Întâlnirea dintre preşedinţii SUA şi Rusiei, decodificată de experţi în limbajul corpului: Biden dezinvolt, Putin foarte cowboy FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vldimir Putin şi omologul său american Joe Biden, „pace rece“ la Geneva
Preşedintele rus Vldimir Putin şi omologul său american Joe Biden, „pace rece“ la Geneva

Experţi în limbajul corpului s-au întrecut în a descifra ce se ascunde dincolo de declaraţiile preşedintelui rus, Vladimir Putin şi cel american, Joe Biden, care s-au întâlnit, faţă în faţă, miercuri, la Geneva.

Comentatorii politici şi experţi în limbajul corului de ambele părţi au încercat să analizeze comunicarea non-verbală a celor doi lideri. Presa rusă raportează că Putin a fost mai relaxat, în timp ce americanii spun că Biden a fost de fapt cel mai deschis şi calm.

Tatiana Stanovaia, care administrează site-ul rusesc R.Politik, a analizat gesticulaţia şi atitudinea lui Putin în conferinţa de presă care a urmat întâlnirii: Putin s-a arătat excesiv de jovial, s-a adresat sistematic jurnalistelor cu «devuşka» ( «fată», nu domnişoară sau doamnă) şi de data asta n-a mai vorbit despre adversarii săi folosind nume de animale. Dar jovialitatea lui forţată ascundea rău o evidentă lipsă de chef.

GALERIE FOTO

Adevărul este, spune politoloaga rusă Stanovaia, că Putin a fost luat prin surprindere de Biden şi că el nu se aştepta ca acesta să vină să-i vorbească atât de deschis, „ca de la om la om”. Putin a simţit o ruptură totală cu era Trump, iar Biden a marcat puncte pentru audienţa de acasă, insistând asupra drepturilor omului, Ucraina şi soarta lui Navalnîi şi făcându-i pe americani să-şi amintească de umilitoare conferinţă de presă Trump-Putin de la Helsinki, în 2018, când Trump a luat partea lui Putin în chestiunea amestecului Rusiei în alegerile din SUA, spunând că el crede ce spune Putin, iar nu ce spune CIA.

Expertul în limbaj corporal Mark Bowden a declarat că „nu este vorba doar de doi tipi care discută, ci de două ţări care iau decizii care ar putea afecta întreaga lume”. Bowden explicat pentru AP că prima introducere şi strângerea de mână a celor doi sunt destul de interesante. Putin s-a întors cu faţa către camera de filmat, privind efectiv publicul, în timp ce Biden era „mult mai concentrat asupra lui Putin”. 

Bowden a descris limbajul corpului lui Biden în timp ce vorbea ca fiind „demonstrativ” şi „american”.  Strângerea de mână iniţială a durat cinci secunde: cu două mai puţin decât cea din 1985, tot la Geneva, între Reagan şi Gorbaciov, care a început sfârşitul Războiului Rece. Dar atunci nu a existat nici o pandemie care ameninţă planeta: Joe Biden şi Vladimir Putin, în plus, nu poartă măşti. Acesta este deja un semn de încredere din partea preşedintelui rus, notoriu obsedat de riscul de contagiune.

La Repubblica analizează limbajul corporal al celor doi, de la felul în care şi-au strâns mâna, la felul în care s-au aşezat, de la haine la priviri şi concluzionează : Biden dezinvolt, Putin foarte cowboy. Şi presa italiană subliniază şi faptul că nepurtând deloc mască de-a lungul întâlnirii cu Biden, Putin a arătat un semn de încredere

Mary Civiello, expertă în limbajul trupului a explicat pentru BBC că a fost egalitate în privinţa afişării puterii de către cei doi lideri. „Se vede că se cunosc, că nu sunt tocmai prieteni, la modul că nu se bat pe spate. Biden a făcut prima mişcare, a întins mâna spre Putin. Iar Putin s-a apropiat de Biden. Deci a fost un fel de egalitate, în termeni de dinamică a puterii”, a comentat Mary Civiello.

În bibliotecă, în timp ce stăteau pe scaun pentru a fi fotografiaţi şi filmaţi, experta în limbajul trupului a observat că Biden şi Putin nu s-au privit în ochi. De asemenea, ea a comentat şi poziţia lor în scaun.

„Nu trebuie să-şi mai strângă mâna, dar nici nu au conatct vizual. Putin are postura lui obişnuită, înclinat pe spate, cu picioarele defăcute. Biden, în schimb, este puţin întors spre interlocutorul său, genul de postură care arată deschidere la dialog”, a spus Mary Civiello.

Ea a remarcat şi că agitaţia din bibliotecă, provocată de jurnaliştii care se înghesuiau pentru a obţine cadre cât mai bune, a funcţionat ca un fel de spărgător de gheaţă între cei doi. 

„Nu cred că merge aşa”, a spus Biden, comentând agitaţia jurnaliştilor. Iar limbajul trupului lui Putin, care bate ritmic cu degetele în braţul scaunului, transmite mesajul „Când o să se termine?”. 

Putin nu s-a schimbat de-a lungul anilor, a mai spus Mary Civiello, comparând întâlnirile lui cu foştii preşedinţi americani Bill Clinton, George Bush, Donald Trump, iar mesajul lui este „Nu vă aşteptaţi ca întâlnirea asta să schimbe prea multe”.  Pe de altă parte, Biden nu pare nici el dornic de angajare, dar deschis în orice moment să se implice, a mai spus experta.

„Vedem doi lideri foarte diferiţi, cu stiluri diferite şi cu obiective pe care probabil le pot atinge”, este concluzia lui Mary Civiello.

La Stampa, scrie, citând surse ruseşti, că Putin a adus în avion, la Geneva, nu doar un mini-spital de campanie ci şi o toaletă personală, dar şi o „cameră de odihnă“ care reproduce perfect, inclusiv prin culori şi miros, camera lui preferată din vila de la Soci, la Marea Neagră.

Washington Post subliniază că întreaga coregrafie a summitului de ieri a fost de altfel concepută şi impusă de americani pentru a contrasta total cu acel summit umilitor Trump-Putin. Tot de aceea, Biden a dorit ca la conferinţa lui de presă să fie acreditaţi doar jurnalişti americani, în vreme ce la cea a lui Putin au putut veni din ambele părţi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite