VIDEO Ce urmează după atacul celor trei aliaţi. Dacă Occidentul nu are un plan pentru Siria, bombardamentele nu rezolvă nimic INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA, Franţa şi Regatul Unit au transmis sâmbătă celorlalte 12 ţări membre ale Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie privind Siria, informează AFP. Documentul se referă la problemele politice, umanitare şi legate de armamentul chimic şi propune un nou mecanism de anchetă privind utilizarea acestor arme, afirmă surse diplomatice.

Conform surselor respective, negocierea textului redactat de Franţa urmează să înceapă luni şi deocamdată nu s-a propus data unui eventual vot în Consiliu. Una din surse a declarat AFP că Parisul doreşte timp suficient pentru "o adevărată negociere".

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a avertizat sâmbătă că, după ce forţele guvernamentale siriene au cucerit enclava rebelă Ghouta de est, de lângă Damasc, următoarea criză umanitară s-ar putea produce în Idlib, transmite Reuters. 

Oraşul din nord-vestul Siriei, capitală a provinciei cu acelaşi nume, ar putea fi ţinta următoarei ofensive a armatei. Regiunea Idlib are cea mai mare populaţie dintre cele pe care încă le mai controlează insurgenţii sirieni. Le Drian a afirmat că în prezent este vorba de aproximativ două milioane de locuitori.

În ultimii ani, în Idlib s-au refugiat zeci de mii de luptători rebeli şi de civili, pe măsură ce regimul de la Damasc a redobândit controlul asupra unor teritorii, cu ajutorul Rusiei şi al Iranului, reaminteşte Reuters. Spre Idlib s-au îndreptat şi mulţi dintre rebelii care au părăsit Ghouta, împreună cu familiile, în urma unor acorduri cu autorităţile siriene şi militarii ruşi.

SUA sunt pregătite de noi lovituri

Statele Unite sunt pregătite să declanşeze noi lovituri în cazul unui alt atac chimic în Siria, a avertizat ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, în cadrul reuniunii de urgenţă a Consiliul de Securitate, transmit Reuters şi AFP.

„Suntem încrezători că am afectat serios programul de armament chimic al Siriei. Suntem pregătiţi să menţinem această presiune, dacă regimul sirian este suficient de nebun să ne testeze voinţa“, a declarat Nikki Haley.

„Dacă regimul sirian foloseşte din nou acest gaz otrăvitor, Statele Unite sunt pregătite să lovească din nou“, a afirmat ambasadoarea.

Reuniunea a fost convocată la cererea Rusiei, după loviturile aeriene întreprinse de SUA, Franţa şi Marea Britanie în cursul nopţii împotriva regimului din Siria.

Rusia a propus un proiect de rezoluţie în care exprimă o „mare îngrijorare“ şi cere condamnarea „agresiunii împotriva Republicii Arabe Siriene de către SUA şi aliaţii lor cu încălcarea dreptului internaţional şi a Cartei ONU“.

„Agresiunile dumneavoastră agravează situaţia umanitară“ în Siria, a denunţat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, în cadrul reuniunii. „Nu aţi ieşit din neocolonialism“, a adăugat el, susţinând că cele trei state occidentale au „călcat în picioare Carta ONU“.

Proiectul de rezoluţie, formulat în cinci paragrafe, denunţă faptul că intervenţia militară occidentală a avut loc în timp ce o misiune a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) se află în Siria pentru a culege elemente despre presupusul atac chimic din 7 aprilie de la Douma.

În deschiderea reuniunii, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a adresat un apel membrilor Consiliului să „acţioneze în acord cu Carta Naţiunilor Unite şi în cadrul dreptului internaţional“ atunci când în cauză sunt „pacea şi securitatea“.

Trump îţi menţie poziţia de a se retrage din Siria

Preşedintele Donald Trump a precizat că SUA nu caută să menţină o prezenţă militară în Siria şi îşi va retrage trupele din această ţară. Senatorul american  John Mc Cain a apreciat decizia preşedintelui Trump de a pedepsi folosirea armelor chimice, dar i-a cerut acestuia să dezvolte o „strategie completă” pentru Siria şi Orientul Mijlociu. Şi are dreptate, afirmaţia preşedintelui Trump „ne rugăm lui Dumnezeu să îndrepte întreaga regiune spre un viitor al păcii şi demnităţii” neavând calitatea unei strategii.

Câţiva consilieri apropiaţi de preşedinte au declarat că nu au nici un indiciu că există o strategie pe termen lung pentru regiune - şi se pare că se află  în aceeaşi poziţie acum ca şi după atacul din aprilie trecut asupra Siriei, scrie „Washington Post“.

Dan Smith, director la Institutul internaţional de cercetări pentru pace de la Stockholm a declarat pentru europa liberă că  „întrebarea care se pune însă e dacă există o strategie, un obiectiv care trebuie atins, pentru că una este să spui că acest atac a fost un avertisment că atacurile chimice nu vor fi tolerate fără a fipedepsite, şi alta e să ai o strategie. Acestei întrebări legată de strategie nu i s-a dat încă un răspuns.”

Ministrul de externe al Marii Britanii, Boris Johnson, a recunoscut că recentele atacuri cu rachete conduse de Statele Unite în Siria nu vor schimba cursul războiului din această ţară. 

Vorbind pentru BBC, Boris Johnson a subliniat că o consecinţă nefericită a faptului că atacurile cu rachete s-au limitat la instalaţiile şi depozitele de arme chimice este în restul ţării, războiul a continuat ca de obicei, preşedintele sirian, Bashar al-Assad fiind hotărât să „îşi croiască cu satârul drumul spre un fel de pace”.

 Ministrul britanic de externe a făcut apel la Rusia să aducă guvernul sirian la masa negocierilor la sediul ONU de la Geneva.

„Există relatări că personalul ar fi fost evacuat, dar nu se ştie dacă au fost mutate şi echipamentele, e posibil ca unele dintre ele să fi putut fi mutate, cum ar fi gazele toxice de care se vorbeşte. Nu cred deci că a fost o lovitură grea dată capacităţiii lui Assad de a fabrica de arme chimice. Şi dacă ne uităm la întreaga putere militară a regimului sirian, nu cred că a ea a suferit pagube care să nu îi mai permită lui Assad să facă rău în continuare în mod oribil populaţiei civile, cu covorul de bombe, cu înfometarea eu, cu asediile localităţilor şi aşa mai departe“, a mai spus expertul.

OSDO: Ţintele vizate erau "complet goale", personalul lor fiind evacuat "în urmă cu peste trei zile"

Ţintele vizate sâmbătă de atacurile americane, franceze şi britanice erau "complet goale", personalul lor fiind evacuat "în urmă cu peste trei zile", a transmis Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP.

Aceste atacuri, lansate ca represalii la un presupus atac chimic al regimului sirian asupra oraşului Douma sâmbăta trecut, au avut ca ţintă instalaţii militare din apropierea capitalei Damasc şi a oraşului Homs, în centrul ţării.

"Toate instalaţiile vizate în atacurile de sâmbătă erau complet goale, după ce forţele prezente acolo au fost evacuate în urmă cu peste trei zile", a precizat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Rusia, aliat al regimului sirian, a indicat sâmbătă că, "potrivit informaţiilor preliminare, nu există nicio victimă în rândul populaţiei civile sau al armatei siriene".

Conform armatei ruse, un total de 103 rachete de croazieră au fost lansate de SUA, Franţa şi Marea Britanie, iar 71 au fost interceptate de apărarea antiaeriană siriană, echipată cu sisteme de concepţie sovietică.

Conform agenţiei de stat siriene SANA, atacurile au lovit un centru de cercetare la Barze, la nord de Damasc, "distrugând o clădire care găzduia un laborator ştiinţific şi un centru de antrenament".

Unele rachete au vizat de asemenea o unitate militară în apropiere de Homs, "dar au fost deviate, făcând trei răniţi printre civili", a adăugat agenţia de presă, citând armata siriană.

În acelaşi timp, gruparea rebelă siriană Jaich al-Islam a spus că raidurile occidentale asupra poziţiilor militare ale regimului ar reprezenta "o farsă" atât timp cât preşedintele Bashar al-Assad rămâne la putere.

"Să pedepseşti instrumentul crimei în timp ce criminalul este menţinut (la putere - n.r.) reprezintă o farsă", a scris pe contul său de Twitter Mohammed Allouche, un înalt responsabil ai grupării Jaich al-Islam, care controlează Douma, oraşul unde ar fi avut loc presupusul atac chimic de la 7 aprilie. 

Fără un plan al Occidentului pentru rezolvarea situaţiei din Siria, lăsată la cheremul lui Bashar, Rusiei şi Iranului, peste un an ne putem afla în acceeaşi situaţie: un nou atac chimic, noi valuri de refugiaţi şi teren propice pentru terorişti. Asta însemană că americanii, franceză şi britanicii au cheltuit degeaba pentru rachetele aruncate peste trei locaţii în Siria, iar de suferit va suferi în continuarea populaţia civilă.

Imagine indisponibilă
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite