Vizită în Israel şi o scurtă observaţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mă aflu de 24 de ore în Israel într-o vizită oficială şi, bineînţeles, încerc să observ şi să înţeleg ce se întâmplă în această parte a lumii unde conflictul israeliano-palestinian marchează continuu viaţa politică şi socială.

Mulţi au încercat să-l descifreze, alţii au încercat să se implice în soluţionarea lui, iar alţii pur şi simplu s-au mulţumit în a-l privi nepăsători, ca pe o normalitate a lumii unde-şi găsesc originile principalele religii monoteiste. Rezultatul este aproape acelaşi.

Teritoriul sfânt, unde a trăit, a pătimit, a fost răstignit şi a înviat Iisus, a fost martorul unor tragedii umane, în toată istoria lui. Aceasta a fost marcată profund de şirurile de războaie, începând cu Irod, cruciadele, exodul în diferite perioade, revenirea, de crearea statului Israel, de conflictele arabo-israeliene şi toate rezoluţiile şi tratatele de pace între actorii regionali şi mai marii lumii. Şi iată azi, istoria se scrie din nou cu o nouă agresiune dintre evrei şi palestinieni.

O primă observaţie este că dacă altădată în zonele istorice ale templului lui Solomon lumea nu avea loc să se plimbe şi să viziteze, azi parcă ai fi într-o vizită privată. Lume putină, securitate multă, rafale de pistol mitralieră, în zona Ierusalimului de Est.

Realitatea este extrem de complicată şi cel puţin, pentru mine, pare mai clar ca niciodată că numai cei doi adversari pot găsi soluţii viabile care să ducă la o coexistenţă paşnică si nu la o confruntare violentă generalizată sau la nivel de individ. Sigur, orice mediere externă este binevenită, însă conflictul este atât de profund, încât nu-l poate înţelege nimeni mai bine decât cele două părţi.

Ce mai văd este că agresiunea de pe străzile Ierusalimului, şi nu numai, este a tinerilor, poate cu vârste între 15 şi 18 ani, îndoctrinaţi şi manipulaţi prin metode moderne. Internetul are rolul lui. Organizaţiile teroriste nici măcar nu mai trebuie să-şi arate faţa sau să-şi asume public un atentat. S-a produs o nouă realitate sub care se petrec aceste fapte. Reţelele de socializare au devenit o armă formidabilă de acţiune asupra sinapselor creierului uman producând malformaţii de gândire în special în rândul tinerilor, slabi de înger. Profesorii terorii îşi manipulează victimele de la distanţă, virtual.

 

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite