VIEO Pakistan, între neîncrederea SUA şi furia populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Islamabad este atacat atât de aliatul american, cât şi de pakistanezii nemulţumiţi de uciderea lui Osama. Şeful diplomaţiei, Salman Bashir, susţine că Pakistanul a livrat informaţii Statelor Unite despre locul unde se ascunde Bin Laden încă din 2009.

Salman Bashir a declarat că este „nepotrivită" îngrijorarea americanilor faţă de serviciile de informaţii pakistaneze (ISI) şi a insistat asupra cooperării extinse între cele două ţări în lupta împotriva terorismului. Reacţia lui Bashir a survenit după ce directorul CIA, Leon Panetta, a declarat pentru „Time" că pakistanezii nu au fost informaţi de operaţiune pentru că „ar fi putut periclita misiunea, alertând ţintele". „Operaţiunile de reţinere şi arestare în Pakistan a persoanelor importante din Al-Qaida au fost derulate de ISI", a precizat Bashir, pentru care declaraţiile lui Panetta sunt „neliniştitoare".

Căutarea lui Bin Laden a fost „o prioritate pentru toată lumea, inclusiv pentru serviciile secrete pakistaneze", a spus ministrul de Externe. Potrivit acestuia, ISI a oferit informaţii CIA şi altor servicii despre ascunzătoarea liderului Al-Qaida din 2009 şi până la mijlocul lunii trecute. În spatele uşilor închise, afirmaţiile lui Panetta au fost şi mai dure.

Implicare sau incompetenţă

În cadrul unui briefing cu membri al Camerei Reprezentaţilor, şeful CIA a declarat despre serviciile pakistaneze că „fie au fost implicate, fie sunt incompetente", relatează CNN, citând două surse anonime. În contradicţie cu declaraţiile lui Bashir, un oficial ISI a declarat pentru BBC că este „ruşinos" eşecul înregistrat de serviciile pakistaneze în prinderea lui Osama.

„Acest singur eşec nu înseamnă că suntem incompetenţi. Uitaţi-vă la performanţele noastre. În ultimii 10 ani, am capturat sute de talibani şi de membri Al-Qaida, mai mult decât celelalte ţări la un loc", a spus oficialul. „Am fost luaţi complet prin surprindere. Au venit şi au plecat înainte să putem reacţiona", a declarat acesta referindu-se la operaţiunea de duminică noaptea.

Acţiuni neautorizate

„Pakistanul îşi exprimă preocuparea fermă şi rezervele asupra modului în care guvernul american a efectuat această operaţiune, fără informarea sau autorizaţia prelabilă a guvernului", se arată într-un comunicat al Ministerului pakistanez de Externe. Astfel de „acţiuni unilaterale şi neautorizate" nu trebuie să constituie „un precendent pentru niciun stat, inclusiv pentru SUA", se mai arată în comunicatul publicat abia marţi seara.

De altfel, Islamabadul se află într-o situaţie deosebit de delicată, fiind nevoit să facă faţă atât neîncrederii SUA, cât şi nemulţumirilor populare şi disensiunilor de acasă. Începând de luni, în întregul Pakistan au avut loc proteste faţă de uciderea lui Osama şi faţă de încălcarea suveranităţii ţării. Peste 100 de avocaţi au ieşit ieri pe străzile din Peshawar pentru a denunţa acţiunea Americii şi pentru a se ruga pentru „eroul lor". Alţi 70 de avocaţi au organizat un marş la Abbottabad, oraşul unde a fost ucis Bin Laden. „Condamnăm terorismul, dar nu acceptăm încălcarea suveranităţii noastre", a declarat Tahir Faraz Abbasi, preşedintele Asociaţiei Avocaţilor din regiune. Protestele lor au vizat atât SUA, cât şi Guvernul de la Islamabad.

Proteste şi rugăciuni

Sute de oameni au protestat ieri faţă de uciderea lui Bin Laden în oraşul Multan. Ei au ars steaguri americane şi au purtat pancarde pe care scria că moartea sa va produce o emulaţie. Lashkar-e-Taiba, organizaţia aflată în spatele atacului de la Mumbai, a anunţat că „martiriul" lui Osama nu va fi în zadar. Peste 1.000 de persoane s-au adunat şi în capitala sudaneză Khartoum pentru a se ruga pentru sufletul liderului Al-Qaida.

„Geronimo", motiv de supărare

Liderii tribului amerindian Onondaga au condamnat folosirea numelui de cod „Geronimo" pentru operaţiunea împotriva lui Osama. Asta pentru că Geronimo este unul dintre cei mai apreciaţi lideri apaşi, care a luptat împotriva armatelor americane şi mexicane în secolul al XIX-lea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite