumpăra haine de Eid pentru fiii şi fiicele lor şi pentru ca cei răniţi să primească îngrijiri, iar cei care au nevoie să primească proteze", potrivit BBC.

10.22 Două explozii, aparent provocate de un atac aerian, au zguduit miercuri dimineaţă Tripoli. Avioane ale NATO au zburat deasupra capitalei libiene.

Potrivit corespondentului BBC la Tripoli, în capitală domneşte sentimentul că acesta este finalul regimului Gaddafi.

sursa foto: Reuters

9.56 Liderul libian a declarat, într-o înregistrare audio, că retragerea sa de la baza Bab al-Azizia din Tripoli a fost o "mişcare tactică" şi a promis "martiriu sau victorie", informează postul de televiziune al-Urubah.

Postul de televiziune al-Urubah a difuzat şi un presupus interviu cu purtătorul de cuvânt al Guvernului, Moussa Ibrahim, care a avertizat că Libia va deveni "un vulcan în flăcări şi un foc sub picioarele invadatorilor".

Conform declaraţiilor oficialului, 6.000 de voluntari au ajuns în Libia pentru a lupta pentru Gaddafi.

sursa foto: Reuters

05:30 Zvonuri că apa a fost otrăvită

Din cauza a doi oameni care s-au simţit rău, fără a cunoaşte cauzele, şi au ajuns la un spital din Tripoli, s-a zvonit că apa potabilă a fost otrăvită.

Apa potabilă este testată în Tripoli, iar autorităţile instruiesc oamenii să nu bea apă, relatează televiziunea Al Hurra.

05:20 Guvernul libian le-a interzis reporterilor străini să iasă din hotelul Rixos din Tripoli

Reporterul CNN, Mattew Chance, şi alţi câţiva colegi de la alte televiziuni din lume nu pot părăsi hotelul Rixos din Tripoli, care a început să fie bombardat. Ei sunt ţinuţi acolo de reprezentanţii guvernului libian, care le spune că sunt acolo pentru a-i proteja. "Am primit confirmarea că în portul din Libia  a tras un vas maltez. Mi-ar plăcea să ies de aici şi să fiu la bordul acesteia", a scris Mattew pe twitter.


Click pentru a vedea GALERIE FOTO

04:00 Nicaragua este gata să-l primească pe Muammar Gaddafi în exil

"Dacă cineva ne cere azil, vom răspunde pozitiv deoarece nicaraguaienilor li s-a acordat azil când oamenii erau omorâţi de dictatura Somoza. Deocamdată nu n-ea cerut nimeni nimic", a declarat consilierul economic al preşedintelui din Nicaragua. Presa locală a speculat că Gaddafi  a cerut exil în Nicaragua deoarece preşedintele Daniel Ortega a fost un suporter al liderului libian, pe care l-a numit recent "frate" şi "prieten".

"Forţele opoziţiei vor să distrugă Libia. Au dsitrus deja mai multe servicii, electricitatea, suplimentele cu apă, case, şcoli. Ei vor să prezinte o Libia distrusă pe un platou de aur pentru companiile străine, astfel încât acestea să vină în Libia, să reconstruiască aceste servicii şi să ia o felie din tort. Dar, de fapt, nu este un tort, ci o bombă care le va exploda în faţă", a spus Moussa Ibrahim.

"Peste 12.000 de oameni ai noştri s-au adunat pentru a lupta în Tripoli şi în împrejurimi. Ei se vor confrunta cu rebelii, care nu au nicio şansă în această confruntare deoarece nu au primit mijloacele necesare să facă acest lucru. Mereu cer ajutorul NATO pentru a interveni. Cred că în două-trei zile Tripoli va fi din nou al nostru" a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului libian.

VEZI AICI EVENIMENTELE CARE AU AVUT LOC MARŢI ÎN LIBIA

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările