Rusia

articolul anterior articolul urmator

Şi acum, domnule preşedinte Dodon, uniţi-vă ţara

27
13 Nov 2016 22:58:26
Mihnea Dumitru

E ceva să fii considerat sfârşitul istoriei de către nişte milioane care au văzut tranziţie de la comunism, război şi moarte, corupţie fără margini, stagnare şi dezastru economic, precum şi exportul viselor şi fuga tinerilor în străinătate.

Aveţi o societate profund atomizată, îmbătrânită, marcată de sărăcie, la mila imperiilor şi a diasporei. Sunteţi liderul unui soi de federaţii neoficiale, al cărei teritoriu nici măcar nu-l controlaţi în totalitate. Mai mult, ca într-un joc de calculator sadic, forţele politice sunt majoritar împotriva dumneavoastră, iar o bună parte din populaţie vă compară victoria cu venirea apocalipsei.

E ceva să fiţi considerat sfârşitul istoriei de către nişte milioane care au văzut tranziţie de la comunism, război şi moarte, corupţie fără margini, stagnare şi dezastru economic, precum şi exportul viselor şi fuga tinerilor în străinătate.

Totuşi, v-aţi dorit această funcţie într-un context internaţional cel puţin complicat, cu „strongmen” populişti, de carton, care împing destinele a sute de milioane de oameni înspre conflict, dezbinare şi ură.

La est, Rusia joacă dur, cu interese care nu au cum să fie complet în concert cu suveranitatea statului dumneavoastră. La vest, Uniunea Europeană şi-a oprit înaintarea şi nu veţi vedea integrare în următoarea decadă, cel puţin.

Sunteţi singur, fără prieteni, fără opţiuni suverane, prins la mijloc între rău şi mai rău. Dacă nu sunteţi masochist, pentru ca aţi vrut această funcţie, măcar să cred că sunteţi pragmatic. Nu ştiu dacă Uniunea Vamală este o soluţie - şi cred că nici dumneavoastră nu o susţineţi mai departe de retorica reactivă la identic de goala opţiune europeană.

Nu vă gândiţi la unirea cu România, cu Rusia sau cu Uniunea Europeană. Nu veţi putea face niciuna dintre acestea. Gândiţi-vă la Unirea internă, a Moldovei.

Aveţi de lucru cu un parlament cel puţin neprietenos, nu aveţi majoritate, nu aveţi nici măcar înţelegere. Îi cunoaşteţi pe toţi şi ştiţi foarte bine realitatea politică, sursele şi direcţiile puterii. Vă veţi lupta într-un cadru constituţional destul de ermetic, cu interese mai mari decât dumneavoastră.

Şi totuşi, aţi fost acolo când a căzut, măcar de formă, comunismul, aţi votat pentru un nou preşedinte, aţi înţeles că lupta anticorupţie nu este doar un deziderat european, ci şi voinţa suverană a celor care v-au votat.

Aveţi poliţe de plătit şi frustrări de rezolvat, dar v-ar ajuta să faceţi ceva neaşteptat, pentru binele tuturor moldovenilor - să-i reprezentaţi şi pe cei care nu v-au votat! 

Nu vă gândiţi la unirea cu România, cu Rusia sau cu Uniunea Europeană. Nu veţi putea face niciuna dintre acestea. Gândiţi-vă la Unirea internă, a Moldovei. Din momentul acesta, nu puteţi decât să ne surprindeţi în mod pozitiv. Pe restul, moldovenii le-au trăit, deja. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Mircea B.
13.11.2016, 23:36:17

Mihnea Dumitru Ce sa uneasca ?! Sa faca ce a promis ! Sa rupa asocierea cu UE; sa intre in uniunea vamala cu Rusia , Belarus si cine mai e pe-acolo; sa-i prinda pe oligarhi si sa aduca miliardele inapoi ; sa mareasca pensiile si salariile (Moldova e cea mai inapoiata din toata Europa); locuri de munca, fabrici si uzine, belsug si voie buna la tot poporul statalist. Moldova dodonista sa depaseasca Romania la nivelul de trai ! Deci fapte concrete,pentru asta a vrut sa se-aleaga, nu baliverne, ca nu tin de foame.

+13 (13 voturi)
Mircea B.
13.11.2016, 23:50:28

A, si sa taie toate bursele studentilor, ca vin la Bucuresti si invata antistatalitati. Asa a promis.

+9 (9 voturi)
TheErrorIsT
13.11.2016, 23:56:50

bursele sunt date de Romania dar poate sa le puna interdictie la granita.

+5 (5 voturi)
ion sbucium
14.11.2016, 00:54:50

R.Moldova are o singura sansa - cea garantata de Acordul de Asociere (AA) cu UE. Nu cred ca noul presedinte se va opune cu adevarat deciziilor parlamentului si actiunilor guvernului de realizare a AA, de care depinde finantarea externa, investitiile, modernizarea infrastructurii, iradierea saraciei etc. TOTI inteleg prea bine de unde pot veni banii ... Opunerea fata de UE si AA e de asteptat sa fie pur retorica. Nu cred ca va lichida miscarea "unionista", fara ea nu se poate arata anti-"unionist", adica "patriot", "statalist", garant al suveranitatii RM etc.

-4 (8 voturi)
_wakki m
14.11.2016, 01:07:10

nu, mai ales că putin are nevoie de liberă trecere ca să își infiltreze propaganda, sabotorii, cozile de topor etc. în România și mai departe în spațiul UE RM va deveni un fel de platformă de lansare a lui putin pentru ăștia

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (27)