În lume

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Nici Obama nu mai e ce-a fost

0
20 Jan 2010 20:54:47
Autor: adevarul

Liderul de la Casa Albă pierde majoritatea absolută în Senat odată cu postul de senator de Massachusetts. Locul senatorului democrat Edward Kennedy a fost câştigat de un republican desemnat în urmă cu mai mulţi ani „Cel mai sexy american“.

La exact un an de mandat, Barack Obama a pierdut o bătălie politică cu miză uriaşă: alegerile pentru postul de senator din statul Massachusetts. Obama şi democraţii pierd astfel „supermajoritatea" pe care o deţineau în Senat, unde fiecare vot ar fi fost crucial pentru a trece reformele anunţate de preşedinte şi mai ales pe cea a sistemului medical.

Vezi AICI discursul victorios al republicanului Scott Brown, care a câştigat un loc de senator de Massachussets, în ciuda faptului că zona e de ani de zile de orientare democrată şi e patronată de dinastia Kennedy.

Pierzând acest loc, democraţii nu mai au de fapt decât 59 de aleşi în Senat. Massachusetts constituia până acum un fief extrem de puternic democrat: întreaga delegaţie congresională trimisă de acest stat era formată numai din democraţi, aşa că lovitura este şi una simbolică.

Alegerile din acest stat au fost organizate pentru ocuparea locului rămas vacant ca urmare a morţii lui Edward „Ted" Kennedy (frate al preşedintelui John F. Kennedy). Iar americanii din Massachusetts, care nu doboară recorduri la prezenţa la vot, au format de data aceasta cozi uriaşe pentru a-l vota pe republican.

Învingătorul: „cel mai sexy american" din 1982

Cel care a reuşit să rupă tradiţia democrată din Massachusetts (locul de naştere al întregii familii Kennedy) a fost republicanul Scott Brown , care a obţinut peste 52,4% , potrivit rezultatelor aproape finale citate de AFP.

Chiar dacă nu are în spate o tradiţie politică precum cea a familiei Kennedy, învingătorul republican beneficiază de o faimă de altă natură.

Scott Brown este cunoscut alegătorilor din statul său şi, probabil, mai ales, alegătoarelor, pentru pozele nud apărute în urmă cu peste 20 de ani în revista Cosmopolitan. Atunci, Scott Brown a fost desemnat de revistă drept „Cel mai sexy american" pentru 1982, relatează „The Independent".

Aniversare amară pentru Obama

Înfrângerea vine pe fondul unei nemulţumiri tot mai mari acumulate de americani faţă de preşedintele SUA, la doar un an după ce şi-a luat în primire mandatul.

Imaginea sa a fost afectată de nepopulara reformă sanitară şi amânarea închiderii închisorii de la Guantanamo. De asemenea, a promis că nu va majora impozitele şi că va reduce cheltuielile publice, dar amploarea crizei şi agravarea conflictului agfan l-au determinat să facă pe dos.

În plus, şomajul creşte pe zi ce trece în SUA: a sărit de 10% şi continuă să crească. Peste toate a venit să se adauge răsunătorul eşec al sistemului de securitate, ce a devenit vizibil odată cu atentatul eşuat de la Detroit. Vor urma probabil şi alte înfrângeri, următorul mare hop fiind alegerile pentru reînnoirea Congresului. Din domnul „Yes, we can", Obama a devenit domnul „No, we can't", scrie presa americană. 

Cea mai mare cădere pentru primul an

Astfel, dacă în urmă cu un an,76% din americani erau convinşi că Obama va aduce schimbarea de care ţara are nevoie, în prezent, doar 50% mai cred că va înfăptui schimbările promise.Este cea mai accentuată scădere a popularităţii în timpul primului an de mandat dintre toţi preşedinţii SUA, notează CBS.

Între 1993 şi 1994 (în timpul primului an din primul mandat), rata de aprobare a lui Bill Clinton a scăzut de pildă cu patru procente (de la 58% la 54%), în timp ce George W. Bush a crescut în primul an de mandat (2001-2002) de la 55% la 83% (pentru cum a gestionat atentatele de la World Trade Center).

Aşteptări înşelate

50% din americani mai cred că Obama va înfăptui schimbările promise, faţă de 76%, în urmă cu un an. Ar putea fi şi din cauză că americanii aveau aşteptări uriaşe de la acest „preşedinte-simbol".

Iar perspectivele pentru 2010 nu pot fi mai bune: în istorie, niciun  preşedinte SUA nu şi-a îmbunătăţit cota de popularitate în timpul celui de-al doilea an de mandat.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările