Rusia

articolul anterior articolul urmator

Ţările baltice protestează faţă de decizia Rusiei de a celebra eliberarea acestor state de către trupele sovietice. Pe 31 august Moscova sărbătoreşte „eliberarea” Bucureştiului

87
12 Jul 2019 09:16:08
Autor: Viorica Marin
Armata sovietică la Riga
Armata sovietică la Riga

Estonia, Letonia şi Lituania au anunţat în această săptămână că i-au convocat pe reprezentanţii diplomatici ruşi în capitalele lor pentru a protesta faţă de planul Moscovei de a celebra eliberarea acestor state de fascişti de către trupele sovietice, dar acest moment pentru ţările baltice înseamnă totodată ocupaţia de către Uniunea Sovietică. Pe 31 august, Moscova va sărbători „eliberarea” Bucureştiului.

Ministerele de Externe ale acestor trei state, astăzi toate membre ale UE şi NATO, au descris drept "cinice" şi "provocatoare" planurile Rusiei de a marca pe teritoriul său cu focuri de artificii şi artilerie recucerirea celor trei ţări de la Germania nazistă de către armata sovietică în 1944.
 
La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova a declarat joi că aceste manifestaţii ar permite "milioanelor de cetăţeni din întreaga lume să sărbătorească cu Rusia aniversarea marii victorii asupra fascismului".
 
Sovieticii au instituit în ţările baltice un sistem de represiune brutală împotriva opozanţilor politici şi deportări în masă, inclusiv a femeilor şi copiilor, în lagăre de muncă forţată din Siberia, aminteşte AFP. "Victoria Aliaţilor împotriva naziştilor a fost extrem de importantă pentru destinul Europei, dar sfârşitul Celui de-Al Doilea Război Mondial nu a adus libertate Lituaniei", a declarat joi ministrul afacerilor externe al acestei ţări Linas Linkevicius.
 
"Aceasta a condus la aproape 50 de ani de ocupaţie sovietică, ucideri şi deportări", a insistat el, în timp ce Vilnius a convocat joi un diplomat rus în semn de protest. Omologul său leton, Edgars Rinkevics, a calificat festivităţile Rusiei drept o "încercare cinică de rescriere a istoriei", iar diplomatul eston de rang înalt Urmas Reinsalu a vorbit despre "provocare".
 
Sovieticii au invadat statele baltice în 1940 în cadrul Pactului Molotov-Ribbentrop încheiat între URSS şi Germania nazistă. Un an mai târziu, în iunie, ei au deportat circa 43.000 de cetăţeni baltici.
 
Această campanie a fost întreruptă când Germania şi-a îndreptat forţele împotriva fostului său aliat şi Armatei Roşii în ţările baltice. Între 1944 şi 1945, sovieticii au pus capăt ocupaţiei naziste, în timpul căreia aproape toată comunitatea evreiască locală a dispărut, dar au anunţat rapid deportarea a sute de mii de persoane în Siberia.
 
Teroarea sovietică a provocat o rezistenţă armată în ţările baltice între 1944 şi 1953, în principal în Lituania. Abia în 1991, Lituania, Letonia şi Estonia şi-au redobândit independenţa.
 
În cursul acestui an, Moscova va mai organiza astfel de spectacole dedicate aşa-numitei „eliberări” a oraşelor Vilnius (13 iulie), Brest (28 iulie), Kaunas (1 august), Chişinău (24 august), Bucureşti (31 august), Tallin (22 septembrie) şi Belgrad (20 octombrie). În 2020, autorităţile ruse vor organiza spectacole similare dedicate „eliberării” altor şase oraşe: Varşovia (17 ianuarie), Budapesta (13 februarie), Bratislava (4 aprilie), Viena (13 aprilie) şi Praga (9 mai). Pe 2 mai 2020, însă, la Moscova va avea loc un eveniment cu focuri de artificii dedicat căderii Berlinului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

87 Comentarii

antipozi
12.07.2019, 10:01:07

"Ţările baltice protestează faţă de decizia Rusiei de a celebra eliberarea acestor state de către trupele sovietice." Corect ! Tarile eliberate voiau la Birkenau Auschwitz, da sovieticii s-au apucat sa le elibereze.

-11 (25 voturi)
Argon Litium
12.07.2019, 10:22:39

eu nu inteleg ceva ...... rusii astia chiar cred ca cineva ii crede ca a eliberat pe cineva ? ei chiar nu stiu ca de fapt Stalin=Hitler ?? chiar atat de pro sunt ? sau se mint ei din narsicism cognitiv ?

+5 (15 voturi)
Argon Litium
12.07.2019, 10:24:38

sa le explicam ceva rusnakilor ori ca castiga Hitler [ ceea ce era mai bine pentru noi ] ori faptul ca a castigat Stalin [ ceea ce a fost mai rau pentru noi ] amandoi au fost niste monstrii - rozboiul al doile a fost pierdut - pentru ca a castiogat unul din cei doi monstrii

+10 (14 voturi)
Argon Litium
12.07.2019, 10:29:06

daca o luam asa .... si noi am eliberat cativa rusi :) :) LOL ! LA STALINGRAD :) HA HA HA HA ..... I-AM ELIBERAT DE TOT :) HAS HA HA HA ------------------------- TRAIASCA TRUPELE ELIBERATOARE ALE STALINGRADULUI :)

+3 (7 voturi)
Cristian saileanu
12.07.2019, 10:33:47

Balada Basarabiei de Cristian Sāileanu https://www.youtube.com/watch?v=_rquFtyyPSY Google: Rebetika kai alla: cantecul nr. 1 https://www.youtube.com/watch?v=_rquFtyyPSY – 101:45 (vocile trebuie sa fie “grozave”, din rārunchi; corul, legănat. Spre deosebire de cântecul grecesc, primele douā versuri vor fi bisate, vocea 1 şi vocea 2.) Vocea 1: Bātrânii ni i’aţi pribegit Hambarele ni le’aţi golit Vocea 2: În beciuri ne’aţi zvârlit pe toţi Ca sā nu’i luām de piept pe hoţi. Cor: Dar Basarabie în veci Din suflet mie mi’ai lipsit. Şi dac’ar fi s’aştept alt veac Ți’oi fi alāturi neclintit. Vocea 1: Cu cizma voastrā de muscal, Cu rāsuflarea de canal, Vocea 2: Cu spirt furat medicinal, Bāut în tropote de cal, Cor: Aţi nāpustit în ţara mea În dulce Basarabia. Şi’aţi pustiit ce’aveam mai sfânt În scumpul, bietul meu pāmânt. Vocea 1: Voi graiul mi’aţi shimonosit, Odoarele mi’aţi terfelit. Vocea 2: Aţi pângārit orice alcov În mânā c’un Kalaşnikov. Cor: Dar va veni şi ziua când Viţelul gras noi vom tāia. Şi’ai sā te’ntorci la sânul meu Frumoasā Basarabia.

+4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (87)

Modifică Setările