Rusia

articolul anterior articolul urmator

Începutul sfârşitului pentru Putin

24
28 Feb 2022 13:20:57
Mihail Neamtu

Vladimir Putin a prăbuşit rubla cu 40%, a întărit naţionalismul ucrainean, i-a împrietenit pe războinicii conservatori ai Poloniei cu pacifiştii liberali din Germania, pe românii şi rutenii din Bucovina, pe avocaţii neutralităţii din Suedia cu adversarii Rusiei din Ţările Baltice, pe republicanii şi democraţii din Statele Unite.

Comportamentul liderului de la Kremlin evocă sfârşitul tuturor despoţilor şi dictatorilor: însingurare, furie, paranoia. Ştim că sunt deja lideri ai societăţii civile, politicieni, militari, ofiţeri din serviciile secrete sau oameni de afaceri din Rusia care deja se gândesc la debarcarea lui Sauron.

Vladimir Putin a invocat în 2022 utilizarea arsenalului nuclear împotriva civililor din Ucraina aşa cum, în 1989, Nicolae Ceauşescu a cerut Armatei române împuşcarea tinerilor protestatari din Timişoara, Bucureşti sau Cluj.

De ce atâta disperare? Pentru că operaţiunea Blitzkrieg pe care Putin şi-a imaginat-o la invadarea Ucrainei nu funcţionează. O fi având Vladimir Vladimirovici nebunia lui Hitler, dar s-ar putea să-i lipsească generalii de talia lui Heinz Guderian sau Erich von Manstein. Până acum, elementul tactic de surpriză a lipsit. 

Multe convoaie  cu blindate ruseşti se împotmolesc. Soldaţii Armatei roşii par demotivaţi. Cetăţenii din Harkov se apără ca într-un război de stradă, folosind puşti sau confecţionând cocktailuri Molotov. Capitala Kiev rezistă. 

Cinismul lui Vladimir Putin s-a văzut atunci când, cel care invocă Ortodoxia şi creştinismul în scop propagandistic, şi-a activat trupele de mercenari formaţi din ceceni musulmani. Scopul? Lichidarea unor lideri ucrainieni de religie creştină în numele imperalismului rusesc.

Spre surprinderea multora, Volodymr Zelensky nu şi-a părăsit soldaţii şi transmite zilnic mesaje de mobilizare. Dacă va fi ucis, va fi un martir al mişcării de rezistenţă şi eliberare. Dacă va rămâne-n viaţă, va fi socotit un erou al curajului patriotic. 

Un Putin furios într-un bârlog de munte din Urali îşi contemplă propriul dezastru. Şi dacă va instala un guvern de marionete la Kiev, comunitatea internaţională îl va trata ca pe un paria. Adio întrevederi bilaterale, adio competiţii sportive sau olimpiade de iarnă, adio zâmbete, strângeri de mână sau covoare roşii. Vorba înţeleptului din Biblie: atunci când vine mândria, vine şi ruşinea (Proverbe 11, 2).

Sancţiunile economice dure ale Uniunii Europene, izolarea internaţională, costul economic uriaş al derulării invaziei, blocada maritimă din Bosfor, protestele de stradă din Sankt Petersburg, revolta unor politicieni tineri sau generali curajoşi din Moscova — toate acestea se anunţă ca o catastrofă pentru Preşedintele Federaţiei Ruse.

Istoria îl va include pe Vladimir Putin într-o listă de tirani sângeroşi sau criminali de război, alături de Idi Amin, Muhammad Gaddafi, Slobodan Milosevic ori Sadam Hussein. Mândria stă înaintea oricărei căderi.

Cât priveşte Occidentul, să recunoaştem, un adevăr. Sub ochii îngăduitori ai liderilor europeni şi al administraţiei Biden, dictatorul de la Kremlin şi-a extins influenţa, şi-a întărit armata şi-a ocupat o ţară europeană cu 40 milioane de locuitori. Alte forţe agresoare ale planetei, precum Republica Populară Chineză, vor folosi acest precedent pentru justificarea politicilor imperialiste. 

Este în interesul României ca Ucraina să lupte curajos pentru libertate şi suveranitate (valori conservatoare). Trebuie să ajutăm Republica Moldova şi să apărăm interesele minorităţii românilor din Bucovina de Nord, dar nu e momentul acum să vorbim despre revizuirea teritoriilor ţării noastre.

Preşedintele Klaus Iohannis ar fi bine să amâne orice vacanţă şi să coordoneze sprijinul oferit refugiaţilor veniţi deja în zona Moldovei. Deşi s-a dovedit un Preşedinte slab şi incompetent, pe timp de război o ţară democratică are nevoie de un comandant legitim al forţelor armate. Partidele responsabile şi patriotice se gândesc la interesele României, nu la câştigul electoral imediat. Astăzi, ţara noastră are nevoie de pace şi linişte. Alegerile anticipate ar fi destabiliza România. 

În timpul administraţiei Trump, Statele Unite ale Americii au urmat o politică de independenţă energetică a Occidentului faţă de Rusia. Germania, din păcate, a ales calea inversă. E timpul ca eurocraţii din Bruxelles să renunţe la Green Deal iar România să utilizeze, pe lângă reactoarele nucleare de la Cernavodă, toate resursele naturale cu care Dumnezeu a binecuvântat acest popor: cărbune, gaz, reţeaua hidrografică. 

Acţiunile paranoice, barbare şi criminale ale lui Vladimir Putin pun în pericol nu doar vieţile vecinilor din Ucraina (dintre care mulţi sunt fraţii noştri de sânge), ci şi siguranţa cetăţenilor din Finlanda, Polonia, România sau Ţările Baltice. Guvernele occidentale trebuie să autorizeze confiscarea tuturor averilor oligarhilor ruşi, dar şi să paralizeze sectorul bancar şi financiar al Federaţiei Ruse. 

Atacul asupra Ucrainei este un atac asupra noastră, a tuturor. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Expat Gabriel
28.02.2022, 13:32:00

Excelent articol chiar dacă nu sunt 100% de acord. Putin a reuşit, în politica externă, să inverseze tot ce a câştigat în ultimii ani. Rusia nu are economia necesară capabilă să reziste unui război economic cu UE şi USA.

-3 (15 voturi)
Lucifer
28.02.2022, 14:05:00

Chiar aşa, Putin va intra pe linia celor doi criminali Lenin şi Stalin sau va intra pe linia Gorbaciov( care a distrus "lagărul socialist") şi Elţîn( care a distrus URSS). Putin poate fi Criminal sau Erou.

-3 (3 voturi)
Călugărul
28.02.2022, 14:41:24

Cu ocazia acestui război, mașina de probagandă bideană a sărit din nou la jugulara lui Trump pe motiv că acesta ar fi proRusia și proPutin. Ieri dimineață, la FoxNews toată probaganda a fost făcută țăndări. Mai nou, New York Times, oficina comunistă de probagandă a partidului democrat (democrat pe naiba, e un partid eminamente comunistoid) a fost făcută țăndări. Condoleezza Rice, fosta ministru al afacerilor externe al administrației Bush, a fost invitată să-și spună opinia despre războiul Rusiei cu Ucraina. Ea a afirmat că - din cîte îl cunoaște pe Putin - acesta dă urme de probleme mintale, de paranoia, fapt pentru care, ea crede că generalii ruși, nu cei din imediata apropiere a lui Putin, ci cei care întrunesc grosul armatei, și care știu foarte bine care sunt datele problemei, vor lua atitudine împotriva lui Putinm și-l vor anihila într-un fel sau altul. Ei așteaptă ca Putin să forțeze o linie a bunului simț pe care ei, generalii, au trasat-o, și care nu poate fi traversată. Numai că, pînă atunci, vieți nevinovate de o parte și de alta vor pieri fără nici un motiv.

0 (8 voturi)
Omul UnOm
28.02.2022, 14:47:12

Rusia nu avea nici o experienta in "razboaie fulger". Se poate vedea lucrul asta si din numarul oarecum redus de trupe pe care il aveau in jurul Ucrainei.Se baza probabil pe faptul ca va putea ocupa 2-3 orase mari rapid si in felul asta Ucraina va capitula.Iar un razboi de la distanta, asa cum l-au facut americanii in Irak in '90, cu atacuri masive cu rachete de croaziera este scump si nu cred ca Rusia si l-ar fi putut permite.

+3 (3 voturi)
plavanu al v-lea
28.02.2022, 15:14:06

Începutul sfârşitului pentru Putin LA CUM ARATA SITUATIA DIN TEREN UCRAINA CADE IN VREO 2-3 SAPTAMANI. SI APOI CUM FARA GAZ SI PETROL NU SE POATE RUBLA VA CRESTE DIN NOU. LA CUM ARATA SITUATIA UCRAINA NU MAI REZISTA DECAT 2-3 SAPTAMANI.

-17 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările