Rusia

articolul anterior articolul urmator

81 de ani de la declanşarea Operaţiunii Barbarossa: Moscova acuză Berlinul de „isterie rusofobă”

6
22 Jun 2022 16:57:29
Autor: News.ro
Adolf Hitler şi Iosif Stalin, doi complici în declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial deveniţi ulterior adversari FOTO history.com
Adolf Hitler şi Iosif Stalin, doi complici în declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial deveniţi ulterior adversari FOTO history.com

Rusia - care comemorează miercuri invazia fostei URSS de către Germania nazistă, în 1941 - acuză Germania de alimentarea în prezent a unei „isterii rusofobe”, într-un context de tensiuni aprige între Moscova şi Berlin pe tema războiului dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, relatează AFP.

„Berlinul, prin vorbele şi faptele sale, ameninţă rezultatele eforturilor de decenii ale Rusiei şi Germaniei în vederea depăşirii duşmăniei (...) de după război”, denunţă într-un comunicat Ministerul rus de Externe, cu ocazia acestor comemorări.
 
Moscova acuză membri ai Guvernului german de faptul că „lansează atacuri zilnice, care alimentează isteria rusofobă”.
 
Ea face aceste declaraţii în contextul în care marchează miercuri lansarea invaziei Uniunii Sovietice de către trupele celui de-al Treilea Reich, în 1941, în cadrul Operaţiunii Barbarossa.
 
În Rusia, data de 22 iunie este comemorată drept „Ziua Amintirii şi Tristeţii”.
 
Luată prin surprindere, iniţial, după ce a semnat cu doi ani mai înainte un pact de neagresiune cu Germania nazistă, URSS a reuşit, cu preţul unui mare sacrificiu uman, să respingă invazia, pe care a oprit-o la Staliningrad, teatrul unei sângeroase bătălii în 1942-1943.
 
Vladimir Putin, mare amator de paralele istorice puternic ideologizate, a comparat în mai multe rânduri ofensiva actuală a Moscovei în Ucraina cu lupta împotriva naziştilor din timpul „Marelui Război Patriotic”, aşa cum este numit cel de-al Doilea Război Mondial în Rusia.
 
Războiul dus de Putin în Ucraina a tensionat puternic relaţiile Rusiei cu ţările din Occdent, inclusiv cu Germania, care au aplicat Moscovei sancţiuni economice.
 
Rusia, la rândul său, a anunţat, în ultimele zile, o reducere puternică a cantităţii de gaze naturale livrate Europei - prin gazoductul Nord Stream -, iar Germania a denunţat un „atac” menit „să semene haosul”.
 
În acest context de tensiuni puternice, Berlinul a anunţat o creştere însemnată a cheltuielilor sale militare şi a furnizat Ucrainei tunuri autopropulsate Panzerhaubitze 2000, iar primele obuziere au ajuns în Ucraina în această săptămână.
 
„Toate acestea amintesc cele mai amare perioade ale relaţiilor ruso-germane, inclusiv evenimentele care au precedat mai 1945”, data înfrângerii Germaniei naziste, subliniază în acest comunicat diplomaţia rusă.
 
„În curând, imagini cu echipamente germane distruse în Ucraina vor începe probabil să apară (...), iar unii în Rusia, dar şi Germania, vor face cu siguranţă paralele istorice pe care cele două ţări ale noastre le pot înţelege”, apreciază ministerul rus.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Chinov
22.06.2022, 17:48:06

Ese clar ca istoria se reoeta pentru ca nazismul odata incoltit nu are unde sa dispara ! Daca germanii s-au transformat in nazisti in 1940 ce putea sa ii schimbe ? Nimic ! Nazismul rage in ei in continuare . Si mai ales in ceilalti frati ai lui Hitler din Romania , Polonia , Ucraina etc

-7 (7 voturi)
GABRIEL CATALIN ll
22.06.2022, 19:48:46

Chirnogea, naziștii au luat lecții intense de la voi, sovieticii, înainte de a construi camerele de gazare. Ați dat lecții in materie de tortura, crima, hoție, beție și violuri, in prezent predați aceste lecții după manualele bunicilor voștri, tot niste păduchi bolșevici cu aceleași apucături. Macar Romania a urmărit un tel, împinsă in bretele lui Hitler tot de către Rusia hrăpăreață, cel mai mizerabil vecin pe care îl aveam... Lăsați lătrăturile false, aici nu e publicul analfabet din Terorusia voastră.

+2 (2 voturi)
Anatol Socol
22.06.2022, 17:52:49

Operatiunea Barbarossa trebuie dusa la capat !

+5 (5 voturi)
Tomescu Tom
22.06.2022, 18:32:57

Rusia comunistă ..nu era deloc diferită de Germania nazistă ... Rușii practicau genocidul pe scară largă cu mult înainte de agresiunea germană .. Însă ...dehh .. zeci de ani nu a fost corect politic să se vorbească despre asta .. Mogulii marilor rețele mass media ..și acum au rețineri în a da liber publicării pe scară largă a informațiilor despre zecile de milioane de crime săvârșite de ruși ... Dehh ... să nu cumva să îi " umilească " ..

+5 (5 voturi)
Hastur
22.06.2022, 18:35:45

Sunt curios cum vor face paralela cu faptul ca sovieticii si nazistii au inceput Al Doilea Razboi Mondial impreuna ca fratii.Azi se si vede de ce.Ideologiile naziste se potrivesc perfect celor rusesti.

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările