În lume

articolul anterior articolul urmator

Zvonuri despre disensiuni în rândul talibanilor: Viceprim-ministrul ar fi fost împuşcat de ministrul de Interne

28
14 Sep 2021 14:53:19
Autor: Ion Gaidau
Mullahul Abdul Ghani Baradar, viceprim-ministru în guvernul anunţat de talibani FOTO EPAE-EFE
Mullahul Abdul Ghani Baradar, viceprim-ministru în guvernul anunţat de talibani FOTO EPAE-EFE

Talibanii au negat vestea uciderii mullahului Baradar, unul dintre principalii lideri ai lor, în urma unei dispute cu un rival din cadrul mişcării, transmite Reuters.

Sulail Shaheen, un purtător de cuvânt al talibanilor, susţine într-o postare pe Twitter că mullahul Abdul Ghani Baradar, numit recent în postul de viceprim-ministru al Afganistanului, i-a transmis un mesaj vocal în care dezminte că a fost ucis sau rănit cu o armă de foc în urma unei confruntări în interiorul mişcării.

Talibanii au difuzat apoi înregistrări video menite să arate că mullahul Baradar participă la reuniuni la Kandahar, în sudul Afganistanului. Reuters precizează că nu a putut verifica autenticitatea acestor filmuleţe.

Aceste dezminţiri intervin după mai multe zile de zvonuri despre existenţa unor înfruntări între partizanii mullahului Baradar şi cei ai lui Sirajuddin Haqqani, liderul reţelei Haqqani, implantată în apropierea cu Pakistan şi considerată una dintre aripile cele mai radicale şi mai violente ale mişcării talibane, notează Reuters.

Oamenii discută despre existenţa unor diviziuni interne între şefii militari ai talibanilor, precum Sirajuddin Haqqani, şi reprezentanţii politici, precum mullahul Baradar, care a condus eforturile diplomatice de la Doha în privinţa retragerii occidentalilor din Afganistan.

Sirajuddin Haqqani este ministru de Interne în guvernul anunţat recent de talibani. Reţeaua sa se află pe lista organizaţiilor teroriste în Statele Unite.

La rândul lor, talibanii susţin neîncetat că nu există disensiuni interne.

Mullahul Baradar a dispărut de mai multe zile din public. Deşi este viceprim-ministru, el nu a făcut parte din delegaţia ministerială care l-a primit duminică, la Kabul, pe ministrul de Externe al Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdoulrahman al Thani.

Omul considerat drept şeful suprem al talibanilor, mullahul Hibatullah Akhundzada, nu a fost încă văzut în public de la recucerirea Kabulului, pe 15 august, în schimb i s-a atribuit un comunicat publicat cu ocazia formării noului guvern al Afganistanului.

Talibanii au confirmat moartea fondatorului lor, mullahul Omar, abia în 2015, la doi ani de la producerea ei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Tomescu Tom
14.09.2021, 15:13:30

În rândul talibanilor nu există disensiuni .. există doar răfuieli , luptă pentru putere , femei, bani , privilegii .. Stați să vedeți spectacol ..când vor descoperi pensiile speciale ..pensionarea anticipată .. jongleriile cu prețul energiei ..a gazelor , a combustibililor .. 😎 . PNL-PSD .. ar putea să îi invite la cursuri de perfecționare ! 😂

+1 (21 voturi)
Nirolf
14.09.2021, 15:18:03

@Tomescu Tom Concluzia este imbatabila .

+15 (15 voturi)
pathfinder
14.09.2021, 15:20:26

"Viceprim-ministrul ar fi fost împuşcat de ministrul de Interne" Eu ce spuneam? Astia stiu doar cu arma in mana...

-4 (14 voturi)
emoji
14.09.2021, 15:29:29

Oameni seriosi talibanii astia, nu mai arunca cu papuci, direct cu 7,62.

0 (2 voturi)
KLN
14.09.2021, 15:30:02

Citu ia notite. Nu radeti ca nu suntem prea departe.

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările