Analiză Stratfor: cum se va schimba politica externă a Rusiei în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse
Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse

Tensiunile dintre Rusia şi Occident vor rămâne la cote ridicate şi anul viitor, însă este foarte probabil ca Moscovei să nu-i mai pese foarte mult de relaţia sa cu Vestul, întrucât are interese în alte regiuni.

Relaţiile dintre Moscova, pe de o parte, şi Washington şi Europa, de cealaltă parte, au toate şansele să rămână la fel de tensionate şi în 2018, întrucât chestiunile care le plasează în tabere diferite au rămas aceleaşi, chiar dacă anumite detalii s-au schimbat. Cel puţin aşa consideră analiştii agenţiei Stratfor, într-o analiză referitoare la modul în care Kremlinul intenţionează să se poziţioneze în perioada următoare în domeniul politicii externe.

În contextul în care este foarte probabil ca Statele Unite şi Uniunea Europeană să menţină, dacă nu chiar să extindă, sancţiunile economice la adresa Rusiei, iar negocierile dintre Moscova şi Occident cu privire la Ucraina şi Siria să nu conducă la acorduri relevante, Rusia va acorda din ce în ce mai puţină importanţă relaţiei sale cu Vestul. Kremlinul îşi va concentra atenţia din ce mai mult spre alte regiuni ale lumii, se arată în analiza Stratfor. 

Cu ochii pe Orientul Mijlociu

De altfel, pe fondul izolării sale de către Occident, Rusia a început să-şi extindă relaţiile economice cu China şi statele arabe. În acelaşi timp, s-a implicat mult mai mult din punct de vedere economic şi al securităţii în zone de interes strategic pentru Statele Unite şi Europa, printre care Siria şi Coreea de Nord. 

Iar aceste eforturi au amplificat substanţial influenţa Rusiei în Orientul Mijlociu şi în Asia-Pacific şi au fost urmate de întărirea legăturilor în alte teatre strategice precum Afganistan, Venezuela şi Libia. 

Iniţial, a părut că Moscova intervine în zone situate în afara celor considerate tradiţional de interes pentru ea în Europa şi Eurasia ca parte a unei strategii de a-şi asigura o pârghie în negocierile cu Statele Unite. Numai că relaţiile Rusiei în acele regiuni au depăşit stadiul unei strategii de negociere.

În privinţa relaţiilor dintre Kremlin şi Occident, acestea vor fi influenţate în continuare de situaţia din Ucraina. Conflictul din estul acestei ţări dintre forţele separatiste sprijinite de ruşi şi guvernul  ucrainean intră în al patrulea an. 

Totuşi, în ultimele luni, activitatea militară a scăzut în intensitate. Însă activitatea diplomatică între Rusia şi Occident pe marginea acestui subiect a luat amploare, după ce, în septembrie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a propus desfăşurarea în estul Ucrainei a unei forţe ONU de menţinere a păcii. 

Această sugestie a liderului de la Kremlin i-a făcut pe mulţi să se întrebe dacă 2018 ar putea fi anul în care conflictul din Ucraina va lua sfârşit. Dar negocierile între Moscova şi Vest privind o astfel de misiune ONU sunt departe de a fi simple şi rapide. 

În plus, faptul că Rusia îşi arată disponibilitatea de a negocia pentru a preveni presiuni suplimentare la adresa sa nu înseamnă şi că este dispusă să capituleze. Ba mai mult, dacă interesele sale o vor dicta, ar putea chiar să provoace o escaladare a luptelor în zonă.

Apoi, relaţia Rusiei cu Vestul va depinde şi de rezultatul anchetei în curs în SUA privind presupusa interferenţă a Kremlinului în alegerile prezidenţiale americane de anul trecut. Dacă se va ajunge la noi sancţiuni la adresa Rusiei, Moscova nu se va feri să răspundă, posibil chiar prin escaladarea conflictului în estul Ucrainei. 

Nicio parte nu cedează

Pe de altă parte, la graniţele Federaţiei Ruse cu ţările europene continuă, şi de o parte şi de cealaltă, operaţiunile de consolidare militară. Şi nu sunt semne că vreo tabără este dispusă să cedeze. Se aşteaptă ca Rusia să-şi desfăşoare permanent, la începutul anului viitor, sisteme mobile de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune Iskander în exclava sa Kaliningrad, în timp ce NATO va lua noi măsuri în zonă pentru întărirea capacităţilor sale.

Moscova va continua să se folosească şi de tehnicile războiului hibrid. În contextul în care în Italia vor fi organizate în mai alegeri legislative, este de aşteptat ca Moscova să susţină partide ca Mişcarea Cinci Stele (antisistem) sau Forza Italia, care se opun sancţiunilor la adresa Rusiei. Totuşi, şansele ca acestea să ajungă la putere sunt mici. Eforturile ruse care se înscriu în acest registru ar putea da roade însă în Moldova, unde, la alegerile din toamna anului viitor, Partidul Socialiştilor (prorus) ar putea avea câştig de cauză.

Dar gestionarea relaţiei cu Occidentul nu mai reprezintă trăsătura definitorie a eforturilor Rusiei în domeniul politicii externe, consideră analiştii Stratfor. Moscova şi-a creat o reţea complexă de relaţii la nivel global, cu interconexiuni puternice.

Deşi se aşteaptă ca în 2018 confruntarea sa cu Europa şi cu Statele Unite să continue şi chiar să se intensifice, această competiţie va fi doar una dintre faţetele intereselor şi priorităţilor Rusiei, conchide Stratfor. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite