Rusia

articolul anterior articolul urmator

Şeful administraţiei de la Kremlin: Petro Poroşenko a „început să înţeleagă” că războiul nu este necesar

8
22 Sep 2014 03:35:32
Autor: Radu Eremia
Vladimir Putin (stânga) şi şeful administraţiei de la Kremlin, Serghei Ivanov. FOTO: Reuters
Vladimir Putin (stânga) şi şeful administraţiei de la Kremlin, Serghei Ivanov. FOTO: Reuters

Şeful administraţiei de la Kremlin, Serghei Ivanov, susţine că preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a început să înţeleagă că nimeni nu are nevoie de acţiuni militare, însă cei care fac parte dintr-un „partid al războiului” sunt în continuare influenţi, potrivit unei declaraţii date duminică, citată de agenţia Itar-Tass, informează Mediafax.

„Cred că preşedintele Poroşenko a început să înţeleagă că războiul până la victorie, adică până la moartea ultimului ucrainean, nu este necesar”, a afirmat Ivanov, într-un interviu pentru ziarul Rosiiskaia Gazeta, citat de Mediafax. „Cei care fac parte din «partidul războiului» în Ucraina sunt în continuare influenţi, dar sper că tendinţa spre pace va învinge”, a adăugat reprezentantul Kremlinului.

Discursul şefului administraţiei  susţine, în mod voalat, că responsabilitatea pentru succesul procesului de pace ar fi a Kievului, deoarece responsabilii actualei puteri trebuie să soluţioneze criza. Totodată, Ivanov s-a declarat nemulţumit de intenţia Kievului de a construi un zid la frontiera ruso-ucraineană. Un asemenea demers ar afecta „în mod ireparabil” relaţiile dintre cele două state.

„Sunt sigur că un astfel de zid nu va fi construit”, a precizat reprezentantul Kremlinului care a punctat faptul că „ruşi nu-i consideră pe ucraineni drept străini”.

Un alt aspect abordat a fost situaţia umanitară din zona de conflict, estul Ucrainei, potrivit acestuia existând o lipsă de interes. Singurul actor internaţional căruia îi pasă, susţine Ivanov, ar fi Rusia.

Un răspuns parţial la interviul lui Serghei Ivanov a venit din partea liderului de la Kiev. Poroşenko a afirmat într-un interviu TV că trebuie să aibă loc consolidarea liniilor de apărare şi întărirea armatei, pentru acest lucru fiind nevoie de echipamente occidentale. Această iniţiativă este vizată pentru ca Ucraina să poată face faţă rebelilor şi eventual ruşilor în cazul în care procesul de pace ar eşua.

Administraţia de la Kiev şi liderii rebelilor proruşi au semnat, vineri seară, un memorandum care prevede o serie de măsuri pentru detensionarea crizei, inclusiv crearea unei zone demilitarizate pe linia frontului separatist. Totodată, putere de la Kiev a eliberat 38 de insurgenţi proruşi în schimbul unui număr similar de militari ucraineni capturaţi de rebeli.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Iris IRIS
22.09.2014, 13:32:30

Zidul trebuie construit ! Sa ramana rusii dupa zid , sa fie clar pana unde este civilizatia si de unde incepe gradina zoologica.

+2 (4 voturi)
civis rumanum sum
23.09.2014, 16:21:05

Iti dai sama ca nu exista Terra atâta lut câte caramizi tre' sa cladim pân' la Luna. Eventual daca pun si ei laba, iar noi sa le dam tinute de munca portocalii, cum au cubanezii din sud-est.

Marius Damian
22.09.2014, 17:27:00

Culmea tupeului putinist . Să ocupi o ţară şi, tot tu, să te victimizezi. De ce să porţi război? Dă-o ruşilor moaca! Atenţie, ne va veni rândul!

0 (2 voturi)
civis rumanum sum
23.09.2014, 16:18:46

Moka... cu plutoniu, asa cum i-au servit lui Litvinenko ? :) Dam bamblegilor, de ce nu. Numai ca ne-au cam sterpelit si uraniul din tara. Socrul meu a lucrat in mina de uraniu, si povestea de rusi la tot pasul, garnituri pazite de rusnaci si români inarmati pâna-n dinti, nu care cumva sa fure careva vreun firicel. Iar bombinetele astea sunt tintite direct catre capul nostru, de mult ce-am contribuit la fabricarea lor, zeci de ani de-a rândul. Mai bine fabricau nemtii una ca asta, sa le dea ciumatilor rosii peste scafârlie. Cu siguranta ar fi aratat altfel istoria. Ma gândesc, cum s-ar simti rusii cu vreo doua-trei task-force-uri in Marea Neagra ? Nimic mai frumos decât doua imperii "bune" care sa capacesc intre ele. Pentru si pe teritoriile altora.

civis rumanum sum
23.09.2014, 16:23:40

Ce-mi place termenul asta de "rebeli". Golanii kremlinezi chiar se cred in razboiul stelelor. :) Aiba rabdare, apar si distrugatoarele in curând, venind dinspre Bosfor. Ori poate le construim chiar noi la Constanta, ca-n vremurile in care inca nu le topiseram ca sa facem biciclete si tractoare.

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările