În lume

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Imagini din satelit care ar dovedi că Iranul a bombardat câmpurile petroliere din Arabia Saudită, făcute publice de SUA

13
16 Sep 2019 12:19:33
Autor: Viorica Marin
Rafinării din Arabia Saudită în flăcări după un atac cu drone
Rafinării din Arabia Saudită în flăcări după un atac cu drone

Statele Unite au făcut publice imagini din satelit care arată că Iranul s-a aflat în spatele atacurilor asupra instalaţiilor petroliere saudite de sâmbătă, potrivit BBC.

Oficialii iranienii au negat că ar fi fost implicaţi în atacuri. Anterior, atacurile fuseseră revendicate de rebelii huthi din Yemen, aceştia fiind susţinuţi de Iran.
 
Oficiali americani spun, însă, că având în vedere direcţia şi proporţia atacurilor este puţin probabil ca rebelii huthi să fie cu adevărat implicaţi.
 
Un purtător de cuvânt al rebelilor huthi susţinuţi de Iran a declarat că în atacurile care au provocat incendii la două rafinării din Arabia Saudită au fost utilizate zece drone.

Un oficial american de rang înalt a declarat duminică, în urma atacurilor cu drone de sâmbătă împotriva unor rafinării din Arabia Saudită, că „nu există dovezi că atacurile vin din Yemen” şi că acestea au fost lansate, cel mai probabil, din Iran sau Irak, informează CNN.

Oficialul, care a preferat să îşi păstreze anonimatul, a făcut referire la unghiul din care au fost lovite rafinăriile saudite, numărul punctelor de impact şi alte informaţii pentru a argumenta că este foarte puţin probabil ca atacurile să fi fost lansate din Yemen, aşa cum susţin rebelii huthi, care au revendicat atacurile. 
Operaţiunile contra obiectivelor saudite vor fi intensificate „atât timp cât agresiunile continuă”, a avertizat purtătorul de cuvânt al insurgenţilor huthi.
 
Mişcarea Houthi din Yemen a anunţat luni că instalaţiile de prelucrare a petrolului din Arabia Saudită constituie, încă, o ţintă şi pot fi atacate în orice moment, avertizând cetăţenii străini să părăsească zona.
Atacurile asupra uzinelor gigantului petrolier Aramco din Abqaiq şi Khurais în regiunea estică a regatului au fost efectuate cu drone şi avioane cu reacţie, a scris purtătorul de cuvânt al armatei houthi Yahya Sarea pe Twitter. E a spus că ''Arabia Saudită ar trebui să înceteze agresiunea şi blocada în Yemen''.
Rebelii yemeniţi, sprijiniţi de Iran, revendică constant tiruri de drone sau rachete împotriva unor ţinte saudite, declarând că acţionează în represalii la loviturile aeriene ale coaliţiei conduse de Arabia Saudită ce intervine în Yemen în sprijinul forţelor proguvernamentale.
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Popa Pius
16.09.2019, 12:39:24

Parca ar fi niste pixeli albastri pe acolo...

+1 (1 vot)
gmbplay
16.09.2019, 13:30:39

Sauditii nu au radare , sint atit de scumpe si ei atit de saraci ? Interceptoare ceva ?

+5 (5 voturi)
protector
16.09.2019, 13:55:49

Ce importanta are ce coalitie a atacat si in ce directie merge fumul ? Important e ca rafinariile teroristilor au fost distruse .

+1 (5 voturi)
Index 4.2
16.09.2019, 14:33:31

Sauditzii sunt sefii Guzganului Rozaliu de la casa alba!

0 (4 voturi)
k k
16.09.2019, 14:45:52

si tot asa, cu imagini din satelit, au "dovedit" americanii armele chimice ascunse de Saddam

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (13)