Vladimir Putin sugerează că rachetele de croazieră de tip Kalibr mobilizate în Siria ar putea fi echipate cu focoase nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin a sugerat marţi, în cadrul unei întrevederi cu Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, că rachetele de croazieră de tip Kalibr folosite în atacurile asupra ţintelor inamice din Siria ar putea fi echipate cu focoase nucleare, conform stenogramei discuţiei dintre cei doi oficiali postate pe site-ul preşedinţiei Federaţiei Ruse.

„Sper că nu va trebui niciodată să folosim forţa nucleară în războiul contra terorismului“, i-a spus preşedintele rus ministrului său, referindu-se la posibilitatea echipării rachetelor Kalibr cu focoase nucleare.

Marţi, marina rusă a atacat din nou ţinte inamice din Siria cu rachete de croazieră de tip Kalibr, de această dată de pe submarinul de ultimă generaţie Rostov-pe-Don, mobilizat în estul Mării Mediterane.

Potrivit ministrului rus al Apărării, atacurile lansate de pe submarinul Rostov-pe-Don au distrus „un important depozit de muniţii, o fabrică de mine şi complexe petroliere“ controlate de reţeaua teroristă sunnită Statul Islamic (SI). „Rachetele de croazieră şi-au arătat din nou eficacitatea în (atacurile) pe distanţe lungi“, s-a felicitat Şoigu în faţa lui Putin.

Statele Unite, care coordonează o coaliţie anti-SI, şi Israelul au fost avertizate înainte de lansarea atacurilor din Mediterana, a precizat el. De la Washington, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, a confirmat spusele ministrului rus.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, Rusia, un aliat cheie al regimului de la Damasc condus de Bashar al-Assad, a largat 1.920 de bombe în ultimele patru zile în Siria, atacuri soldate cu distrugerea a 70 de centre de comandament şi 21 de tabere de antrenament. Bombardamentele au avut loc în special în provinciile nord-vestice Alep, Idlib şi Lattakia, precum şi în apropiere de Palmyra (centru), un bastion al Statului Islamic. Poziţii controlate de jihadiştii din cadrul SI în provinciile estice Rakka şi Deir ez-Zor au fost de asemenea vizate de bombardamente ruseşti.

Lărgirea gamei de opţiuni militare în Siria

Odată cu începerea atacurilor de pe submarinul Rostov-pe-Don, Moscova îşi lărgeşte gama de opţiuni militare în Siria, o ţară afectată de aproape cinci ani de război. Atacurile ruse anterioare cu rachete Kalibr au fost efectuate de pe nave de război mobilizate în Marea Caspică.

Submersilul Rostov-pe-Don (B-237, sau „Improved Kilo“ în terminologia NATO ), alimentat cu diesel, este primul model de a treia generaţie de submarine din clasa Varşavianka (Project 636). Acest submarin dispune de o gamă largă de echipamente de luptă, între care torpile de 533 de milimetri şi rachete de croazieră apă-sol de tip Kalibr-PL - modificate pentru a fi folosite de pe submarine -, şi ar fi cel mai „tăcut“ din lume. În plus, talia mică îl face manevrabil în ape mai puţin adânci. Mai exact, submersibilul cântăreşte 400 de tone, atinge o viteză maximă de 20 de noduri şi poate coborî până la 300 de metri adâncime. Rostov-pe-Don poate găzdui maxim 52 de oameni la bord şi are o autonomie de 45 de zile. NATO a catalogat acest tip de submarin drept o „gaură neagră“, din cauza capacităţii de a rămâne nedectat, notează postul Russia Today, citat de Mediafax.

Moscova efectuează raiduri în Siria începând de la 30 septembrie, după ce şi-a consolidat prezenţa militară în această ţară pe timpul verii. Potrivit presei ruse, Moscova ar fi trimis până la 2.000 de militari pe teritoriul sirian. Acuzată iniţial de către americani şi aliaţii lor că vizează mai degrabă celelalte grupări armate ostile regimului de la Damasc, ci nu SI, Moscova i-a vizat în mod ostentativ pe jihadişti după atacurile teroriste din 13 noiembrie de la Paris, dar continuă să atace grupări rebele.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite