Rusia

articolul anterior articolul urmator

Analişti: Putin va relua ameninţarea cu atacul nuclear, după ce va anexa la Rusia părţile ocupate din sudul şi estul Ucrainei

25
14 May 2022 08:13:13
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Getty Images
Foto Getty Images

Preşedintele rus Vladimir Putin este probabil să anexeze la Rusia părţile ocupate din sudul şi estul Ucrainei, potrivit unor analişti ai Institutului pentru Studierea Războiului, care avertizează că mutarea ar putea fi folosită apoi pentru a ameninţa Ucraina şi aliaţii săi cu un atac nuclear.

„După anexare, el va afirma, direct sau indirect, că doctrina rusă care permite utilizarea armelor nucleare pentru a apăra teritoriul rus se aplică acelor teritorii nou anexate. Astfel de acţiuni ar ameninţa Ucraina şi partenerii săi cu un atac nuclear în cazul în care contraofensivele ucrainene pentru eliberarea teritoriului ocupat de ruşi vor continua", susţin analiştii Katherine Lawlor şi Mason Clark, citaţi de The Guardian.
 
Putin ar putea crede că ameninţarea sau utilizarea armelor nucleare ar restabili capacitatea de descurajare a Rusiei după ce invazia sa dezastruoasă.
 
Calendarul lui Putin pentru anexare depinde probabil de măsura în care înţelege starea de degradare a armatei ruse din Ucraina.
 
Armata rusă nu a atins încă obiectivele teritoriale anunţate de Putin, vizând regiunile Doneţk şi Lugansk şi este puţin probabil să o facă.
 
Dacă Putin îşi înţelege slăbiciunea militară, probabil că va grăbi anexarea şi va face apel rapid la ameninţarea nucleară în încercarea de a păstra controlul asupra teritoriului ucrainean pe care Rusia îl ocupă în prezent.
 
Dacă Putin consideră că forţele ruse sunt capabile de progrese suplimentare, probabil că va amâna anexarea în speranţa că va obţine un teritoriu mai mare. 
 
"În acest caz, conducerea sa slabă şi contraofensivele ucrainene ar putea conduce armata rusă către o stare de colaps", avertizează analiştii.
 
Putin ar putea încerca, de asemenea, să menţină atacurile ruseşti în timp ce mobilizează forţe suplimentare. El ar putea amâna anunţarea anexării mult mai mult în acest caz, aşteptând până când ar putea obţine întâriri pentru a câştiga mai mult teritoriu de anexat.
 
Prin urmare, Ucraina şi aliaţii săi „au probabil o fereastră îngustă de a susţine o contraofensivă ucraineană în teritoriul ucrainean ocupat înainte ca Kremlinul să anexeze acel teritoriu”, scriu Lawlor şi Clark.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Amdo Odma
14.05.2022, 08:30:38

Daca Putin nu poate sa ocupe tot sudul Ucrainei inseamna ca are o armata-fantoma si daca n-ar avea nuclearele ar fi ciuca batailor. Pana la urma am inteles de unde vine Z-ul de pe tancurile rusesti. Credeam ca e Z de la Zelenski - tinta. De fapt e de la Z de la zaietz (заяц)...iepure...

-7 (15 voturi)
Petrini Victor
14.05.2022, 08:41:30

Amenintarea cu atacuri nucleare s-a tot facut de catre rusi. Nu stiu cu ce va schimba faptul ca teritoriile anexate devin Rusia si pot folosi bombe nucleare. Sa le foloseasca impotriva cui? Ucrainenii nu mai au nimic de pierdut, oricum sunt amenintati cu exterminarea. Ca vor muri spulberati sau pe front ori impuscati in cap sau sclavi in gulag este tot aia.

+2 (2 voturi)
Amdo Odma
14.05.2022, 08:43:33

Nu, zaiet! Nu, pagadi!

-10 (12 voturi)
Vrac
14.05.2022, 08:32:49

Putin are foarte multe optiuni. Intr-un an probabil va ajunge singurul Lider din Lume restul fiind niste catelusi ce ii vor manca din palma .

-15 (15 voturi)
Petrini Victor
14.05.2022, 08:56:26

Putin are foarte multe optiuni. Pistolul, streangul, etajul 10, fiola cu noviciok, etc etc

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările