Vizită istorică a regelui Felipe al VI-lea al Spaniei la Havana, care împlineşte 500 de ani de la fondare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi soţia sa, regina Letizia, efectuează începând de marţi o vizită inedită în Cuba, prima etapă fiind capitala Havana, ai cărei locuitori îşi pregătesc hainele de sărbătoare pentru sâmbătă, cu ocazia aniversării a 500 de ani de la fondarea oraşului.

Vizita monarhului spaniol este un gest politic semnificativ în contextul în care regimul socialist de la Havana este supus unor presiuni diplomatice din partea Statelor Unite, comentează AFP.

Sosiţi luni seara la Havana, regele Felipe al VI-lea şi regina Letizia vor sta în Cuba până joi. Ultima etapă a vizitei lor va fi la Santiago, în sud-estul insulei din Caraibi.

Aceasta este prima vizită de stat a unui rege al Spaniei în Cuba, una dintre ultimele colonii din Americă Latină care a ieşit de sub tutela Madridului, în 1898.

Vizita survine într-un moment festiv pentru Havana, care atrage anual milioane de turişti seduşi de şarmul său desprins din alte vremuri şi se pregăteşte să celebreze împlinirea a 500 de ani de la întemeiere, la 16 noiembrie 1519.

Dar contextul politic nu este de sărbătoare. Instalat la Casa Albă la începutul lui 2017, republicanul Donald Trump s-a opus apropierii istorice americano-cubaneze iniţiate de precedesorul său, democratul Barack Obama.

Acuzat de oprimarea poporului şi acordarea de sprijin militar Venezuelei lui Nicolas Maduro, Guvernul cubanez s-a trezit sub un tir de sancţiuni care afectează în primul rând populaţia, fiind victimă, de exemplu, a unei penurii de benzină, precum şi a unor dificultăţi în obţinerea vizei pentru Statele Unite.

„Un mesaj clar“ la adresa Statelor Unite

În acest climat turbulent, Cuba caută sprijin de la aliaţii săi tradiţionali, cum ar fi Rusia şi Venezuela, dar şi de la Uniunea Europeană.

„În faţa hărţuirii administraţiei Trump împotriva Cubei, călătoria cuplului regal pe insulă poate fi interpretată ca un sprijin al relaţiilor economice, politice, culturale, precum şi al cooperării cubanezo-spaniole“, subliniază Raynier Pellon, de la Centrul de cercetări politice internaţionale de la Havana.

Este „un mesaj clar la adresa Casei Albe“, este de părere cercetătorul cubanez Arturo Lopez-Levy, de la Universitatea Holy Names (California).

Al treilea partener comercial al Cubei după China şi Venezuela, cu schimburi în valoare de 1,39 de miliarde de dolari în 2018, Spania nu a ezitat să critice politica dusă de administraţia Trump.

Activarea articolului 3 al Legii Helms-Burton, care ameninţă cu dosare companiile străine prezente în Cuba, constituie „un abuz de putere căruia ne-am opus”, a denunţat în mai ministrul de Externe Josep Borrell, care însoţeşte cuplul regal în această vizită.

În faţa îngrijorărilor formulate de numeroasele societăţi spaniole prezente în Cuba, mai ales în domeniul turismului, cum ar fi grupurile hoteliere Melia şi Iberostar, premierul Pedro Sanchez a încercat să le tempereze în cadrul unei vizite istorice efectuate la Havana în noiembrie 2018. „Guvernul spaniol va continua să încurajeze investiţiile în Cuba“, a promis el.

Disidenţa, ignorată

Pe lângă conotaţia simbolică, vizita lui Felipe al VI-lea contribuie de asemenea la relaţia bilaterală. „Este expresia unui salt calitativ în politica statului spaniol faţă de Cuba“, spune Raynier Pellon.

Regele Filipe al VI-lea a adus cu el un autoportret de Goya, împrumutat pentru o lună de Muzeul Prado din Madrid pentru a fi expus la Muzeul Naţional de Arte Frumoase din Havana.

Suveranul spaniol va fi primit de preşedintele Miguel Diaz-Canel şi se va plimba, alături de istoricul oficial al oraşului, Eusebio Leal, pe străzile pavate ale părţii vechi a Havanei, aflate din 1982 în Patrimoniul Mondial UNESCO.

În schimb, Felipe al VI-lea şi Letizia vor părăsi insula înainte de ziua împlinirii a 500 de ani de la punerea pietrei de temelie a Havanei. Vineri şi sâmbătă, mai mulţi lideri latino-americani sunt aşteptaţi în capitala Cubei cu această ocazie.

„Motivul este foarte evident, şi anume dorinţa Guvernului (spaniol) de a evita un contact stânjenitor cu Daniel Noriega şi Nicolas Maduro “, chiar dacă cei doi lideri de stat încă nu şi-au confirmat prezenţa, explică Carlos Malamud, cercetător la Institutul Elcano din Madrid.

Cuplul regal spaniol nu şi-a stabilit întâlniri cu membrii disidenţei, fapt ce a stârnit critici din partea Amnesty International. Într-o scrisoare, Amnesty International îi transmite lui Felipe al VI-lea să pledeze pe lângă autorităţile cubaneze în favoarea „eliberării imediate şi necondiţionate a şase prizonieri de conştiinţă“, precum şi a opozantului Jose Daniel Ferrer, aflat în arest de la 1 octombrie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite