Adevărata faţă a lui Vladimir Putin. Partea I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul „Adevărul“ prezintă începând de luni o serie de articole despre preşedintele Putin, pentru conturarea unei imagini clare asupra raţiunilor care stau la baza acţiunilor sale şi importanţa lor pentru Europa de astăzi. Celebra revistă americană Forbes a realizat o descriere amănunţită a modului în care autorităţile de la Moscova regizează o invazie, conform manualelor KGB.

Forbes: Putin nu a pierdut contactul cu realitatea sa

În ziua de Crăciun a anului 1979, serviciile de informaţii americane au detectat mai multe aeronave militare sovietice care survolau spaţiul aerian al Afganistanului. A doua zi, preşedintele Carter a primit o informare de la consilierul său pentru securitate naţională, în care erau prezentate posibilele răspunsuri ale Washingtonului la o intervenţie sovietică de proporţii. 

În noaptea de 27 decembrie, trupe sovietice ale KGB-ului, îmbrăcate în uniforme afgane, au atacat palatul unde se ascundea preşedintele Afganistanului, l-au executat pe acesta şi au ocupat puncte strategice din Kabul. Toate acestea într-o operaţiune de 45 minute.

O transmisiune radio, anunţată din Kabul, dar fiind de fapt din Uzbekistan, informa populaţia că execuţia preşedintelui Amin a fost ordonată de Consiliul Revoluţionar al Poporului Afgan şi că un nou guvern, condus de un om loial Moscovei, Babrak Karmal, a fost format. Forţele sovietice de la sol şi paramilitarii au invadat, în aceeaşi seară, Afganistanul, iar în cinci săptămâni, cinci divizii erau deja instalate. Şi aşa a început războiul sovietic din Afganistan.

Vladimir Putin, la acea vreme un ofiţer de informaţii externe al KGB-ului, de numai 27 ani, a căpătat multă experienţă din invazia Afganistanului. În cei 14 ani de conducător suprem al Rusiei, Putin a folosit tacticile clasice şi murdare ale KGB-ului, precum provocarea, dezinformarea şi „maskirovka“ (diversiunea militară), pentru a bombarda şi a trimite Cecenia înapoi în epoca de piatră, prin instalarea unui regim-marionetă, dar şi pentru a controla după bunul plac Georgia, Armenia, Moldova, Asia Centrală. A combătut orice încercare a acestora de a fi independente sau de a elimina rămăşiţele erei sovietice. 

Ucraina, ultima sa victimă, este, în lumea lui Putin, beneficiara generoasei asistenţe umanitare a Rusiei, necesară din cauza manipulării pe care americanii o aplică asupra populaţiei ucrainene, ca şi cum aceştia din urmă ar fi cobai de laborator.

Scenariul KGB-ist neschimbat al lui Putin datează din vremea epurărilor şi deportărilor pe care Stalin le practica asupra unor grupuri întregi de populaţie, în anii 30, şi continuate de şeful Securităţii de Stat, Ivan Serov, în Europa de Est. 

Modelul rămâne acelaşi: camioane cu militari, vehicule blindate şi forţe militare apar de nicăieri, la invitaţia unei organizaţii locale obscure. Preiau controlul asupra bazelor strategice şi asupra centrelor de comunicare şi anunţă instalarea unui nou regim ales prin „voinţa populară“ şi salutat de localnicii recunoscători, organizaţi de agenţii KGB.

Lumea înţelege foarte clar faptul că forţele ruse au lansat o invazie ilegitimă şi mascată asupra unei naţiuni suverane, violând toate tratatele internaţionale pe care apare inclusiv semnătura Rusiei. Au instalat un guvern-marionetă, şi discută neîncetat despre asigurarea controlului unui teritoriu străin, ale cărui frontiere nu sunt încă stabilite.

După discuţia telefonică la nivel înalt dintre Angela Merkel şi Vladimir Putin, asupra crizei din Ucraina, cancelarul a transmis în stânga şi în dreapta vestea alarmantă că liderul rus a pierdut contactul cu realitatea şi trăieşte în altă lume. Iar conferinţa de presă „clarificatoare“ a lui Putin a fost o altă introducere în universul paralel al lui Putin, în care negrul e alb, jos e sus, iar soarele răsare noaptea.

Cum arată lumea lui Putin:

- toţi demonstranţii de la Moscova au fost agenţi plătiţi de Hillary Clinton, iar acum de John Kerry

- un student merită doi ani şi jumătate în închisoare pentru rănirea cu o lămâie a unui poliţist înarmat

- mica armată a Georgiei a atacat forţele Rusiei fără provocare, în timp ce georgienii ucideau şi torturau populaţia din provincia Abhazia

- protestatarii de pe EuroMaidanul din Kiev sunt nazişti şi skinheads care au ars de vii trecători nevinovaţi

- forţele de intervenţie, Berkut, ale lui Ianukovici au rezistat eroic în timp ce lunetişti antisemiţi trăgeau în ei

- Ianukovici este preşedintele legitim deşi Ucraina nu are preşedinte

- guvernatorul Crimeei (care a adunat în trecut un spectaculos vot de 4%) are susţinerea unanimă a poporului,

- ucrainenii vorbitori de rusă disperaţi cer ajutorul umanitar al Rusiei

- uniformele ruseşti purtate de „forţele locale de autoapărare“ ale Crimeei sunt cumpărate din magazine second-hand.

Cancelarul Merkel nu ar trebui să fie surprinsă că Putin nu are contact cu realitatea, sau că trăieşte într-o altă lume. Până la urmă, ea a crescut în spatele unui zid, ridicat de eroii KGB ai lui Putin pentru a ţine departe „inamicii provocatori“, şi nicidecum pentru a împiedica oamenii să fugă din ţară. 

Totuşi, oameni ca John Kerry şi Barack Obama se confruntă cu universul paralel şi KGB-ist al lui Putin pentru prima oară. Să sperăm că vor înţelege cum funcţionează provocarea, dezinformarea şi maskirovka necivilizată lui Putin şi minciuna lui, urmând principiul de cunoaştere a inamicului.

Dacă acesta joacă murdar, va trebui să te murdăreşti şi tu, concluzionează jurnaliştii Forbes. 

Citeşte şi:

Adevărata faţă a lui Vladimir Putin III. Petele de umbră din timpul celor trei mandate ale actualului lider de la Kremlin Odată cu începutul noului mileniu, Rusia avea să intre într-o nouă eră istorică, recunoscută nouă astăzi atât datorită progreselor, cât şi a eşecurilor, la conducerea căreia s-a aflat Vladimir Putin. 

Adevărata faţă a lui Vladimir Putin II. Cum şi-a construit liderul de la Kremlin un imperiu ilicit Preşedintele rus Vladimir Putin este, potrivit multor standarde, un lider bogat; cu toate acestea, cifra exactă a averii sale este ascunsă cu măiestrie. În timp ce declaraţia oficială a preşedinţiei îl arată pe Putin drept un preşedinte mai degrabă umil, unele analize ale experţilor arată că liderul rus ar avea o avere fabuloasă, de 40-70 de miliarde de dolari, făcându-l susceptibil la a fi cel mai bogat om de pe planetă.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite