Rusia

articolul anterior articolul urmator

Adevărul din spatele poveştii bărbatului rus despre care s-a spus că a supravieţuit o lună în bârlogul unui urs

16
28 Jun 2019 12:59:27
Autor: George-Andrei Cristescu

„Alexandr“ a fost salvat din sălbăticia Tuvei, din adâncul Siberiei, după ce ar fi petrecut o lună de zile în bârlogul unui urs, fiind un „miracol“ că a supravieţuit atât de mult timp, captiv animalului. Aceasta este ştirea care a atras atenţia în mediul online.

Mai multe publicaţii din lume au scris despre povestea incredibilă a unui „bărbat aproape mumificat, salvat de câini de vânătoare“, postând şi un filmuleţ care părea să îl prezinte pe Alexandr pe patul unui spital. Însă, după cum reiese după o analiză amănunţită, această poveste pare a avea toate elementele unui fake news.
 
Informaţia incredibilă care a fost preluată şi de Adevărul a apărut, iniţial, într-o publicaţie rusă obscură numită EADaily. Alexei Demin, redactor la EADaily, a declarat pentru The Independent că  a primit filmuleţul cu bărbatul dintr-o singură sursă locală, care l-ar fi obţinut, la rândul său, de la „prieteni vânători, prin intermediul unei reţele de socializare“. Demin a adăugat că site-ul său aştepta mai multe detalii legate de poveste.
 
Echipa publicaţiei online a fost mulţumită de succesul articolului, care era de departe cel mai popular de pe site, cu peste 300.000 de vizualizări. Însă aceasta nu e prima dată când filmuleţul cu „mumia vie“ a devenit viral.
 
Pe 19 iunie, o poveste incredibilă a apărut în oraşul Soci, de la Marea Neagră. Eroul său se numea tot „Alexandr“. Surprinzător sau nu, el era tot un bărbat care supravieţuise contrar logicii, ieşind, aparent, din pământul unui cimitir. Adolescenţi din oraş au publicat fotografii şi filmuleţe cu mortul-viu Alexandr pe social media. Bineîneţeles, aceleaşi care au apărut o săptămână mai târziu în ştirea cu ursul. Oficiali locali au confirmat, ulterior, că povestea este falsă. 
 
Joi, Demin a recunoscut faptul că autorităţile locale au contactat publicaţia EADaily, acuzându-i pe angajaţi că propagă ştirea falsă cu ursul.
 
Filmuleţul cu pricina presupune un nivel mare de profesionalism, notează The Independent, cei care l-au pus în scenă folosind, cel mai probabil, o păpuşă şi editând video-ul pentru a crea efecte speciale.
La acest moment, nu este clar cine se află în spatele fake news-ului.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

mircea miricioiu
28.06.2019, 13:24:12

Încă odată se vede clar, iar voi înșivă recunoasteti, că inclusiv când nu aveți in intentie, mințiți de ingheață Sahara. Manipulați și dezinformați cu bună știință sau nu, pe naivul care va da banul pentru a fi informat. Dar până la urmă, totul tine de profesionalism. Și de posibilitatea sau abilitatea noastră de a discerne și de aur proteja.

+7 (11 voturi)
Index 4.2
28.06.2019, 14:48:48

De mintit au mintit rusii , ca sunt experti in stiri false! Tot asa au influentat si alegerile din America in 2016, ajutand-ul pe Trump sa castige, aruncand pe piata tot felul de stiri de tot rasul dar care a tinut la oamenii slabi.

-2 (10 voturi)
antipozi
28.06.2019, 15:23:00

Cel mai probabil stirea fake news a fost produsa de cei care au inventat si cazul Skripal.

+2 (8 voturi)
mossss ion roata
28.06.2019, 15:25:40

Comentariu considerat abuziv.

OmTacut
28.06.2019, 17:00:17

Index 4.2 Ai dreptate, 63 de milioane de americani l-au votat pe Trump pentru ca i-au fraierit rusii. Si culmea, vor sa-l mai voteze inca odată.

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (16)