VIDEO În căutarea unei vieţi mai bune, zeci de vietnamezi au ajuns să lucreze precum sclavii într-o fabrică din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii stau în condiţii inumane. FOTO Captură BBC
Angajaţii stau în condiţii inumane. FOTO Captură BBC

Jurnaliştii BBC au găsit dovezi tulburătoare cu muncitori vietnamezi ţinuţi în condiţii de sclavie într-o fabrică de textile din Rusia.

Angajaţii fabricii Vinastar, o afacere din satul Savino din sud-estul Moscovei, au declarat că au fost forţaţi să muncească până la 18 ore pe zi, şapte zile pe săptămână. Erau hrăniţi insuficient, bătuţi în mod regulat şi închişi în fabrică.

„Muncesc aici de 18 luni. Am un salariu care îmi ajunge doar să-mi asigur două mese pe zi: un castron de orez şi puţină pâine. Suntem adesea bătuţi“, a precizat unul dintre muncitorii fabricii, Nguyen Thi Bich Tuyen.

Pe perioada reportajului BBC, linia de producţie a fost oprită, dar paza nu le-a permis muncitorilor să-şi părăsească incinta.

Un număr de 75 de persoane împărţeau patru camere mici, dintre care două nici măcar nu aveau ferestre. Nicio cameră nu avea curent electric. Prizele au fost scoase pentru ca ei să nu-şi încarce telefoanele mobile. Imigranţii vietnamezi prezentau pe corp iritaţii cauzate de imposibilitatea de a face duş mai bine de două luni. Ei nu au voie să folosească mai mult de cinci litri de apă pe săptămână, la fiecare 25 de persoane, pentru spălatul dinţilor şi pentru igiena intimă.

Atraşi de promisiuni

„Am acceptat locul acesta de muncă pentru că mi s-au promis bani mulţi. În schimb, am fost închişi, fără permisiunea de a mai ieşi afară. Vara ne mai lasă să ieşim în curtea fabricii pentru a ne usca hainele. Dar iarna stăm închişi toată ziua“, a declarat pentru BBC un alt angajat, Duong Thi Thu Lam.

haine

Muncitorii provin din toate regiunile Vietnamului, fiind ademeniţi de promisiunea unor salarii bune şi de garantarea locului de muncă. Unii vietnamezi chiar au plătit 1.600 de euro unor intermediari pentru a obţine un loc de muncă. Cei mai mulţi nu aveau această sumă de bani. În schimb, li s-a oferit şansa de a se împrumuta direct de la proprietarii fabricii.

Dar când imigranţii au sosit în Rusia, li s-a comunicat că salariul mediu va fi de 220 de dolari pe lună. Dar nici măcar nu au prmit aceşti bani pentru că mai mult de jumătate din salariu a fost reţinut de directorii fabricii  pentru mâncare şi cazare. În aceste condiţii, returnarea datoriei a devenit aproape imposibilă.

Muncitorii fără experienţă erau plătiţi cu 100 de dolari pe lună, ceea ce însemna că, pe măsură ce rămâneau mai mult în fabrică, datoria lor creştea mai mult.

O grevă ce atrage alte consecinţe

La începutul acestui an, muncitorii au făcut grevă. Proprietarii au chemat diplomaţii de la ambasada Vietnamului să discute cu angajaţii, iar oficialii vietnamezi le-au amintit lucrătorilor că au semnat un contract juridic obligatoriu şi trebuie să suporte termenii şi condiţiile. Asociaţii au fost mulţumiţi de declaraţiile reprezentanţilor ambasadei.

BBC-ul deţine o înregistrare a discuţiei dintre muncitori, directori şi oficialii vietnamezi.

În înregistrare, CEO-ul Vinastar, Nguyen Quang Tuan, le-a explicat condiţiile în care pot pleca. „Dacă doriţi să plecaţi să munciţi în altă parte, va trebui ca viitorii angajatori să vă plătească datoriile de aici. Dacă vreţi să vă întoarceţi în Vietnam, puteţi să o faceţi doar după ce vă veţi plăti datoriile“.

discutii

După această grevă, cei mai mulţi dintre muncitori au fost bătuţi. „M-au chemat într-o cameră separată. Mi-au acoperit capul şi au început să mă bată, insistând asupra mâinilor şi a picioarelor“, a precizat unul dintre muncitori.

Jurnaliştii BBC au solicitat un răspuns din partea asociaţilor şi a directorilor fabricii la aceste acuzaţii, însă aceştia nu au vrut să facă niciun comentariu.

Ambasada Vietnamului din Moscova a infirmat acuzaţiile de rele tratamente aplicate de reprezentanţii fabricii.
Muncitorii au venit în Rusia pentru a munci, nu să declanşeze greve. Cei 17 muncitori au declarat că au fost bătuţi, însă noi nu am găsit nicio dovadă, niciun semn sau contuzie, aşa că nu am putut trage nicio concluzie. Am fost în control la fabrică de patru ori şi le-am solicitat proprietarilor să îmbunătăţească condiţiile de muncă şi salariile pentru angajaţi“, a afirmat primul secretar al ambasadei, Nguen Hung Anh.

Deportarea

La câteva săptămâni de la grevă şi doar la câteva zile după ce jurnaliţtii BBC au preluat declaraţiile imigranţilor, serviciul de imigrare rus a iniţiat un control neaşteptat la fabrică.

Au găsit 75 de persoane încuiate în patru camere mici şi niciunul dintre imigranţi nu avea documente.
Konstantin Pavlov, membru al raidului, a declarat că a contactat poliţia. „Ceea ce am văzut la fabrică poartă toate semnele unei infracţiuni. În momentul de faţă se desfăşoară o anchetă“. 24 de muncitori au fost identificaţi ca muncitori ilegali şi vor fi deportaţi în Vietnam în următoarele săptămâni. Ambasada Vietmanului din Moscova le va oferi transport gratuit acasă.

Ancheta poliţiei continuă. Proprietarii fabricii pot fi acuzaţi de organizarea de locuri de muncă pentru imigranţii ilegali.

În timp ce muncitorii de la fabrica Vinastar se pregătesc să se întoarcă în ţară, această fabrică este doar una dintre alte zeci de ateliere similare, conduse de antreprenorii vietnamezi din Rusia.

Numărul muncitorilor vietnamezi angajaţi în Rusia este estimat la mii de persoane şi mulţi dintre ei se confruntă cu situaţii similare cazului relatat de BBC de la Vinastar.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite