Viktor Orban: “La graniţa de est este o situaţie nouă privind maghiarimea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul ungar a adresat un apel organizaţiilor politice maghiare din România să colaboreze. Un eurodeputat promite să pârască România la Bruxelles pentru că nu respect drepturile minorităţii maghiare. "Era de miere" cu Ungaria pare că s-a încheiat.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a luat poziţie în legătură cu măsurile luate de noul guvern Ponta cu privire la minoritatea maghiară din România El a apreciat, într-un interviu la emisiunea MR1 de la radio Kossuth, transmis de MTI, că "la graniţa de est este o situaţie nouă privind maghiarimea".

Potrivit lui, "întreaga Europă trebuie să fie atentă ca nu cumva aici, în spaţiul central-european, viaţa să nu ia direcţia confruntărilor naţionale". În acest context, el a adresat un apel organizaţiilor politice maghiare (din România), să încerce să colaboreze. "Deşi în politică rivalitatea este necesară, în această situaţie colaborarea este mai presus decât competiţia", a precizat premierul.

MTI comentează, în continuare, că prima măsură a noului guvern de stânga din România a fost de a împiedica crearea Universităţii de Medicină şi Farmacie în limba maghiară din Târgu Mureş, la care se adaugă iniţiativa introducerii sistemului electoral uninominal pur în defavoarea celui proporţional. De asemenea, guvernul a dat de înţeles că legea minorităţilor care zace în Parlament din 2006, se va accepta fără capitolul care prevede autonomie culturală pentru minorităţi.

"Guvernul român ne îngrijorează"

În acelaşi spirit a vorbit Zsolt Nėmeth, secretarul de stat parlamentar la MAE ungar. Aflat la Cluj-Napoca, el a declarat, la o conferinţă de presă în care anunţa noua ediţie a Universităţii de vară de la Balvanyos, că, în perioada care a trecut, respectul reciproc şi recunoaşterea intereselor comune au format din relaţiile româno-ungare un fel de "ani de miere" şi "o parte din acest respect reciproc a fost reprezentată de respectarea drepturilor umane fundamentale ale maghiarilor din Transilvania. Manifestările din ultimele zile ale guvernului ne umplu de îngrijorare...fie că ne gândim la situaţia Universităţii de Medicină de la Tg. Mureş, la legea electorală sau la cea a minorităţilor", a declarat Zsolt Nėmeth.

România, pârâtă la Bruxelles

Pe de altă parte, europarlamentarul socialist ungur Csaba Tabajdi, a declarat că se va adresa preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz şi lui Hannes Swoboda, liderul fracţiunii socialiste din Parlamentul European, din cauza ştirbirii drepturilor maghiarilor din România.

"Lipsirea unei minorităţi naţionale de drepturile dobândite contravine practicii democratice europene. Instituţiile europene trebuie de-acum să atragă atenţia noului guvern român. Este inacceptabilă zădărnicirea eforturilor depuse de atât de multă vreme şi în sfârşit acceptate, vizând crearea Universităţii de Medicină şi Farmacie în limba maghiară. De asemenea, eliminarea din Legea minorităţilor din România, a autonomiei culturale, ar duce la tensiuni serioase".

Potrivit lui Tabajdi, activitatea guvernului social-democrat liberal, intrat în funcţiune în urmă cu două săptămâni "nu pare prietenoasă faţă de minorităţi, mai mult, ştirbeşte câştigurile obţinute în relaţiile româno-ungare. Măsurile antiminoritate proiectate nu servesc nici pacea internă a României, nici coexistenţa nestingherită dintre majoritatea română şi comunitatea naţională maghiară, nici stabilitatea Europei centrale, a spus eurodeputatul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite