În lume

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Studiu: oile sunt capabile să identifice chipurile umane din fotografii. Cum au fost recunoscuţi Barack Obama şi Emma Watson

5
9 Nov 2017 17:39:09
Autor: Ion Gaidau
O oaie îl recunoaşte pe Barack Obama într-o fotografie FOTO Captură YouTube
O oaie îl recunoaşte pe Barack Obama într-o fotografie FOTO Captură YouTube

Cercetători de la Universitatea din Cambridge au demonstrat că oile pot să recunoască personalităţile după ce văd mai multe fotografii cu ele, performanţa fiind realizată în cazul unor fotografii cu actriţa Emma Watson sau cu fostul preşedinte american Barack Obama.

Concluziile studiului au fost publicate miercuri în Royal Society Open Science.

„Ştiam deja că oile sunt capabile să recunoască persoane. Aceste rumegătoare, în special cele care trăiesc în turme mici, reuşesc cu uşurinţă să facă diferenţa între stăpânul lor şi un străin“, a declarat Jennifer Morton, cercetătoare la Universitatea Cambridge şi coautoare a studiului apărut în Royal Society Open Science.

„Însă capacitatea de a învăţa să recunoască o persoană pornind de la o fotografie în două dimensiuni este surprinzătoare, întrucât acest fapt necesită un proces cerebral complex“, a explicat cercetătoarea pentru AFP, potrivit Europe 1.

Cercetătorii din Departamentul de Fiziologie şi Ştiinţe Neuronale din cadrul Universităţii Cambridge au antrenat opt oi pentru a recunoaşte chipurile unor celebrităţi prezentându-le fotografii ale acestora pe ecranul unui computer, de mai multe ori la rând. Pe lângă imaginea fostului preşedinte american şi aceea a actriţei Emma Watson, devenită celebră după ce a jucat în filmele din seria „Harry Potter“, oile au putut să-i recunoască din fotografii pe actorul american Jake Gyllenhaal şi prezentatoarea TV britanică Fiona Bruce.

În cazul fotografiilor frontale, oile au înregistrat un procent de reuşită de 80% în cadrul acestui test. În cazul fotografiilor prezentate dintr-un alt unghi, performanţa oilor a scăzut la 66%, fiind „apropiată de aceea a unui om aflat în aceeaşi situaţie“, spun cercetătorii de la Cambridge. 

Apoi, cercetătorii au prezentat rumegătoarelor o imagine a stăpânului lor, pe care nu îl mai văzuseră niciodată într-o fotografie, alături de aceea a unui necunoscut. După o scurtă stare de confuzie, animalele au ales imaginea stăpânului lor în 72% din cazuri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Lucifer
9.11.2017, 19:07:56

Băăă, dar pe Daea l-or fi recunoscut?! Că e de-al lor, de la stână.

+3 (3 voturi)
mitrut
9.11.2017, 20:19:11

Am scris aproape identic si apoi am sters. Dar ti-am dat un plus!

+2 (2 voturi)
Ivan Turbinca
9.11.2017, 23:40:06

Pai,oaia la oaie se trage!-:)))

CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
10.11.2017, 06:18:18

Oaia e alba si ceilalti de alta culoare...e ceva incorect aici!

George Enescu
10.11.2017, 08:19:22

😂😂😂😂😂😂😂

Modifică Setările