Rusia

articolul anterior articolul urmator

În timp ce Navalnîi continuă greva foamei în închisoare, procurorii ruşi se pregătesc să declare organizaţia sa drept „o mişcare extremistă”

7
17 Apr 2021 02:52:33
Autor: Emanuel Neuman
Aleksei Navalnii FOTO EPA-EFE
Aleksei Navalnii FOTO EPA-EFE

Parchetul din Moscova a înaintat către un tribunal o cerere prin care caută să declare organizaţiile susţinătorilor lui Aleksei Navalnîi „mişcări extremiste”. Dacă va fi dusă la capăt, mişcarea procurorilor ar scoate organizaţiile respective în afara legii.

Mai exact, procurorii caută scoaterea în ilegalitate  a Fundaţiei pentru Lupta Anti-Corupţie şi a tuturor birourilor regionale ale organizaţiei, notează The Guardian, în ceea ce ar constitui din punct de vedere juridic cea mai dură măsură împotriva opoziţiei luată de regimul lui Putin. 
 
Procurorii susţin că, sub acoperirea unor sloganuri liberale, organizaţiile lui Alexei Navalnîi contribuie de fapt la crearea unor condiţii care caută răsturnarea ordinii politice din Rusia „Obiectivele reale ale activităţii lor vizează crearea condiţiilor pentru a schimba fundamentul ordinii constituţionale, inclusiv utilizarea scenariului unei revoluţii colorate”, se arată în comunicatul de presă al parchetului din Moscova.
 
Dacă va fi dusă la capăt, măsura ar pune organizaţiile lui Navalnîi pe aceeaşi listă cu al-Qaida. Ar lovi puternic în reţeaua de susţinători ai opozantului rus, în prezent aflat în închisoare, blocând practic orice fel de donaţii financiare pentru organizaţia vizată.
 
Alexei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, execută în prezent o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare într-un dosar referitor la o fraudă datând din 2014. Opoziţia şi cancelariile occidentale consideră însă că dosarul a fost doar un pretext pentru încarcerarea sa.
 
Alexei Navalnîi a anunţat la sfârşitul lunii martie că încetează să accepte hrana şi începe greva foamei în semn de protest faţă de condiţiile de detenţie. Acesta acuză administraţia penitenciarului că-i refuză accesul la un medic, cu toate că suferă de o dublă hernie de disc.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Noah_Scanteia
17.04.2021, 03:19:12

Si iliescu zicea la fel de Piata Universitatii...

0 (2 voturi)
gyll
17.04.2021, 08:03:51

Urmează să îi aresteze precum Erdogan după "puciul eșuat "din 2016, atați ani au trecut de atunci?,când, și acum mă întreb ce l-a oprit pe pilotul de pe avionul de vânătoare să lovească avionul în care era sultanul, asta numai dacă "puciul "a fost regizat.

0 (2 voturi)
Online Socrates
17.04.2021, 03:34:10

Cred ca trebuie sa vedem lucrurile aste in contextul generos al normalizarii relatiilor dintre USA si Rusia invocat de incredibilul Biden. Exista multe discrepante si principiul paritatii pare sa fie cel mai sanatos principiu care va fi adoptat de catre Rusia. Existenta atator ONG-uri finantate de catre USA pe teritoriul Rusiei este in directa discrepanta cu numarul de ONG-uri si Organizatii de Caritate rusesti care sa activeze peteritoriul Statelor Unite. Aici este loc mult de normalizare si se pare ca Moscova s-a decis in sfarsit sa faca pasi (timizi) in aceasta directie. Recentele declaratii contradictorii facute de Biden sunt puse de unii comentatori pe seama starii avansate de dementa in care se afla succesorul nebunuli Trump, "elefantul din vitrina cu portelanuri". Totusi exista si parerea unor analisti militari care vad in incoerenta imprevizibilului Biden nimic altceva decat o tentativa ,cam grosolana, de a castiga timp pentru realizarea proiectului Ucraina, proiect care presupune si unele aspecte legislative de implementat cat mai urgent de catre conducerea maidaneza de la Kiev.

-4 (8 voturi)
Online Socrates
17.04.2021, 03:51:54

As mai face o paranteza si as indrazni sa adaug si recenta convocare a ambasadorului american de catre un oficial rus cand ambasasdorului american i s-a sugerat foarte limpede cu subiect si predicat ca ar cam fi timpul sa se duca acasa pentru niste consultari foarte serioase cu administratia americana, adica sa nu se grabeasca sa se intoarca inapoi in Rusia. "... and there is no need to hurry, John... Just take your time..." pare sa i se fi spus acolo de catre oficialul rus insarcinat cu briefingul.

-4 (8 voturi)
ALEXANDRE STARK
17.04.2021, 11:39:10

Reinvierea gulagurilor , a lui stalin si a ccpului: singura obsesie a acestei Panarame care " conduce " rusia. Sà mai votati rusilor cu 99/99 la suta pe putler . Sa mai votati tot asa in ... 2036 ( ha ha ha !!! ) Vet-i mai ramine inca 50 de ani in propiul vostru noroi creat comunistilor . AMIN.

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările