În lume

articolul anterior articolul urmator

FOTO VIDEO  Hamas torturează şi ucide persoane bănuite că sunt spioni ai Israelului (Atenţie, imagini şocante!)

5
3 Dec 2012 15:29:00
Autor: Bianca Andrieş
Coloboratorii palestinieni ai Israelului au de înfruntat pericole atunci când furnizează informaţii în exterior. FOTO: Reuters
Coloboratorii palestinieni ai Israelului au de înfruntat pericole atunci când furnizează informaţii în exterior. FOTO: Reuters

Colaboratorii serviciilor secrete israeliene se confruntă cu persecuţii atât în ţara lor, Palestina, cât şi din partea agenţilor israelieni care sunt conştienţi de importanţa resurselor umane în activitatea de spionaj.

Atunci când familia lui Fadel Shalouf a sosit să ridice corpul acestuia pentru a-l duce la morgă, la o zi după ce a fost executat pe una dintre străzile aglomerate din Fâşia Gaza, au descoperit că mâinile acestuia erau încă legate la spate. 

Gruparea Hamas, facţiunea care controlează Gaza, nu a oferit familiei victimei un mijloc de transport pentru a-i ajuta în cadrul ceremoniei de înmormântare, aşa că apropiaţii l-au ţinut pe propriile mâini pe bancheta din spate a unei maşini.

Acesta a fost un sfârşit nedemn al unei vieţi scurtate prematur. Shalouf a fost un pescar care nu ştia să citească, cu talent la construit zmee, însă la vârsta de 19 ani a fost arestat de serviciul intern de securitate al regiunii Gaza, susţine familia lui. 

Cu toate acestea, el a fost acuzat în cadrul unei proces din ianuarie 2011 de furnizarea de informaţii către Israel care au dus la asasinarea în 2006 a lui Abu Attaya, comandantul Comisiei de Rezistenţă Populară.

„Nu l-au executat doar pe Fadel. Ne-au executat pe toţi”

De-a lungul ultimei luni, marcate de lupte violente cu Israel, forţele militare ale guvernării Hamas au pus capăt vieţii lui Shalouf într-un mod brutal şi public. Acesta se afla la vârsta de 24 de ani, iar lui i-au urmat alţi şase suspectaţi de colaborare. 

Modul în care a fost ucis, de către bărbaţi înarmaţi cu faţa acoperită – cu unul dintre cadavre târâte printr-un cartier din oraşul Gaza de către o motocicletă, iar altul lăsat mulţimii de pe stradă în plin trafic – a scos în evidenţă situaţia jalnică a „colaboratorilor“, pioni ce sunt lăsaţi pradă de ambele tabere ale conflictului fără sfârşit dintre Israel şi Palestina, după ce au fost deconspiraţi.

„Fadel a trăit sărac şi a murit sărac”, a susţinut Ahmed shalouf, verişoara sa în vârstă de 28 de ani. „Au lăsat cadavrele pentru câteva ore în stradă, iar oamenii le suipau şi aruncau cu pietre în ele. Nu l-au executat doar pe Fadel. Ne-au executat pe toţi.”

Resursele umane sunt de neînlocuit

Pentru Israel, în ciuda sistemului său avansat de identificare şi urmărire a teroriştilor, resursele umane rămân o parte esenţială a serviciului de informaţii care permit operaţiuni precum aceea care a dus la închiderea lui Ahmed al-Jabari, comandantul operaţiunilor brigăzii Al Qassam a grupării Hamas, de la începutul escaladării evenimentelor recente. 

În ceea ce priveşte Hamas, ei sunt inamicul din interior, iar pentru a impune loialitatea cetăţenilor şi a elimina disidenţii cele mai eficiente arme psihologice sunt linşajul, precum şi urmăririle penale acerbe.

Foşti oficiali ai serviciilor de informaţii şi experţi ai fenomenului sunt de părere că mulţi colaboratori sunt oameni care se confruntă cu şantajul unui guvern israelian cu o mare influenţă asupra vieţilor lor. 

Unii dintre ei sunt înrolaţi în armata israeliană atunci când aplică pentru un permis pentru a se trata medical în Isrel, de exemplu, sau în schimbul unor condiţii mai bune de eliberare din închisorile israeliene. 

Alţii sunt ameninţaţi cu acuzaţii publice ale unor comportamente condamnate de comunităţile religioase islamice – consumul de alcool, de exemplu, sau adulterul.

„Nu exitsă un substitut al omului, deoarece un om poate intra în casele lor, uneori poate pătrunde chiar şi în mintea lor”, a susţinut Yaakiv Peri, fost şef al Shin Bet, agenţia internă de informaţii a statului israelian. „În ciuda tehnologiei – drone, oricum le-ai spune – ai nevoie de un context şi ai nevoie de asistenţa unei surse umane.”

Spionajul are consecinţe grave

Conform lui Peri, colaboratorii palestinieni pot primi bani pentru cheltuieli sau pentru un salariu modest, însă „nu vei niciodată o persoană bogată.”

Hilel Cohen, cercetător în cadrul Institutului Truman pentru Progresul Păcii de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, care a scris două cărţi pe acest subiect, a afirmat că unii dintre colaboratorii din Gaza „o fac doar pentru bani”, iar alţii „pentru a face parte dintr-o poveste importantă”; puţini sunt într-adevăr susţinători ai Israelului, a declarat acesta, însă mulţi au probleme cu Hamas.

„Am intervievat mulţi colaboratori, iar mulţi au un fel de complex de inferioritate”, a explicat Cohen. „Aceştia văd vestul, adică Israelul, drept un loc mult mai bun decât ţinutul arab. Aud expresii precum «Noi nu valorăm nimic». Uneori asta se trage de acolo, iar alteori face parte din ceea ce ofiţerii israelieni îi conving să creadă.”

De când Hamas a preluat controlul oraşului Gaza în 2007 după câştigarea alegerilor electorale, membrii grupării rivale, Fatah, care trăiesc acolo, au fost aproape cu toţii priviţi cu suspiciune. Iar vânzarea de terenuri evreilor poate fi pedepsită cu moartea.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Vasile Roata
4.12.2012, 09:05:24

Hamas sint niste animale. Sint ca Securitatea pe vremea lu' Ceasca. Daca o sa cautati la youtube o sa gasiti filme cu sleahta lor de derbedei care masacreaza fara incetare. Cine nu e de acord cu ei e tratat ca in imaginile de mai sus. Mai rau, au masacrat frati de ai lor din Fatah ( a lu' nea Arafat si Abu Mazen) ca nazistii. I-au pus la zid si executat. I-au aruncat in cap de pe blocuri. Cine poate sa uite asa ceva? Hamas sint niste animale teroriste care storc lacrimile lumii cu propaganda ieftina. Si dupa ce Israelul le-o trage usturator se declara invingatori. Sa aibe parte doar de asemenea victorii.

+1 (1 vot)
Chiriac Neculai
4.12.2012, 10:37:28

Oamenii astia sunt in evul mediu,si nu-i vad prea repede in epoca moderna,dupa felul cum gandesc si actioneaza. Nu au industrie,agricultura,economie in general.Traiesc din ajutoarele oferite de lumea civilizata dar si de cei ca ei pentru a duce un razboi impotriva Israelului.Israelul le mai ofera locuri de munca,asistenta medicala,iar ei drept multumire le trimit rachete.Nu as dori nici o data raul cuiva,dar nu inteleg cum oamenii,indiferent de natie,religie,confesiune,culoare,limba,felul ochilor nu se pot intelege .Si atunci revin la evul mediu undese afla unii.

+2 (2 voturi)
Andreea Catalina
4.12.2012, 19:37:22

+ ca nu v-or sa depuna nici un efort sa schimbe ceva...doar violenta ...crime...atat... imi pare rau ptr oamenii nevinovati...

cuore hombra
5.12.2012, 14:16:26

Hamas sunt tot un fel de nazisti, in varianta araba. Dar oricum, tradarea trebuie pedepsita - chiar si pe plaiurile mioritice ar fi indicat

sclavia TREZIREA!!!
6.12.2012, 06:55:13

conflictele aduc bani si inca f.multi! noi vedem aceste lucruri ca simpli oameni dar CEI DIN UMBRA le vad din prisma profiturilor create de acest conflict.prin haos si violenta suntem tinuti bine in lesa.

Modifică Setările