Rusia

articolul anterior articolul urmator

9 mai 2014 - moment psihologic dur în confruntarea nu doar propagandistică, dintre Moscova şi Kiev

19
4 May 2014 23:23:44
Ion Petrescu
Odesa - arenă de luptă între stataliştii ucraineni şi rusofonii separatişti.
Odesa - arenă de luptă între stataliştii ucraineni şi rusofonii separatişti.

Duminică, premierul ucrainean, Arsenîi Iaţeniuk, a acuzat autorităţile de la Moscova de instrumentare a incidentelor derulate la Odessa, unde numărul mare de morţi vorbitori de limbă rusă a deschis practic uşa spre terenul unui nedorit război civil. La Bucureşti se menţine îngrijorarea faţă de evoluţiile deloc paşnice, din Ucraina, chiar dacă punctele de vedere ale preşedintelui, premierului şi unor militari în rezervă au nuanţe diferite.

La nivelul celor două superputeri nucleare continuă dialogul surzilor, în traducere liberă monologurile de la Casa Albă şi Kremlin, de la Departamentul de Stat al SUA şi Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, fiind pe frecvenţe vizibil diferite. 

Cel puţin la nivelul informaţiilor publice.

În Ucraina, prim-ministrul ucrainean Arsenîi Iaţeniuk s-a deplasat la Odessa, în timp ce coloane militare cu componente mixte - luptători din Forţele Armate Ucrainene, din Garda Naţională şi din trupele de ordine interioară - au avansat spre localităţile devenite redute ale insurgenţilor rusofoni. 

Iaţeniuk, vorbind în Odessa, a acuzat forţele de poliţie locale de dezinteres în menţinerea ordinii, deşi este evident că acestea au preferat să nu se implice tocmai pentru că nu ştiu rezultatul final al confruntărilor din Ucraina. 

Va învinge Vestul sau Estul?

Deocamdată, place sau nu, a câştigat, fie şi temporar Estul, respectiv politica expansionistă iniţiată, promovată şi susţinută de preşedintele Vladimir Putin.

Cu Crimeea preluată manu militari, cu oraşele temporar controlate în partea răsăriteană a teritoriului ucrainean, cu numeroasele victime din rândurile rusofonilor, înregistrate la Odessa, Putin are suficiente argumente de a menţine majoritatea covârşitoare a opiniei publice ruse alături de partea sa.

Deşi cu undă verde primită de la Washington D.C., de a restabili autoritatea statului ucrainean în localităţile devenite redute ale doritei desprinderi de Ucraina şi clamatei reuniri cu Maica Rusia, guvernul de la Kiev are încă ezitări vizibile. 

Nici nu lasă trupele proprii să neutralizeze punctele de control şi sediile unor instituţii oficiale locale ocupate de rusofoni, dar nici nu generează un cadru menit a asigura alegeri libere pe întreg teritoriul ucrainean, fiind astfel tot mai mare pericolul, aşa cum am mai scris, ca să fie, după 25 mai, doi preşedinţi ai Ucrainei. 

Cel ales în restul teritoriului rămas sub controlul guvernului de la Kiev şi cel fugit în Rusia. 

De altfel, din păcate, ciocnirile din 2 mai a.c. au fost cu cele mai multe victime, de când preşedintele Viktor Ianukovici a preferat să plece din Kiev, în luna februarie. 

 "Au existat zeci de victime rezultate dintr-o acţiune bine pregătită şi organizată contra oamenilor, împotriva Ucrainei şi împotriva Odesei" a declarat Iaţeniuk.

O consacrare oficială a unei situaţii cunoscute în comunitatea euroatlantică, unde  numai neinformaţii, naivii. dar şi cei cu simpatii previzibile pot crede că guvernul rus, serviciile secrete ale Rusiei sunt absolut nevinovate atunci când analizăm contextul, cauzele şi protagoniştii unor asemenea evenimente tragice. 

Într-o formulare inspirată, premierul ucrainean a răspuns celor care îl acuză de lipsă de dialog cu rusofonii:

"Procesul de dialog a început, doar că a fost înecat de sunetul puştilor automate produse în Rusia".

S-ar putea ca premierul de la Kiev să aibă dreptate, fie şi pentru faptul că deşi au înaintat cu succes în estul rusofon, coloanele militare mixte trimise acolo au dat dovadă, în egală măsură, de fermitate, dar şi de prudenţă, semn că anumite canale de dialog funcţionează. 

Până la 25 mai... mai sunt exact trei săptămâni.

Până atunci ar putea avea loc, conform intenţiilor separatiştilor din ceea ce ei numesc Republica Populară Doneţk, un referendum local, pe 11 mai, menit a "legaliza" secesiunea şi alipirea la Rusia.

Ce ar urma este simplu. 

Rusia îşi va exercita "dreptul" de a trimite trupe, la cererea iniţiatorilor referendumului, pentru a apăra astfel, manu militari, în pofida încălcării grosolane a dreptului internaţional, noul teritoriu râvnit sub sceptrul ţarului Vladimir Putin. 

Chiar dacă acum, în capitala ucraineană este linişte,  aceasta pare a fi aceea dinaintea furtunii.

Lucru evidenţiat într-un brainstorming organizat cu generalii Constantin Degeratu şi Mihaiu Mărgărit, alături de care autorul acestui blog coagulează un nou think tank autohton, un Club Militar de Reflecţie Euroatlantică:

Nota bene:

Mulţumesc doamnei Olga Croitoru, pentru sprijinul acordat în realizarea acestui dialog, la 6TV.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Menumorut
4.05.2014, 23:30:15

Imi pare rau.Kiev deja nu mai exista.. Ceea ce nu e chiar rau pentru NOI..

-1 (9 voturi)
Jupânu'
4.05.2014, 23:58:14

Odata ce Rusia ocupa Odessa, probabil pana in Iulie, vom avea parte de un capitol nou al infruntarii directe la Dunare. Va amintiti episodul Bastroe? Rusia isi va face canalul asa cum are chef si va incepe sa umble la butoanele lipovenilor si gagauzilor asa cum umbla de vreo patru ani la cele ale maghiarilor. In contextul indepedentei Scotiei din toamna, probabil ca va trebui sa ne gandim cum sa reproiectam fundamentul statului roman. In tot cazul, Rusia la frontiera Romaniei inseamna instabilitate, probleme, mizerie, neincredere. Good luck, gents.

+6 (12 voturi)
ANDREI FEDOROV
5.05.2014, 00:03:09

Mai multe zeci de avioane rusești, inclusiv bombardiere strategice și avioane de luptă au fost observate pe cerul de deasupra peninsulei Crimeea. Potrivit presei ruse, presedintele Vladimir Putin este gata pentru a vizita Crimeea, vineri, după ce va saluta şi urmări parada militară în Piața Roșie, când Rusia sărbătorește victoria asupra Germaniei naziste, în Al Doilea Război Mondial.

+3 (5 voturi)
dabu
5.05.2014, 11:31:20

Unde sunt portocalii care doreau ,,libertatea'' Ucrainei? Unde sunt toti acei politicieni ucraineeni, europeni, americani, etc. care au asmutit portocalii impotriva propriei tari. Mai bine puneau tunurile cu apa la - 15 pe ei, iar acum era liniste in tara. Este bine ca o tara intraga sufera? Este bine ca sunt aproape de razboi civil? Degeaba incearca acum Merkel si aliatii sa dea vina pe rusi. De data asta UE a cam dat-o in bara. Pot sa pun pariu ca pentru aceasta mizerie, Merkel@co. va iesi pe usa din dos a istoriei, usa deschisa de mituitul Helmut Khol. Nu va mai fi cancelarul Germaniei pentru mult timp. Daca Germania nu ia masuri impotriva lui Merkel va fi vai si amar de Europa in general si de tarile estice in special.

+1 (11 voturi)
Carp Valeriu
5.05.2014, 11:40:00

Cand scrii "reflectie" si apoi "euro-atlantica", e clar nu poate fi vorba decat despre o discutie dirijata, in care neaparat unii sunt "good guys" si altii "bad guys". Nici nu exista o cultura euro-atlantica, dar noi in Romania am inventat "reflectia euro-atlantica". Parca as fi in anii '50, doar ca ati schimbat initialele. Mai ramane sa infierati si "dusmanii poporului" care nu sunt de acord cu dvs, cu marele licurici, (atunci era "lumina de la rasarit") si gata. Cel mai bine era sa-i ziceti "club de REFLEXE militare euro-atlantice" :)

-4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările