VIDEO Proteste în Turcia: care sunt planurile ascunse ale lui Erdogan, de cine îi este frică şi cine sunt manifestanţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele care au avut loc pe Bulevardul Istikal, centrul vibrant al Istanbului, acolo unde sunt cele mai importante magazine si locurile de distracţie ale turcilor, nu înseamnă chiar ceva nou.

În ultimul an, turcii au protestat frecvent acolo, fie pentru libertatea presei, fie împotriva marilor proiecte imobiliare ce aveau sa se dezvolte în acea zonă, a legii care impune noi restricţii în ceea ce priveşte consumul alcoolului sau împotriva arestării kurzilor acuzaţi că au fost complici al Partidului Muncitoresc kurd.

Ce se dorea a fi o manifestaţie pentru ocrotirea mediului a luat amploare şi s-a transformat într-un mare protest ămpotriva guvernării moderate islamiste, condusă de premierul Tayyip Erdogan. Sute de oameni au străbătut vineri bulevardul Istikal pentru a ajunge în Piaţa Taksim. Aici au avut loc cele mai dure confruntări dintre poliţie şi protestatari. Odată ce poliţia s-a retras, aici au venit şi mai mulţi protestatari, iar nebunia a cuprins şi alte oraşe ale Turciei, precum Ankara sau Izmir.

"Nu mai avem nevoie de atâtea mall-uri, vrem copaci! Suntem împotriva proiectului imobiliar", striga Zeynep, un tânăr de 21 de ani. Oamenii sunt revoltaţi şi pentru că autorităţile, pentru a construi megalomanicul proiect, au evacuat populaţia din Tarbalaşi, un cartier sărac din zona Taksim.

Tonul autoritar din ultima vreme al lui Erdogan i-a înfuriat pe turci. "Eu nu beau alcool. Dar cine eşti tu să îmi spui mie ce să beau şi ce nu? Eşti cumva tatăl meu, mama mea? Nu poţi să îmi spui tu mie cum să trăiesc", se apără revoltat Hasan Gumus, un pensionar. Se tem de islamizarea ţării.

Pentru o guvernare ce se bucura de suportul a peste jumătate din populaţia ţării şi care a condus Turcia de peste zece ani - economia a cunoscut de la an la an creştere economică chiar si de peste 5% - protestele din Piaţa Taksim ar putea să le încurce planurile. Erdogan nu poate să aibă un al treilea mandat ca premier, aşa că îşi doreşte să candideze la alegerile prezidenţiale din 2014. Mai mult, Erdogan ar vrea unele schimbări constituţionale pentru a atribui funcţiei prezidenţiale câteva atribuţii executive.

Dar protestele ar putea arunca în aer planurile lui Erdogan, cu toate că în Turcia, opoziţia aproape că este inexistentă.

Dar cine sunt protestatarii? În marea lor majoritate sunt tineri ce îmbrăţişează ideologia de stânga, ecologişti şi secularişti. Foarte puţini sunt cei din rândurile conservativilor religioşi. Pentru Erdogan, cel mai mare pericol este ca musulmanii conservativi, care sunt la baza partidului condus de Erdogan, să se alăture protestatarilor în semn de solidaritate faţă de brutalităţile poliţiei. Acesta este unul dintre motivele pentru care poliţia a plecat din Piaţa Taksim iar presiunea lui Erdogan asupra instituţiilor media a crescut şi mai mult.

„Suleyman Magnificul” şi soţia sa, în mijlocul protestatarilor din Turcia

Ca si consecinţă, spre exemplu, postul de televiziune CNN Turk, în timpul protestelor, a preferat să difuzeze o emisiune pentru gătit şi apoi o serie de documentare despre delfini şi pinguini.


Mai puteţi citi pe această temă:

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite