În lume

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Mai rău ca mitingurile PSD: Cum a transformat Iranul rugăciunea de vineri într-o nouă mascaradă

20
18 Jan 2020 07:08:01
Autor: Amir Kiarash
Participanţii la rugăciune au fost înarmaţi cu bannere împotriva Statelor Unite şi cu mesaje de susţinere pentru Gărzile Revoluţionare, organizaţie detestată de iranienii de rând, care a doborât avionul ucrainean
Participanţii la rugăciune au fost înarmaţi cu bannere împotriva Statelor Unite şi cu mesaje de susţinere pentru Gărzile Revoluţionare, organizaţie detestată de iranienii de rând, care a doborât avionul ucrainean

În Republica Islamică, adunările aprobate de guvern sunt extrem de importante şi organizate minuţios, de fiecare dată pentru a atinge un scop precis.

Corectitudine şi sinceritate sunt cuvinte care lipsesc, cu desăvărşire, din vocabularul celor care fură Iranul, la propriu şi la figurat, de 41 de ani. 
 
Dacă pentru iranianul de rând, această realitate e arhicunoscută, în schimb, pentru cei care n-au de a face cu acest regim şi urmăresc ştirile despre Iran de la distanţă, o dată la câţiva ani, e nevoie de un episod şocant, cu implicaţii internaţionale, precum doborârea avionului ucrainean cu o rachetă şi ascunderea acestui act criminal timp de trei zile, pentru ca adevărata faţa a regimului să iasă în evidenţă.
 
Iar atunci când nu mint cu neruşinare, ascunzând crime odioase, conducătorii ţării pun la cale acţiuni propagandistice specifice oricărui regim dictatorial, lipsit de credibilitate. 
 
Având în vedere tensiunile din ultimele luni, cauzate, în primul rând, de situaţia economică dezastruoasă a ţării, autorităţile s-au organizat exemplar pentru a oferi lumii imagini şi acţiuni care să ascundă mizeria sub preş.
 
Drept urmare, după protestele sângeroase din luna trecută generate de scumpirea benzinei cu 300% peste noapte, evenimente în urma cărora aproximativ 1.500 de iranieni au fost ucişi, iar peste 7.000 au ajuns în închisori, reprezentanţii regimului au avut nevoie de nişte adunări masive prin care să transmită lumii următorul mesaj: Poporul e cu noi!
 
Prima demonstraţie de forţă de acest gen a venit cu ocazia înmormântării generalului Ghasem Soleimani, eveniment la care, pentru a spori gradul de dramatism, regimul şi-a folosit oamenii ca pe nişte oi, permiţându-le să se calce în picioare până să fie striviţi!
 
Iar în acest weekend, s-a dorit transformarea rugăciunii de vineri într-o altă acţiune propagandistică. Asta deoarece, aici şi-a rostit discursul liderul spiritual, ayatollah-ul Khamenei. Practic, s-au reluat aceleaşi idei expirate care le sunt livrate iranienilor din 1979 încoace: 
 
*Suntem singuri împotria tuturor. Toată lumea e împotriva noastră, dar le ţinem piept cu mândrie şi le dăm palme. Poporul iranian e omniprezent în lupta cu duşmanul. Moarte Israelului, moarte Americii.
 
Pentru ca prezenţa să fie una record la acest eveniment, autorităţile s-au mobilizat din zorii zilei! Astfel, iranienii de rând, care detestă astfel de acţiuni, au filmat cum reprezentanţii regimului şi-au adus oamenii la rugăciune de la cele mai îndepărtate colţuri ale ţări, punând în mişcare sute de autocare!
 
VEZI IMAGINILE CU ŞIRUL INTERMINABIL DE AUTOCARE
 
VEZI MULŢIMEA ADUNATĂ LA RUGĂCIUNEA DE VINERI
 
Moment tensionat: preşedintele Rouhani a plecat!
 
În ciuda eforturilor organizatorilor, evenimentul de vineri n-a fost unul fără cusur şi a oferit şi un moment controversat, care a trădat tensiunile existente la nivel înalt.
 
Concret, după terminarea rugăciunii conduse de liderul spiritual, ayatollah-ul Khamenei, preşedintele Hasan Rouhani s-a ridicat, brusc, şi a părăsit locaţia, gestul său fiind unul şocant şi considerat un afront adus liderului spiritual.
 
În ultima perioadă, s-a speculat din ce în ce mai mult faptul că Khamenei şi Rouhani sunt „la cuţite“, preşedintele fiind, practic, o marionetă, lipsit de putere şi marginalizat, sistematic. De altfel, în susţinerea acestei teorii, în cadrul rugăciunii de vineri s-a scandat: „Suntem răniţi constant din cauza unui manager care nu e cu Revoluţie“. Aluzia a fost făcută la Rouhani. La scurt timp după acest moment, a venit gestul preşedintelui de a părăsi valvârtej rugăciunea.
 
VEZI IMAGINILE CU GESTUL LUI ROUHANI
 
CITEŞTE ŞI:
 
VIDEO Spălarea creierului în stil iranian: Imagini cu ce s-a petrecut în şcoli, după moartea lui Soleimani
 
Iranul a tăiat în carne vie: Ce au păţit primii oameni arestaţi în protestele din ultimele zile
 
VIDEO Noaptea minţii: Cum justifică televiziunea iraniană doborârea unui avion de pasageri cu o rachetă
 
VIDEO Mostră de teroare iraniană: „Vă vom face bucăţi pe străzi!“. Mesajul unui analist politic al regimului
 
Perspectiva unui jurnalist iranian stabilit în România: Cine sunt bocitorii lui Soleimani
 
VIDEO Bocitori de profesie: Dovada că în Iran se plânge la comandă
 
VIDEO Televiziunea iraniană, moment şocant: „Trump a mâncat rahat!“. Reacţia moderatorului
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

spaima vitelor
18.01.2020, 07:34:58

Nu cred ca stirea e luata de pe FAKE NEWS :)))))))))))))))))))))))))))) Asa mai da!

+1 (3 voturi)
Ionel Marcu
18.01.2020, 09:28:45

Iranienii n-au învățat nimic din aventura lui Dragnea ca stăpân al României, un fel de Khamenei. Probabil că în Iran nu există un Amir Kiarash român care să-i țină la curent cu situația din România, nu e niciun român nebun să emigreze în Iran. Dragnea s-a compromis și mai mult cu asemenea mitinguri, s-a prăbușit complet iar gașca lui coruptă, la 18%. Le urez iranienilor să scape, la fel, de Khamenei și gașca lui coruptă.

+1 (5 voturi)
Stefan din Nord
18.01.2020, 08:36:44

A fost odata un miting fain al PSD in care de la tribuna se striga Cineeee este geneeralul ...... Iar turma ce forma audienta ii raspundea Asa ca la Teheran

+2 (2 voturi)
IMGB
18.01.2020, 08:55:43

Bine bey Amire...iranienii astia-s cei mai rai din lume dar de ce nu ne povestesti si de aia de la Tel Aviv care-s cei mai buni din lume ?...Hmm ?

-5 (7 voturi)
Alexandru Preda
18.01.2020, 08:59:00

Inferioare mitingurilor aprobate, sunt cele neaprobate, ca de exemplu demonstrațiile #rezistentilor din Piata Victoriei. Cu acestea trebuia făcută comparația.

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările