VIDEO Se înmulţesc protestele în lume faţă de modul cum este gestionată criza COVID-19. După Serbia, şi în Israel oamenii au ieşit în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de israelieni au participat la protestul anti-guvernamentaal de la Tel Avivi
Mii de israelieni au participat la protestul anti-guvernamentaal de la Tel Avivi

Mii de persoane s-au adunat, sâmbătă, în Piaţa Rabin din Tel Aviv pentru a protesta faţă de gestionarea pandemiei de Covid-19 de guvernul israelian, scrie AFP. Şi în Serbia continuă  manifestaţiile antiguvernamentale iscate din nemulţumirea oamenilor faţă de modul în care conducerea actuală a ţării gestionează valul doi al pandemiei de coronavirus.

Poliţia israeliană nu a estimat numărul manifestanţilor, dar postul public de televiziune Kan 11 a afirmat că mii de persoane au fost prezente în piaţă, loc obiţnuit de adunări.              

Aproape 300 de poliţişti au fost în zonă pentru a-i proteja pe manifestanţi, pentru a menţine ordinea şi a superviza măsurile de distanţare socială, a indicat Poliţia.             

Mare parte dintre manifestanţi au purtat măşti, însă fără a păstra distanţa de doi metri unul faţăd e celălalt, a constatat un jurnalist de la AFP.                

Unii au avut pancarte pe care putea fi citit "Lăsaţi-ne să respirăm". Un ecou la "Nu pot să respir", preluat de manifestanţii contra violenţelor Poliţiei în lumea întreagă după moartea lui George Floyd, un american de culoare în vârstă de 46 de ani, căruia un poliţist i-a ţinut genunchiul pe gât timp de nouă minute. 

Manifestaţia a fost organizată de grupuri de muncitori independenţi, de mici firme dar şi de artişti, care se simt abandonaţi de Guvern după închiderea forţată a afacerilor lor şi a locurilor publice în pandemie.                

Sindicatele studenţilor au participat de asemenea la adunare pentru a-şi exprima îngrijorările în contextul în care numeroşi tineri nu au slujbe.                

Rata şomajului în ISrael a crescut în ultimele luni, trecând de la 3,4% în febrarie la 27% în aprilie, înainte de a scădea uşor în mai, la 23,5%. Cifrele din iunie nu au fost încă anunţate.      

Israelul a impus la mijlocul lui martie o izolare strictă. Doar profesioniştii care aveau meserii esenţiale au fost autorizaţi să lucreze şi orice adunare publică a fost interzisă.                

Guvernul a ridicat unele măsuri la sfârşitul lunii mai.           

Numărul de contaminări a crescut totuşi, determinând restricţii precum reînchiderea barurilor, cluburilor de noapte, sălilor de sport şi piscinelor publice.                

Dacă salariaţii care au rămas fără serviciu au putut solicita şomaj, independenţii susţin că mare parte dintre ei au aşteptat luni ajutorul promis de guvern.        

"Există o gravă criză de încredere între Guvern şi noi", a declarat sâmbătă Shai Berman, unul dintre organizatorii manifestaţiei, la microfonul radioului public israelian. "Ca mare parte din populaţie, suferim, vrem să manifestăm, nu mai credem în promisiuni", a adăugat el.       

Berman a făcut parte dintr-un grup de protestatari, invitaţi la discuţii vineri de premierul Benjamin Netanyahu şi de responsabili din Ministerul de Finanţe, într-o tentativă de ultim moment de a evita manifestaţia. "El a încercat", a declarat Berman, adăugând că ajutoarele prezentate sunt un început bun, dar au defecte. 

"Ne menţinem angajamentele", a declarat Netanyahu în cadrul unei reuniuni, potrivit cabinetului său. 

 Vineri, Ministerul Sănătăţii a anunţat un număr record de noi cazuri de coronavirus, cu peste 1.500.            

Israel, cu 9 milioane de locuitori, a înregistrat primul caz de Covid-19 la 21 februarie. De atunci, Statul evreu a recenzat mai mult de 36.000 de contaminări, dintre care 350 de decese. 

Zona din faţa parlamentului sârb, care a semănat cu un teatru de război în majoritatea serilor din această săptămână pe fondul protestelor legate de gestionarea pandemiei de COVID-19 de către autorităţi, a fost scena unei manifestaţii mai liniştite sâmbătă seara, relatează dpa şi MIA.

Între 500 şi 1000 de oameni au participat relativ distanţaţi la protestul de sâmbătă seara, mulţi dintre ei stând jos.

Prin mijlocul mulţimii au trecut participanţii la un marş de protest, împotriva secesiunii Kosovo, purtând icoane şi intonând cântece religioase la megafoane şi întâmpinaţi cu aplauze de participanţii la protestul antiguvernamental.

Atmosfera a fost totuşi tensionată, iar mici grupuri de indivizi care corespundeau imaginii huliganilor prezenţi la toate manifestaţiile din serile precedente, când au incitat la violenţe, şi-au făcut apariţia pe străzile din jurul parlamentului, o parte dintre ei fiind reţinuţi de poliţiştii care patrulau în zonă.

Poliţia a arestat 71 de persoane, inclusiv un britanic şi un tunisian, după violenţele izbucnite vineri seară la o manifestaţie desfăşurată în capitala Serbiei, Belgrad, împotriva modului în care guvernul sârb a gestionat pandemia de Covid-19, a anunţat sâmbătă poliţia.

„Printre cei arestaţi se numără mulţi cetăţeni străini, din Bosnia, Muntenegru, dar şi din Marea Britanie, Tunisia”, a declarat şeful poliţiei, Vladimir Rebic, într-o conferinţă de presă, în timp ce fotografii ale paşapoartelor britanic şi tunisian a doi bărbaţi erau arătate pe un ecran.

Potrivit presei locale, respectiv tabloidelor apropiate puterii, britanicul are 24 de ani, în timp ce tunisianul este în vârstă de 54 de ani.

„Acestea sunt documentele cu care au intrat în Serbia. Serbia i-a primit în speranţa că vor veni şi se vor distra la noi, dar au venit să distrugă şi să atace poliţia”, a declarat Rebic, care intenţionează să examineze influenţa „acestor factori externi asupra violenţei manifestaţiilor”.

Paisprezece poliţişti au fost răniţi în ciocnirile de vineri seară, 130 de când protestele au început marţi, a precizat şeful poliţiei, fără a da însă cifre cu privire la numărul protestatarilor răniţi.   

Majoritatea celor câteva mii de protestatari erau paşnici, dar grupuri, adesea formate din tineri cu feţele mascate, au aruncat cu petarde, au scandat sloganuri naţionaliste sau care proclamau tutela sârbă asupra Kosovo, înainte de a trece barierele de securitate şi de a urca treptele care duc la parlament, au relatat jurnalişti AFP.  

Protestele au început marţi, după ce preşedintele Aleksandar Vucic a anunţat reintroducerea de interdicţii de circulaţie la Belgrad în weekend din cauza deteriorării situaţiei epidemice, măsură la care s-a renunţat însă ulterior.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite