Aproape doi ruşi din trei cred că virusul SARS-CoV-2 este o „armă biologică” creată în laborator. Ce părere au de vaccinul Sputnik V

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinare în Sankt Petersburg a oamenilor fără adăppst/  FOTO Olga MALTSEVA / AFP
Vaccinare în Sankt Petersburg a oamenilor fără adăppst/  FOTO Olga MALTSEVA / AFP

Aproape doi din trei cetăţeni ruşi cred că virusul SARS-CoV-2 este o „armă biologică” creată de către oameni, conform unui sondaj dat publicităţii luni de către centrul independent de sondare a opiniei publice Levada.

Conform rezultatelor sondajului, 64% dintre respondenţi au declarat că virusul este o nouă formă de armă biologică, în timp ce 23% au spus că virusul a apărut în mod natural, iar 13% nu au oferit un răspuns, conform The Moscow Times.

Rezultatele sondajului vin în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) continuă investigarea apariţiei COVID-19 în China. Cu toate că nu există momentan un raport oficial care să infirme ipoteza apariţiei virusului într-un laborator din Wuhan, oamenii de ştiinţă spun că cel mai probabil virusul s-a transmis de la o specie de animal la oameni.

Pe măsură ce numărul zilnic de noi cazuri de infectare scade în Rusia, cetăţenii sunt tot mai puţin îngrijoraţi de pandemie. Peste jumătate dintre respondenţi (56%) au declarat că nu le este frică să se infecteze cu virusul, 43% spunând că le este în continuare teamă. Este cel mai scăzut procent de persoane care declară că le este frică de infectare din luna februarie 2020, când pandemia se afla la început, iar Rusia nu cunoscuse un număr semnificativ de cazuri de COVID-19.

În acelaşi timp, sondajul indică o ezitare în proporţii semnificative a ruşilor în faţa vaccinări - 62% dintre respondenţi au declarat că nu vor să se vaccineze cu vaccinul rusesc Sputnik V, doar 30% dintre aceştia arătându-se dispuşi să se vaccineze. Scepticismul faţă de vaccinul produs de către Rusia este ridicat mai ales în rândurile populaţiei tinere.

Printre motivele invocate de respondenţi pentru refuzul de a se vaccina se ne numără teama de efecte adverse, lipsa unor studii clinice complete şi sentimentul că vaccinare „nu are niciun sens”. 

Sondaj a fost realizat de către centrul Levada în perioada 18-24 februarie, fiind incluşi 1,601 respondenţi din 50 de regiuni ale Rusiei. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite