În lume

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Violenţe în Bolivia între poliţie şi protestatari cu dizabilităţi

3
26 May 2016 06:06:47
Autor: Ionuţ Preda
FOTO AP
FOTO AP

Poliţia boliviană a avut joi dimineaţă o serie de ciocniri violente cu protestatari cu dizabilităţi, după ce manifestanţii au încercat să se apropie de palatul prezidenţial pentru a cere o mărire a ajutoarelor sociale, transmite BBC.

Guvernul bolivian a declarat că violenţele au pornit după ce „un grup de protestatari  a atacat poliţiştii cu gaze nocive şi cuţite”, şi că poliţia a răspuns folosind tunuri cu apă.
 
Imagini filmate de Reuters arată cum protestatarii, printre care sunt vizibile persoane cu dizabilităţi fizice, atacă cordonul poliţiştilor folosindu-se de cârje. Forţele de ordine răspund cu tunuri de apă, care ar fi lovit şi dărâmat inclusiv persoane aflate în scaune cu rotile.
 
„Ne aflăm în stradă de atâta timp, am dormit aici, şi acum aruncă cu apă în noi. Vrei să ne omori, Evo? (n.r. - Evo Morales, preşedintele Boliviei) Suntem bolivieni, fie că îţi place sau nu trebuie să ne iei în considerare aşa cu suntem, cu dizabilităţi. Avem drepturi şi asta cerem” a declarat una dintre femeile participante la manifestaţie.
 
 
Protestatari din rândul persoanelor cu dizabilităţi se află în centru capitalei La Paz de peste o lună, unii campând în oraş. Manifestanţii doresc o mărire substanţială a ajutoarelor sociale pentru persoanele cu dizabilităţi, de la 1.000 de bolivianos pe an (aproximativ 144 de dolari americani) la 500 de bolivianos pe lună, însemnând 6.000 pe an (aprox. 871 de dolari americani), conform International Business Times.
 
Ciocniri între poliţie şi manifestanţi cu dizabilităţi au avut loc şi la sfârşitul lunii aprilie.
 
Guvernul de stânga al preşedintelui Evo Morales refuză cererile protestatarilor, susţinând în schimb că a negociat o mărire mai puţin substanţială cu grupuri reprezentând persoanele cu dizabilităţi în ultimele săptămâni, şi că manifestanţii rămaşi în stradă nu vor să accepte negocierile legitime.
 
„Avem un grup restrâns, intransigent care nu vrea să accepte planul de 42 de puncte asupra căruia am căzut de acord cu asociaţiile care reprezintă grupurile sociale cu dizabilităţi. Credem că acest tip de acţiune are scopul de a genera conflict şi violenţă” se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne bolivian.
 
Bolivia, una dintre cele mai sărace ţări din America de Sud, are aproximativ 388.000 de cetăţeni cu dizabilităţi dintr-o populaţie estimată de 11,4 milioane de locuitori, conform AFP.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Ţepeş
26.05.2016, 07:46:34

Socialiștii (comuniștii) și "grija față de om". La articolul ăsta Florin Georgescu nu comentează.

Mihai Alex
26.05.2016, 12:23:37

La fel si grija romanilor fata de ei.. 200-300 de lei.. Wow interesant. Uitati-va in curtea voastra inainte sa va dati destepti pe internet..

arogantu
26.05.2016, 08:02:25

Socialism au vrut socialism au găsit

Modifică Setările