Ambasadorul rus Oleg Malginov: „Pentru Rusia, România este un partener internaţional important”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moment coregrafic, la Jocurile Olimpice de la Soci, corpurile dansatorilor unduind simbolic drapelul Rusiei.
Moment coregrafic, la Jocurile Olimpice de la Soci, corpurile dansatorilor unduind simbolic drapelul Rusiei.

Miercuri, 11 iunie, 2014, ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Excelenţa Sa Oleg Malginov şi doamna Olga Malginova, au oferit, la sediul ambasadei, o recepţie, cu prilejul Zilei Naţionale. La 12 iunie 1990, primul Congres al deputaţilor poporului, din ţara de la răsărit, a adoptat Declaraţia privind Suveranitatea Rusiei, iar peste un an, la 12 iunie 1991, s-a derulat întâia alegere directă a preşedintelui cu sediul la Kremlin.

Înfiinţarea postului de preşedinte al Federaţiei Ruse şi adoptarea noii Constituţii, pentru a reflecta noua realitate politică, împreună cu drapelul naţional, imnul şi stema Federaţiei Ruse, au fost repere importante în consolidarea statalităţii ruse. 

Noul nume al puterii regionale estice, cel de Federaţia Rusă, a fost adoptat la 25 decembrie 1991 

Declaraţia  din 12 iunie a motivat proclamarea acestei zile ca sărbatoare naţională, de către Sovietul Suprem al Rusiei, în 1992.

Prin decretul prezidenţial, din 2 iunie 1994, a fost reiterată ziua de 12 iunie ca sărbătoare naţională a statului rus.  

În conformitate cu decretul prezidenţial din 16 iunie 1998, a fost numită Ziua Rusiei.

Din respect european, pentru Ziua Naţională a unui stat vecin, şi pentru informarea obiectivă, corectă, a cititorilor ziarului ADEVĂRUL, cu acceptul Excelenţei Sale, Oleg Malginov, inserez alocuţiunea integrală rostită de domnia sa, de la tribuna unde erau postate drapelele de stat ale Rusiei şi României, un discurs care a fost rostit după intonarea imnurilor de stat ale celor două ţări. 

Boris Nikolaievici Elţin şi Vladimir Vladimirovici Putin la Ziua Rusiei, în anul 2001.

__________________________________

Excelenţa Sa, 

Oleg Malginov FOTO Mediafax

Ambasadorul Federaţiei Ruse în România,

Oleg Malginov (foto dreapta):

Stimaţi oaspeţi,

Dragi colegi,

Îmi pare bine să vă salut la recepţia noastră.

Astăzi e a douăzecea aniversare a Zilei Rusiei.

Această sărbătoare tânără, aprobată de Preşedintele Federaţiei Ruse în 1994, a devenit un simbol al începutului unei etape noi al istoriei ţării noastre, lungă de mai mult de o mie de ani. 

În vremuri diferite, ţara noastră se numea Rusia Kieveană, Regatul Moscovit, Imperiul Rus, Uniunea Sovietică şi, în sfârşit, a devenit Federaţia Rusă. 

Aceasta nu a fost doar o schimbare a panoului cu denumirea. 

Denumirea actuală a statului nostru multinaţional reflectă cursul spre democratizare luat atunci, cursul spre organizare federativă, spre trecere la o economie de piaţă, spre depăşirea inerţiei Războiului Rece, în relaţiile internaţionale şi spre construirea relaţiilor cu vecinii apropiaţi, pe bază de egalitate şi pragmatism.

În anii trecuţi, Rusia a ajuns departe, urmărind această cale. 

Este construit sistemul funcţional al administraţiei de stat, s-a creat controlul urmăririi standardelor guvernanţei democratice. 

Se desfăşoară modernizarea economiei. 

În pofida crizelor financiar-economice, din anii 1990 şi 2000, Rusia a rămas atrăgătoare pentru partenerii străini. 

Datoria externă este minimizată. 

Au fost create condiţii benefice îmbunătăţirii situaţiei demografice.

Astăzi, Rusia este un promotor consecvent al concepţiei de multipolaritate, în politică globală. 

Pornim de la faptul că arhitectura modernă a relaţiilor internaţionale trebuie construită în mod colectiv, fără afaceri făcute în culise, ci pe baza dialogului deschis şi real, în care toate părţile sunt egale şi poziţiile tuturor forţelor ţintite spre crearea unei lumi noi şi juste sunt luate în considerare. 

Suntem pentru crearea unui spaţiu de securitate unitar şi indivizibil în Europa. 

Îi chemăm pe partenerii noştri să renunţe la crearea liniilor despărţitoare artificiale, a cursului la îngrădirea Rusiei.

Succesele ţării noastre sunt un stimul bun pentru promovarea procesului integrării euroasiatice. 

Aşteptăm ca realizarea Acordului privind constituirea Uniunii Economice Euroasiatice să întărească poziţiile ţării noastre şi a partenerilor noştri de Uniune Economică Euroasiatică – Belarus şi Kazahstan, şi să îi atragă, în acest proiect de perspectivă şi pe alţi participanţi. 

Socotim că intrarea în vigoare a Uniunii Economice Euroasiatice, pe data de 1 ianuarie 2015, va contribui la mobilizarea economiilor noastre naţionale şi, în general, la crearea unei conjuncturi economice internaţionale mai stabile.

Uniunea Europeană rămâne partener-cheie de afaceri pentru Rusia. 

Liderii companiilor europene de frunte participă la realizarea unui şir al business-proiectelor comune mari de lucru, contribuind în acest fel la apropierea economiilor noastre. 

Ca furnizor principal şi responsabil al UE, în domeniul hidrocarburilor, Federaţia Rusă contribuie, într-o măsură considerabilă, la asigurarea securităţii energetice în Europa.

Pentru Rusia, România este un partener internaţional important. 

Capitalul din Rusia a ocupat poziţii solide în domeniul carburanţilor, energiei şi în industria grea a României. 

Potenţialul cooperării bilaterale tehnico-ştiinţifice şi economico-comerciale conţine un portofoliu impresionant al proiectelor pregătite. 

Un domeniu bun al conlucrării reciproc avantajoase rămân relaţiile între regiuni şi sfera umanitară.

Dovadă convingătoare a acestui fapt au fost zilele culturii Rusiei în România şi ale României în Rusia, expoziţia dedicată centenarului vizitei Împăratului Nicolae al II-lea, al Rusiei la Constanţa, care poate fi vizitată acum la Muzeul Naţional de Istorie al României. 

Ţinem minte performanţele sportivilor români la Jocurile Olimpice de Iarnă din Soci, recenta Regată internaţională a Marilor Veliere din Marea Neagră şi întâlnirea jucătoarelor de tenis, din ambele ţări.

Sunt convins că prin eforturi comune, în ciuda neînţelegerilor care apar periodic, treptat vom putea aduce relaţiile ruso-române la un nivel mai înalt, cel care răspunde intereselor popoarelor ţărilor noastre. 

Acestea cuprind asigurarea certă a păcii şi a stabilităţii în regiune, garanţiile dezvoltării stabile a Rusiei, a României, precum şi ajutorul dezvoltării altor ţări din Europa şi din lume.

Vă salut încă o dată la Ambasadă şi vă urez o seară plăcută.

Felicitări de Ziua Rusiei!

Bucureşti, 11 iunie, ora 18.00.

_______________________

Imaginea steagului Rusiei, la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Soci.

_______________________

Nota bene:

La intrarea în ambasadă, după felicitările care ţin de respectul demnităţii unei naţiuni, am adresat invitaţia, Excelenţei Sale, ambasadorul Oleg Malginov, de a păşi pe platoul de televiziune unde poate explica poziţia ţării sale, cu privire la evenimente petrecute la est de graniţa răsăriteană a NATO. O invitaţie care a fost primită constructiv, cu receptivitate pentru un demers publicistic obiectiv.

În dialogul purtat ulterior, cu colonelul Alexander Loginov, noul ataşat militar aero şi naval al Federaţiei Ruse la Bucureşti, am precizat că, pe timpul lunilor trăite, alături de experţi civili şi militari, din mai toate statele europene, inclusiv din Rusia, în inima Bavariei, la colegiul americano-german, de studii internaţionale de securitate, din Garmisch-Partenkirchen am învăţat un lucru esenţial. Ruşilor le place francheţea, chiar dacă aud lucruri, convingeri şi opinii opuse celor pe care le au ei.

Din această perspectivă, publicarea alocuţiunii diplomatului rus este un gest de curtoazie, care nu afectează, cu nimic, convingerea mea că apărarea suveranităţii, integrităţii teritoriale, a independenţei şi graniţelor recunoscute de ONU, ale tuturor statelor europene, constituie un obiectiv deloc amendabil, modificabil sau ignorabil, chiar şi pe 12 iunie 2014.

Mulţumesc frumos, şi pe această cale, domniţei Alina Chikineva, care a înlesnit asigurarea acurateţei traducerii alocuţiunii distinsului diplomat rus. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite